ΠΑΣΟΚ: Εσωκομματική απεμπλοκή στο... τοπίο μετά τις αναταράξεις που έφερε η συζήτηση για τις συνεργασίες με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς
Πώς "άναψε" η φωτιά
Οι αρχικές δηλώσεις Ανδρουλάκη περί ευρύτερων συνεργασιών με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς άνοιξαν πεδίο αντιπαραθέσεων, με τη ΝΔ να μιλά για συνεργασίες με κόμματα που προωθούσαν τη δραχμή και το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια να εμφανίζεται διχασμένο
Εσωκομματικές διαμάχες σημειώνονται από χθες στο ΠΑΣΟΚ με τα σενάρια περί συνεργασιών με τα κόμματα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς να ανοίγουν πεδίο αντεγκλήσεων και αυτόματα μία συζύτηση για το πολιτικό μέλλον του κόμματος, δυόμιση χρόνια πριν από τις εθνικές εκλογές. Ο «Ασκός του Αιόλου» άνοιξε με τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία ενώ βάζοντας στο τραπέζι τρία σενάρια κυβερνητικών συνασπισμών τόνισε: «είτε αυτοδύναμες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, είτε κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ και κόμματα της Κεντροαριστεράς ή της ΝΔ με τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς».
Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάυλος Μαρινάκης για να δηλώσει ότι ο κύριος Ανδρουλάκης «μάς είπε ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟK παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΚΚΕ, είτε τη Νέα Αριστερα».
Αργότερα, νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης έριξαν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος φανέρωσε ότι βλέπει με θετικό μάτι τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αριστερά κόμματα, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο μίας συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ: «Έχουμε την αυτόνομη πορεία μας. Η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς λαμβάνει χώρα μέσα στο ΠΑΣΟΚ που ο στόχος μας είναι ως ΠΑΣΟΚ με την αμφίπλευρη διεύρυνση να καλύψουμε τα όρια από την Αριστερά και ως το Κέντρο. Απευθυνόμαστε και σε κάθε πολίτη - όποια επιλογή και αν έκανε - και να ψήφισε και Νέα Δημοκρατία, αρκεί να επιθυμεί ένα δίκαιο και επαρκές κράτος που θα διαχέει τους επενδυτικούς πόρους».
Λίγο πριν, ο κ. Τσουκαλάς είχε πει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ καθαρή θέση: στόχος μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή στη χώρα και να τερματιστεί ο βίος της σημερινής κυβέρνησης που θεωρούμε ότι ξοδεύει τις δυνατότητες της χώρας, διευρύνει τις ανισότητες, αποτυγχάνει στη δημιουργία ενός ισχυρού κράτους και χρησιμοποιεί την ακρίβεια προκειμένου κάποιοι να κερδίσουν».
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα για να πάρει το μπόνους των εδρών και να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Όποιος πολίτης θέλει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, έχει μια ρεαλιστική επιλογή να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7513hdprswp)
Στην ανακοίνωσήτης η ΝΔ επισήμαινε για τον κ.Γερουλάνο ότι ερωτηθείς για το «εάν θα χωρούσαν σε μια συμπόρευση με το κόμμα του ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Βαρουφάκης, η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Φάμελλος, απάντησε χαρακτηριστικά πως "βεβαίως χωράνε όλοι"».
«Είναι εδώ και αρκετό καιρό σαφές ότι το μοναδικό αφήγημα που ασπάζονται όσοι στηρίζουν μια τέτοια σύγκλιση είναι η ανατροπή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε δε.
Το πινγκ-πονγκ της αντιπαράθεσης δεν σταμάτησε εκεί.
«Όσο και αν θέλει να το απωθήσει από τη μνήμη του ο κ. Μητσοτάκης, πρωτοστάτησε το 2010 με την τότε ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στα Ζάππεια. Αν πάλι στη Νέα Δημοκρατία έχουν πάθει επιλεκτική αμνησία, μπορούν να διαβάσουν την πρόσφατη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη: _«Αν η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο, θα είχαμε βγει 5 χρόνια νωρίτερα όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία_». Το ΠΑΣΟΚ έβαλε και κράτησε τη χώρα στο ευρώ και το έπραξε με συνέπεια, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος», συμπληρώνει το ΠΑΣΟΚ.
«Η πολιτική της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της κατάρρευσης του κράτους δικαίου και της ασέβειας απέναντι στους θεσμούς πρέπει να κλείσει τον κύκλο της. Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ εγγυάται αυτό ακριβώς: την πολιτική αλλαγή», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εν μέσω εσωκομματικών αναταραχών, το μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, είπε στο Action24: «Για τις συνεργασίες, θα απαντήσουμε τη σωστή στιγμή και όταν έχει διαμορφωθεί το νέο τοπίο» και διερωτήθηκε: «Ξέρουμε πόσα κόμματα θα έχουμε; Ξέρουμε αν θα φύγει εκσυγχρονιστικό κέντρο από τη ΝΔ και θα κάνει άλλο κόμμα; Ξέρουμε πώς θα είναι το ΠΑΣΟΚ το 2025 και αν φτάσει στο 27% ή μείνει στο 17%;».
Η Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε με νόημα πως το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται να κάνει σενάρια με ποιον θα κυβερνήσει το 2027 καθώς «και η συζήτηση για τον πρόεδρο και η συζήτηση για τις συνεργασίες γυρίζει στο 1980, ενώ είμαστε στον 21ο αιώνα».
«Το ΠΑΣΟΚ και όποιο στέλεχός του θέλει να μιλήσει για το μέλλον - και αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική - να μιλήσουμε για το πού θέλουμε να είναι η χώρα 2,5 χρόνια μετά».
Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου- «το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να έρθουν στα περιφερειακά του Συνέδρια, στελέχη και πολίτες από παντού. «Βεβαίως θέλουμε να έρθουν από παντού, από το Κέντρο από την Κεντροδεξιά και την αριστερά. Το να πάμε όμως σε συνεργασίες, σε λαϊκά μέτωπα, δεν υπάρχει…», υπογράμμισε.
Παράλληλα, η Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε με νόημα πως «ο πιο σημαντικός τρόπος να προσεγγίζεις τα πράγματα είναι με ρεαλισμό και όχι να λες πράγματα που δεν ισχύουν» εξηγώντας: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι δεύτερο κόμμα, με απόσταση από τη ΝΔ. Και είναι αξιωματική αντιπολίτευση όχι γιατί το πέτυχε, αλλά γιατί έγιναν όσα έγιναν στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του είναι στο χώρο του κέντρου και έχει διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά και γίνεται η μεγάλη Κεντροαριστερά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι φτερό στον άνεμο είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά».
Χαρακτήρισε θεωρητική την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ αν και παραδέχθηκε ότι θα ήταν αυτοκτονικό πολιτικά για ένα κόμμα να πει ότι θα συγκυβερνήσει με το κυβερνών κόμμα.
Για το φρενάρισμα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ως εξής: «Είναι αληθές. Παίρνουμε τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και πάμε να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών».
Σύμφωνα με την κα Διαμαντοπούλου το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του 2,5 χρόνια και ένα συγκεκριμένο στόχο: «Να κινηθεί αυτόνομα, να έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και να γίνει πρώτο κόμμα; Εύκολο; Όχι δεν είναι εύκολο όταν ξεκινάς από το 18%» είπε.
Χαρακτήρισε θεωρητική την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ αν και παραδέχθηκε ότι θα ήταν αυτοκτονικό πολιτικά για ένα κόμμα να πει ότι θα συγκυβερνήσει με το κυβερνών κόμμα.
Για το φρενάρισμα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ως εξής: «Είναι αληθές. Παίρνουμε τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και πάμε να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών».
«Δεν μπαίνω σε τέτοιες θεωρητικές συζητήσεις. Χωράνε μόνο οι σοβαροί και τη σοβαρότητα θα τη δείξει ο πολιτικός στίβος. Λογικές που έχουν πληγώσει τη χώρα στο παρελθόν δεν μπορούν να επαναληφθούν. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Δεν το λέω λέω μόνο για τον Βαρουφάκη, το λέω και για άλλους πολλούς, πρέπει να επιδειχθεί μια σοβαρότητα».
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Action 24 τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάννη Βαρουφάκη», και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει την προσωπική του φίλη, Λούκα Κατσέλη «που είναι από τα στελέχη που φοβήθηκαν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας ότι αυτό έγινε από πολλούς τα χρόνια της κρίσης. Για την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση υποστήριξε ότι «είναι συμβολική, άρα δεν έχει σημασία τη θέση που θα καταλάβει στις ψηφοφορίες» κι ότι «μπορεί να διεισδύσει στο χώρο του Κέντρου». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου ο κ. Μητσοτάκης προτείνοντας τον Κώστα Τασούλα δείχνει ότι «φοβάται να μην χάσει δεξιά ή το κάνει είτε από αδυναμία είτε από την αλαζονεία της εξουσίας». Έτσι –πρόσθεσε- αφήνει χώρο στο ΠΑΣΟΚ, στον οποίο μπορεί να διεισδύσει με την πρόταση Γιαννίτση.
Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο Χ ο Κώστας Ζαχαριάδης το ΠΑΣΟΚ μόνο όταν συγκυβέρνησε με τη ΝΔ πήγε κοντά στο 5%. Ο κ. Ζαχαριάδης αναφερόταν στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 όταν το ΠΑΣΟΚ έπαθε καθίζηση και εξελέγη μόλις έβδομο κόμμα στη Βουλή, με ποσοστό 4,68%, που είναι και το χειρότερο στην ιστορία του και εξέλεξε 13 βουλευτές.
«Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου δήλωσε ότι «εάν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%» αναφερόμενος στο κόμμα του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ποιος μπορεί να προβλέψει τι αποτέλεσμα θα φέρει μια προοδευτική συνεργασία; Θυμάμαι όμως ότι όταν το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές ήρθε 7ο κόμμα με ποσοστό 4,68%. Επίσης στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που τα σοσιαλιστικά κόμματα συνεργάστηκαν με την Αριστερά δημιούργησαν κοινοβουλευτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες», ανέφερε.
«ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ.
Δέχτηκα αμέτρητες επιθέσεις για την άποψη μου περί κοινής υποψηφιότητας της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την θέση ΠτΔ. Πριν μερικούς μήνες είχε δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις ο Χάρης Δούκας με τις αναφορές του στην πληθυντική Αριστερά. Πριν ένα χρόνο τα άκουσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης για την συμμετοχή του στην εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ με Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα. Πρόσφατα πυρά δέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει στο μέλλον κυβέρνηση με την ΝΔ αλλά θα αναζητήσει άλλες συμμαχίες. Τώρα δέχονται επιθέσεις ο Γερουλάνος και ο Κατερίνης. Μαξίμου και ακροκεντρώοι στην αυστηρή επίπληξη για τις συμμαχίες προς τα Αριστερά.
Οι ακροκεντρώοι μάλιστα βρήκαν ευκαιρία σε αυτή την κριτική να ξεπεράσουν την κατήφεια τους για την επιλογή Τασούλα στη θέση ΠτΔ και να επιστρέψουν στο μαντρί του Κυριάκου. Το ΔΟΓΜΑ θέλει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όχι μία ηγεμονική δύναμη της προοδευτικής αλλαγής και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού αλλά μια συμπληρωματική δύναμη στην ΝΔ. Έναν συμβουλάτορα του Μητσοτάκη. Ένα κόμμα μπαλαντέρ τύπου Γκένσερ και Φιλελεύθερων προς την στήριξη της λεγόμενης Κεντροδεξιάς. Αυτή η στρατηγική γίνεται στο όνομα ενός νεφελώδους Κέντρου.
Η ιστορία όμως σε εποχές με οικονομική κρίση, μεγάλες αναταραχές, έντονες κοινωνικές ανισότητες έχει αποδείξει ότι Κέντρο με την έννοια πολιτικής παράταξης δεν αντέχει. Οι ταξικές διαφορές οριζουν τους πολιτικούς προσανατολισμούς. Σε όλη την ιστορία, σε όλη την Ευρώπη. Η εξαίρεση ήταν μια εικόνα Κέντρου μετά τον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο στην χώρα μας. Αυτή η εικόνα είχε πολλές αμαρτίες και σκοτεινές πλευρές. Και εύστοχα ο Ανδρέας Παπανδρέου χάραξε νέους ορίζοντες. Επομένως όσοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ως μια παραπληρωματική συνιστώσα της Κεντροδεξιάς και όχι μια καθοριστική δύναμη της Κεντροαριστεράς κάτι έχουν καταλάβει λάθος».
«Πληροφορούμαι με κατάπληξη τις δηλώσεις βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί ύπαρξης σχεδίου κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά και άλλα κόμματα που προήλθαν από τις διασπάσεις του πρώην ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις αυτές ουδέποτε έχουν συζητηθεί στα εκλεγμένα από το Συνέδριο όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ΚΠΕ και ΠΣ) και δεν απηχούν παρά τις προσωπικές επιθυμίες εκείνων που τις εκφράζουν», διευκρινίζει ο κ. Μεϊμάρογλου που στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ στήριξε την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου.
Με τη δήλωσή του, που έκανε προφανώς με αφορμή τις δημόσιες παρεμβάσεις του Παύλου Γερουλάνου και του Μιχάλη Κατρίνη, ο κ. Μεϊμάρογλου επισημαίνει ότι «σε μια κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων, τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία του κυβερνώντος κόμματος και δίνουν ρόλο και υπόσταση στα κόμματα της Αριστεράς, δυόμισι χρόνια πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές» και υπογραμμίζει:
«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που γίνονται οι δηλώσεις αυτές, στελέχη των κομμάτων αυτών επιχειρούν να απαξιώσουν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην επικείμενη προεδρική εκλογή. Σταθερή πολιτική απόφαση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αποκλειστικά, η προβολή της εναλλακτικής του πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας και η διεκδίκηση της νίκης στις εθνικές εκλογές».
Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάυλος Μαρινάκης για να δηλώσει ότι ο κύριος Ανδρουλάκης «μάς είπε ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟK παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΚΚΕ, είτε τη Νέα Αριστερα».
Αργότερα, νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης έριξαν οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος φανέρωσε ότι βλέπει με θετικό μάτι τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αριστερά κόμματα, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο μίας συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ.
Τσουκαλάς: "Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ καθαρή θέση"
Μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο γραμμές στο κόμμα για το ζήτημα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες ξεκίνησε μία άτυπη επιχείρηση απεμπλοκής από τη συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες.Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ: «Έχουμε την αυτόνομη πορεία μας. Η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς λαμβάνει χώρα μέσα στο ΠΑΣΟΚ που ο στόχος μας είναι ως ΠΑΣΟΚ με την αμφίπλευρη διεύρυνση να καλύψουμε τα όρια από την Αριστερά και ως το Κέντρο. Απευθυνόμαστε και σε κάθε πολίτη - όποια επιλογή και αν έκανε - και να ψήφισε και Νέα Δημοκρατία, αρκεί να επιθυμεί ένα δίκαιο και επαρκές κράτος που θα διαχέει τους επενδυτικούς πόρους».
Λίγο πριν, ο κ. Τσουκαλάς είχε πει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ καθαρή θέση: στόχος μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή στη χώρα και να τερματιστεί ο βίος της σημερινής κυβέρνησης που θεωρούμε ότι ξοδεύει τις δυνατότητες της χώρας, διευρύνει τις ανισότητες, αποτυγχάνει στη δημιουργία ενός ισχυρού κράτους και χρησιμοποιεί την ακρίβεια προκειμένου κάποιοι να κερδίσουν».
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα για να πάρει το μπόνους των εδρών και να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Όποιος πολίτης θέλει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, έχει μια ρεαλιστική επιλογή να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.
Η απάντηση της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και τα περί «Δραχμής»
Τότε η ΝΔ προχώρησε σε νέα απάντηση με ειδική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουμε πως η πυξίδα του ΠΑΣΟΚ δείχνει πλέον ξεκάθαρα ως συνοδοιπόρους του τα κόμματα της δραχμής».Στην ανακοίνωσήτης η ΝΔ επισήμαινε για τον κ.Γερουλάνο ότι ερωτηθείς για το «εάν θα χωρούσαν σε μια συμπόρευση με το κόμμα του ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Βαρουφάκης, η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Φάμελλος, απάντησε χαρακτηριστικά πως "βεβαίως χωράνε όλοι"».
«Είναι εδώ και αρκετό καιρό σαφές ότι το μοναδικό αφήγημα που ασπάζονται όσοι στηρίζουν μια τέτοια σύγκλιση είναι η ανατροπή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε δε.
Το πινγκ-πονγκ της αντιπαράθεσης δεν σταμάτησε εκεί.
ΠΑΣΟΚ κατά ΝΔ
Επίθεση στην ΝΔ εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στη δήλωση του κυβερνώντος κόμματος, περί κομμάτων της δραχμής. Όπως υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη «η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά μαζί με όσους περιγράφει στην ανακοίνωση της, ενέπαιζε τον ελληνικό λαό ότι εκείνη τη δύσκολη στιγμή, υπήρχαν δήθεν εύκολες λύσεις».«Όσο και αν θέλει να το απωθήσει από τη μνήμη του ο κ. Μητσοτάκης, πρωτοστάτησε το 2010 με την τότε ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στα Ζάππεια. Αν πάλι στη Νέα Δημοκρατία έχουν πάθει επιλεκτική αμνησία, μπορούν να διαβάσουν την πρόσφατη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη: _«Αν η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο, θα είχαμε βγει 5 χρόνια νωρίτερα όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία_». Το ΠΑΣΟΚ έβαλε και κράτησε τη χώρα στο ευρώ και το έπραξε με συνέπεια, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος», συμπληρώνει το ΠΑΣΟΚ.
«Η πολιτική της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της κατάρρευσης του κράτους δικαίου και της ασέβειας απέναντι στους θεσμούς πρέπει να κλείσει τον κύκλο της. Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ εγγυάται αυτό ακριβώς: την πολιτική αλλαγή», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αιχμές Διαμαντοπούλου για συνεργασίες: "Αυτοκτονικό" για το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει - Δεν γίνεται να κάνει σενάρια με ποιον θα κυβερνήσει το 2027
Εν μέσω εσωκομματικών αναταραχών, το μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, είπε στο Action24: «Για τις συνεργασίες, θα απαντήσουμε τη σωστή στιγμή και όταν έχει διαμορφωθεί το νέο τοπίο» και διερωτήθηκε: «Ξέρουμε πόσα κόμματα θα έχουμε; Ξέρουμε αν θα φύγει εκσυγχρονιστικό κέντρο από τη ΝΔ και θα κάνει άλλο κόμμα; Ξέρουμε πώς θα είναι το ΠΑΣΟΚ το 2025 και αν φτάσει στο 27% ή μείνει στο 17%;».Η Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε με νόημα πως το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται να κάνει σενάρια με ποιον θα κυβερνήσει το 2027 καθώς «και η συζήτηση για τον πρόεδρο και η συζήτηση για τις συνεργασίες γυρίζει στο 1980, ενώ είμαστε στον 21ο αιώνα».
«Το ΠΑΣΟΚ και όποιο στέλεχός του θέλει να μιλήσει για το μέλλον - και αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική - να μιλήσουμε για το πού θέλουμε να είναι η χώρα 2,5 χρόνια μετά».
Σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου- «το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να έρθουν στα περιφερειακά του Συνέδρια, στελέχη και πολίτες από παντού. «Βεβαίως θέλουμε να έρθουν από παντού, από το Κέντρο από την Κεντροδεξιά και την αριστερά. Το να πάμε όμως σε συνεργασίες, σε λαϊκά μέτωπα, δεν υπάρχει…», υπογράμμισε.
Παράλληλα, η Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε με νόημα πως «ο πιο σημαντικός τρόπος να προσεγγίζεις τα πράγματα είναι με ρεαλισμό και όχι να λες πράγματα που δεν ισχύουν» εξηγώντας: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι δεύτερο κόμμα, με απόσταση από τη ΝΔ. Και είναι αξιωματική αντιπολίτευση όχι γιατί το πέτυχε, αλλά γιατί έγιναν όσα έγιναν στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του είναι στο χώρο του κέντρου και έχει διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά και γίνεται η μεγάλη Κεντροαριστερά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι φτερό στον άνεμο είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά».
Χαρακτήρισε θεωρητική την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ αν και παραδέχθηκε ότι θα ήταν αυτοκτονικό πολιτικά για ένα κόμμα να πει ότι θα συγκυβερνήσει με το κυβερνών κόμμα.
Για το φρενάρισμα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ως εξής: «Είναι αληθές. Παίρνουμε τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και πάμε να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών».
Σύμφωνα με την κα Διαμαντοπούλου το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του 2,5 χρόνια και ένα συγκεκριμένο στόχο: «Να κινηθεί αυτόνομα, να έχει συγκεκριμένη ταυτότητα και να γίνει πρώτο κόμμα; Εύκολο; Όχι δεν είναι εύκολο όταν ξεκινάς από το 18%» είπε.
Χαρακτήρισε θεωρητική την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ αν και παραδέχθηκε ότι θα ήταν αυτοκτονικό πολιτικά για ένα κόμμα να πει ότι θα συγκυβερνήσει με το κυβερνών κόμμα.
Για το φρενάρισμα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ως εξής: «Είναι αληθές. Παίρνουμε τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και πάμε να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών».
Δουδωνής: Στη συνεργασία χωράνε μόνο οι σοβαροί
Πιο κατηγορηματικά αρνητικός ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, όταν ρωτήθηκε αν στη συζήτηση για συνεργασίες «χωράνε όλοι», όπως είπε ο Παύλος Γερουλάνος.«Δεν μπαίνω σε τέτοιες θεωρητικές συζητήσεις. Χωράνε μόνο οι σοβαροί και τη σοβαρότητα θα τη δείξει ο πολιτικός στίβος. Λογικές που έχουν πληγώσει τη χώρα στο παρελθόν δεν μπορούν να επαναληφθούν. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Δεν το λέω λέω μόνο για τον Βαρουφάκη, το λέω και για άλλους πολλούς, πρέπει να επιδειχθεί μια σοβαρότητα».
Νίκος Παπανδρέου: Αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%
«Αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%», δήλωσε και κάλεσε «να επιστρέψουν στο σπίτι τους» όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για την Κουμουνδούρου τα προηγούμενα χρόνια.Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Action 24 τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάννη Βαρουφάκη», και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει την προσωπική του φίλη, Λούκα Κατσέλη «που είναι από τα στελέχη που φοβήθηκαν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας ότι αυτό έγινε από πολλούς τα χρόνια της κρίσης. Για την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση υποστήριξε ότι «είναι συμβολική, άρα δεν έχει σημασία τη θέση που θα καταλάβει στις ψηφοφορίες» κι ότι «μπορεί να διεισδύσει στο χώρο του Κέντρου». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου ο κ. Μητσοτάκης προτείνοντας τον Κώστα Τασούλα δείχνει ότι «φοβάται να μην χάσει δεξιά ή το κάνει είτε από αδυναμία είτε από την αλαζονεία της εξουσίας». Έτσι –πρόσθεσε- αφήνει χώρο στο ΠΑΣΟΚ, στον οποίο μπορεί να διεισδύσει με την πρόταση Γιαννίτση.
Απάντηση Ζαχαριάδη στις δηλώσεις Νίκου Παπανδρέου: Όταν το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τη ΝΔ πήγε στο 4,68%
Απάντηση στα όσα είπε ο Νίκος Παπανδρέου, ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στο 5% αν συνεργαστεί μετεκλογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο Χ ο Κώστας Ζαχαριάδης το ΠΑΣΟΚ μόνο όταν συγκυβέρνησε με τη ΝΔ πήγε κοντά στο 5%. Ο κ. Ζαχαριάδης αναφερόταν στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 όταν το ΠΑΣΟΚ έπαθε καθίζηση και εξελέγη μόλις έβδομο κόμμα στη Βουλή, με ποσοστό 4,68%, που είναι και το χειρότερο στην ιστορία του και εξέλεξε 13 βουλευτές.
«Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου δήλωσε ότι «εάν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%» αναφερόμενος στο κόμμα του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ποιος μπορεί να προβλέψει τι αποτέλεσμα θα φέρει μια προοδευτική συνεργασία; Θυμάμαι όμως ότι όταν το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές ήρθε 7ο κόμμα με ποσοστό 4,68%. Επίσης στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που τα σοσιαλιστικά κόμματα συνεργάστηκαν με την Αριστερά δημιούργησαν κοινοβουλευτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες», ανέφερε.
Μαργαριτης: Το ΠΑΣΟΚ να μην γίνει συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ
Θέση στη συζήτηση πήρε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Μαργαργίτης γράφοντας στα social media.«ΠΕΡΙ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ.
Δέχτηκα αμέτρητες επιθέσεις για την άποψη μου περί κοινής υποψηφιότητας της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την θέση ΠτΔ. Πριν μερικούς μήνες είχε δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις ο Χάρης Δούκας με τις αναφορές του στην πληθυντική Αριστερά. Πριν ένα χρόνο τα άκουσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης για την συμμετοχή του στην εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ με Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα. Πρόσφατα πυρά δέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει στο μέλλον κυβέρνηση με την ΝΔ αλλά θα αναζητήσει άλλες συμμαχίες. Τώρα δέχονται επιθέσεις ο Γερουλάνος και ο Κατερίνης. Μαξίμου και ακροκεντρώοι στην αυστηρή επίπληξη για τις συμμαχίες προς τα Αριστερά.
Οι ακροκεντρώοι μάλιστα βρήκαν ευκαιρία σε αυτή την κριτική να ξεπεράσουν την κατήφεια τους για την επιλογή Τασούλα στη θέση ΠτΔ και να επιστρέψουν στο μαντρί του Κυριάκου. Το ΔΟΓΜΑ θέλει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όχι μία ηγεμονική δύναμη της προοδευτικής αλλαγής και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού αλλά μια συμπληρωματική δύναμη στην ΝΔ. Έναν συμβουλάτορα του Μητσοτάκη. Ένα κόμμα μπαλαντέρ τύπου Γκένσερ και Φιλελεύθερων προς την στήριξη της λεγόμενης Κεντροδεξιάς. Αυτή η στρατηγική γίνεται στο όνομα ενός νεφελώδους Κέντρου.
Η ιστορία όμως σε εποχές με οικονομική κρίση, μεγάλες αναταραχές, έντονες κοινωνικές ανισότητες έχει αποδείξει ότι Κέντρο με την έννοια πολιτικής παράταξης δεν αντέχει. Οι ταξικές διαφορές οριζουν τους πολιτικούς προσανατολισμούς. Σε όλη την ιστορία, σε όλη την Ευρώπη. Η εξαίρεση ήταν μια εικόνα Κέντρου μετά τον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο στην χώρα μας. Αυτή η εικόνα είχε πολλές αμαρτίες και σκοτεινές πλευρές. Και εύστοχα ο Ανδρέας Παπανδρέου χάραξε νέους ορίζοντες. Επομένως όσοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ως μια παραπληρωματική συνιστώσα της Κεντροδεξιάς και όχι μια καθοριστική δύναμη της Κεντροαριστεράς κάτι έχουν καταλάβει λάθος».
Μεϊμάρογλου κατά Γερουλάνου και Κατρίνη
Την αντίθεσή του με δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας με κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά εκφράζει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Γιάννης Μεϊμάρογλου.«Πληροφορούμαι με κατάπληξη τις δηλώσεις βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί ύπαρξης σχεδίου κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά και άλλα κόμματα που προήλθαν από τις διασπάσεις του πρώην ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις αυτές ουδέποτε έχουν συζητηθεί στα εκλεγμένα από το Συνέδριο όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ΚΠΕ και ΠΣ) και δεν απηχούν παρά τις προσωπικές επιθυμίες εκείνων που τις εκφράζουν», διευκρινίζει ο κ. Μεϊμάρογλου που στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ στήριξε την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου.
Με τη δήλωσή του, που έκανε προφανώς με αφορμή τις δημόσιες παρεμβάσεις του Παύλου Γερουλάνου και του Μιχάλη Κατρίνη, ο κ. Μεϊμάρογλου επισημαίνει ότι «σε μια κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων, τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία του κυβερνώντος κόμματος και δίνουν ρόλο και υπόσταση στα κόμματα της Αριστεράς, δυόμισι χρόνια πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές» και υπογραμμίζει:
«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που γίνονται οι δηλώσεις αυτές, στελέχη των κομμάτων αυτών επιχειρούν να απαξιώσουν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην επικείμενη προεδρική εκλογή. Σταθερή πολιτική απόφαση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αποκλειστικά, η προβολή της εναλλακτικής του πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας και η διεκδίκηση της νίκης στις εθνικές εκλογές».