Από Δευτέρα η αλλαγή σελίδας στην αμερικανική πρεσβεία - Πότε έρχεται η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, ποιος αναλαμβάνει έως τότε
Τι είπε ο Τζορτζ Τσούνης
Όπως δήλωσε ο Τζορτζ Τσούνης στα Παραπολιτικά 90,1 για το επόμενο μεσοδιάστημα, της πρεσβείας θα ηγείται η επιτετραμμένη Μαρία Ολσον
Στη μετά Τσούνη εποχή μπαίνει και επισήμως από τη Δευτέρα η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Για το επόμενο μεσοδιάστημα, της πρεσβείας θα ηγείται η επιτετραμμένη Μαρία Ολσον, όπως δήλωσε και ο πρώην πρέσβης, ο οποίος αναχωρεί για τις ΗΠΑ, ακολουθώντας την οδηγία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την παράδοση των θέσεων από όλους τους πρέσβεις που είχαν τοποθετηθεί από τον Τζο Μπάιντεν.
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η οποία έχει προταθεί ως νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα από τον κ. Τραμπ, θα πρέπει να περάσει από ακρόαση στο Κογκρέσο. «Το Κογκρέσο πρέπει να την αποδεχθεί και να περάσει από διαδικασία αξιολόγησης. Είναι μια διαδικασία που διαρκεί μήνες. Η κυρία Όlson, το νο. 2, θα είναι στο ενδιάμεσο η επικεφαλής, έχει μεγάλη εμπειρία 27 χρόνων», έχει δηλώσει ο κ. Τσούνης στα Παραπολιτικά 90,1.
H Μαρία Όλσον είναι Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Είναι διπλωμάτης καριέρας και μέλος της Ανώτερης Διπλωματικής Βαθμίδας. Εντάχθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1998 και έχει υπηρετήσει στη Ρωσία, την Ιορδανία, τη Συρία και το Μπουρούντι. Eπίσης έχει διατελέσει εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων. Κατέχει προπτυχιακά πτυχία στα γαλλικά και στη δημοσιογραφία και μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία. Μιλάει γαλλικά και μερικά αραβικά και ρωσικά. Αυτή και ο σύζυγός της έχουν τέσσερα παιδιά.
Στην αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε στη θητεία του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως την «τιμή της ζωής του».
«Η θητεία μου ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν η τιμή της ζωής μου. Ως Ελληνοαμερικανός, το να επιστρέψω για να υπηρετήσω στη γη όπου γεννήθηκαν οι γονείς μου έκανε αυτό το ταξίδι ακόμα πιο ουσιαστικό. Η φιλοξενία, η σοφία και το πνεύμα που διαμόρφωσαν την παιδική μου ηλικία ενισχύθηκαν εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ. Κάθε γωνιά της Ελλάδας - από το ιστορικό παρελθόν της μέχρι το λαμπρό μέλλον της - έχει προσφέρει μαθήματα ηγεσίας και φιλίας που θα κουβαλάω για πάντα.
Η επιτετραμμένη μας Maria Olson θα αναλάβει την ηγεσία στις 20 Ιανουαρίου και θα συνεχίσει να προωθεί τους κοινούς μας στόχους. Συνεχίστε να ακολουθείτε την αμερικανική πρεσβεία για ενημερώσεις σχετικά με τη ζωτικής σημασίας διμερείς μας σχέσεις. Σας ευχαριστώ και εις το επανιδείν!».
Σε σχέση με κάποια σχόλια της επόμενης πρέσβη, που ήταν μάλλον αρνητικά για τη χώρα μας και έγιναν αντικείμενο επίκρισης, είπε: «Δώστε μια ευκαιρία στην Κίμπερλι Γκιλφόιλ να τη γνωρίσετε. Υπήρχαν σχόλια και για εμένα, ότι ήμουν businessman και όχι διπλωμάτης. Οι Έλληνες μου έδωσαν μια ευκαιρία, εύχομαι να είναι ευχαριστημένοι».
Για το επόμενο μεσοδιάστημα, της πρεσβείας θα ηγείται η επιτετραμμένη Μαρία Ολσον, όπως δήλωσε και ο πρώην πρέσβης, ο οποίος αναχωρεί για τις ΗΠΑ, ακολουθώντας την οδηγία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την παράδοση των θέσεων από όλους τους πρέσβεις που είχαν τοποθετηθεί από τον Τζο Μπάιντεν.
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Πότε έρχεται, ποιος αναλαμβάνει ως τότε
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, η οποία έχει προταθεί ως νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα από τον κ. Τραμπ, θα πρέπει να περάσει από ακρόαση στο Κογκρέσο. «Το Κογκρέσο πρέπει να την αποδεχθεί και να περάσει από διαδικασία αξιολόγησης. Είναι μια διαδικασία που διαρκεί μήνες. Η κυρία Όlson, το νο. 2, θα είναι στο ενδιάμεσο η επικεφαλής, έχει μεγάλη εμπειρία 27 χρόνων», έχει δηλώσει ο κ. Τσούνης στα Παραπολιτικά 90,1.H Μαρία Όλσον είναι Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Είναι διπλωμάτης καριέρας και μέλος της Ανώτερης Διπλωματικής Βαθμίδας. Εντάχθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1998 και έχει υπηρετήσει στη Ρωσία, την Ιορδανία, τη Συρία και το Μπουρούντι. Eπίσης έχει διατελέσει εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων. Κατέχει προπτυχιακά πτυχία στα γαλλικά και στη δημοσιογραφία και μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία. Μιλάει γαλλικά και μερικά αραβικά και ρωσικά. Αυτή και ο σύζυγός της έχουν τέσσερα παιδιά.
Στην αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε στη θητεία του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως την «τιμή της ζωής του».
Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Τζορτζ Τσούνη: «Σας ευχαριστώ και εις το επανιδείν»
«Η θητεία μου ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν η τιμή της ζωής μου. Ως Ελληνοαμερικανός, το να επιστρέψω για να υπηρετήσω στη γη όπου γεννήθηκαν οι γονείς μου έκανε αυτό το ταξίδι ακόμα πιο ουσιαστικό. Η φιλοξενία, η σοφία και το πνεύμα που διαμόρφωσαν την παιδική μου ηλικία ενισχύθηκαν εντυπωσιακά κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ. Κάθε γωνιά της Ελλάδας - από το ιστορικό παρελθόν της μέχρι το λαμπρό μέλλον της - έχει προσφέρει μαθήματα ηγεσίας και φιλίας που θα κουβαλάω για πάντα.Η επιτετραμμένη μας Maria Olson θα αναλάβει την ηγεσία στις 20 Ιανουαρίου και θα συνεχίσει να προωθεί τους κοινούς μας στόχους. Συνεχίστε να ακολουθείτε την αμερικανική πρεσβεία για ενημερώσεις σχετικά με τη ζωτικής σημασίας διμερείς μας σχέσεις. Σας ευχαριστώ και εις το επανιδείν!».
Serving as U.S. Ambassador to Greece has been the honor of a lifetime. As a Greek-American, returning to serve in the land where my parents were born has made this journey even more meaningful. The philoxenia, wisdom, and enduring spirit that shaped my childhood were…
— George J. Tsunis (@USAmbassadorGR) January 17, 2025
Τσούνης στα Παραπολιτικά 90,1: Αν πρέπει να δώσω ένα μήνυμα στην Κίμπερλι Γκιλφόιλ, είναι σεβασμός
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ δήλωσε: «Αν πρέπει να δώσω ένα μήνυμα στην Γκίλφοϊλ, είναι σεβασμός. Δεν μπορείς να πεις σε έναν Έλληνα τι θα κάνει. Ποτέ δεν μου άρεσε η διπλωματία της επιβολής, οι Έλληνες είναι περήφανος λαός. Είχαν υδραυλικά στο σπίτι τους, 1000 χρόνια πριν αποκτήσουμε γλώσσα».Σε σχέση με κάποια σχόλια της επόμενης πρέσβη, που ήταν μάλλον αρνητικά για τη χώρα μας και έγιναν αντικείμενο επίκρισης, είπε: «Δώστε μια ευκαιρία στην Κίμπερλι Γκιλφόιλ να τη γνωρίσετε. Υπήρχαν σχόλια και για εμένα, ότι ήμουν businessman και όχι διπλωμάτης. Οι Έλληνες μου έδωσαν μια ευκαιρία, εύχομαι να είναι ευχαριστημένοι».