Νέα εποχή ξεκινά από αύριο, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, για όλες οι συναλλαγές ακινήτων στην Ελλάδα.

Μετά από 29 χρόνια και κάτι μήνες, στη Ρόδο, εκεί όπου έβαλε λουκέτο και το τελευταίο υποθηκοφυλάκειο (από τα συνολικά 390), από αύριο θα λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, το οποίο αναλαμβάνει την οργάνωση των ακινήτων σε ένα νησί που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε με το ενετικό και ιταλικό κτηματολογικό σύστημα.

Αυτή η αλλαγή θα αντιμετωπίσει τις χρόνιες δυσκολίες στην καταγραφή και διαχείριση ακινήτων. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, θα τεθεί σε λειτουργία και μια νέα ψηφιακή εφαρμογή (12n.ktimatologio.gr) για υποβολή πράξεων και αιτήσεων πιστοποιητικών σε περιοχές κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου, από συμβολαιογράφους, πολίτες κ.ο.κ.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό ορόσημο

Και μπορεί ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, να μη δέχεται τον όρο success story στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν εδώ και ενάμιση χρόνο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου (σ.σ. έστω και αν η Microsoft σχεδιάζει να τη συμπεριλάβει ως case study σε παγκόσμιο επίπεδο), δέχεται ωστόσο πως, τόσο η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση, όσο και ο GOVSATCOM Hub - η Ελλάδα επιλέχθηκε ως μια από τις δύο έδρες του προγράμματος δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της ΕΕ-, αποτελούν «εθνική επιτυχία».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κυρανάκης, αποκάλυψε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες από τα υποθηκοφυλακεία, αναφέρθηκε στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας μέχρι και το 2051 μέσω του GOVSATCOM Hub αλλά και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό ψηφιακό κόμβο με την κατασκευή των AI Factories, ενώ μίλησε και για τη γενιά του Brain Drain που θα απασχοληθεί στις εταιρείες του Space Technology, οι οποίες θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη μεγάλη μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου που ολοκληρώνεται μέσα στο 2025 (σ.σ. ήταν και δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», ο κ. Κυρανάκης είπε ότι «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας και γι` αυτό και δεν πανηγυρίζουμε με τα όσα έχουμε κάνει έως τώρα. Όμως είναι σημαντικό να ξέρει ο κόσμος, ότι έχουμε καλύψει πολύ μεγάλη απόσταση αυτόν τον 1.5 χρόνο. Πέρυσι βρισκόμασταν στο 39% της κτηματογράφησης, ενώ στο τέλος του 2025 θα έχουμε φτάσει το 100%. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 60%, από 39% πέρυσι».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι από τη Δευτέρα η Ελλάδα περνάει στο αντικειμενικό χωρικό σύστημα του κτηματολογίου, με τις συναλλαγές ακινήτων στη χώρα να είναι πλέον αρμοδιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ελληνικού Κτηματολογίου.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό ορόσημο διότι ολοκληρώνεται μια μεταρρύθμιση, δηλαδή η χώρα να φύγει από το oθωμανικό σύστημα των παλιών υποθηκοφυλακείων στο οποίο ίσχυε η αρχή του ότι δηλώσεις έχεις, με ότι επικάλυψη, προβλήματα και δικαστικές διαμάχες μπορούσε να δημιουργήσει αυτό. Πλέον πάμε στο αντικειμενικό χωρικό σύστημα του κτηματολογίου, όπου κάθε τετραγωνικό εκατοστό ελληνικής γης αντιστοιχεί σε έναν κωδικό αριθμό ελληνικού κτηματολογίου και σε έναν ψηφιακό χάρτη όπου μπορεί ο καθένας να γνωρίζει τα όρια της κάθε ιδιοκτησίας. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή. Μετά από πάρα πολλά χρόνια, από αύριο, Δευτέρα, όλες οι συναλλαγές ακινήτων στη χώρα, θα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ελληνικού Κτηματολογίου. Έχουν κλείσει, όπως υποσχεθήκαμε πέρυσι και τα 390 υποθηκοφυλακεία τα οποία λειτουργούσαν στη χώρα. Τα άσχημα νέα είναι τα εξής: μαζί με το κλείσιμο, κληρονομήθηκαν και δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν είχαν περαστεί στα βιβλία, είχαμε αμετάγραφες πράξεις, είχαμε πράξεις οι οποίες ουσιαστικά δημιουργούσαν ανασφάλεια στην αγορά ακινήτου. Έχουμε κληρονομήσει, εν γνώση μας, εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες, ξέρουμε πως θα τις διεκπαιρεώσουμε».

Αναφερόμενος στην Ρόδο και το κτηματολογικό κέντρο που ανοίγει αύριο, Δευτέρα, ο κ. Κυρανάκης αποκάλυψε πως «μέχρι τώρα, στο νησί, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν άγνωστος. Μέχρι το τέλος του 2024, η Ρόδος εξακολουθούσε να λειτουργεί με ένα σύστημα που βασιζόταν σε παλαιά ενετικά και ιταλικά πρότυπα. Το σύστημα του ιταλικού κτηματολογίου. Τα παλιά βιβλία και τα ριζόχαρτα, έχουν ιταλικές επικεφαλίδες. Το σύστημα εκεί έχει πολλά οθωμανικά κατάλοιπα. Τα γνωστά βακούφια. Τη Δευτέρα κάνουμε ένα άλμα στο χρόνο. Και εξοπλίζουμε το γραφείο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Από τη Δευτέρα θα λειτουργεί μια νέα ψηφιακή εφαρμογή (12n.ktimatologio.gr) όπου από εκεί θα κάνουν τις πράξεις τους συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και πολίτες. Στελεχώνεται το γραφείο και με μόνιμες προσλήψεις του ΑΣΕΠ αλλά και με 12μηνους συμβασιούχους και με άλλο προσωπικό. Το γραφείο συνολικά θα έχει περισσότερα από 30 άτομα προσωπικό για να λυθούν οι όποιες εκκρεμότητες και φυσικά θα γίνει η ψηφιοποίηση του αρχείου. Τα εκατομμύρια σελίδων θα ψηφιοποιηθούν και όλο αυτό μέχρι το τέλος, θεωρούμε ότι θα είναι μια εντελώς άλλη εικόνα για τη Δωδεκάνησο για τη Ρόδο».

Αποκάλυψε ότι περισσότερες από 600 εκατομμύρια σελίδες απ` όλα τα υποθηκοφυλάκεια θα ψηφιοποιηθούν, με τα 300 εκατομμύρια εξ αυτών μέχρι τον Φεβρουάριο, έργο για το οποίο «ο Έλληνας φορολογούμενος δεν βάζει από την τσέπη του ούτε ένα ευρώ διότι χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Κυρανάκης αναφερόμενος στο Κτηματολόγιο, τον πρώτο δημόσιο φορέα στην Ελλάδα που αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη στις διοικητικές διαδικασίες, είπε ότι «όλα ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Αθόρυβης σε μεγάλο βαθμό, η οποία τώρα φέρνει αποτελέσματα. Κάναμε αυτήν την προσπάθεια, αυτήν την καινοτομία με την τεχνητή νοημοσύνη για να μπορέσουμε να πάμε σε ταχύτερες διοικητικές αποφάσεις, ταχύτερες μεταγραφές, ταχύτερες διεκπαιρεώσεις εκκρεμοτήτων. 'Αρα οι ίδιοι άνθρωποι που τον Σεπτέμβριο έβγαζαν 5.000 αποφάσεις την εβδομάδα χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη, με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκε η αποτελεσματικότητα, με τον αριθμό των αποφάσεων να φτάνει τις 13.000 την εβδομάδα, επιταχύνοντας σημαντικά τις διοικητικές διαδικασίες. Και όσες περισσότερες πράξεις στην πορεία των επόμενων μηνών θα διεκπαιρεώνονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα στοιχεία και τα νούμερα. 'Αρα λοιπόν, είναι μια επιτυχία, η οποία πιστώνεται στη χώρα και αναγνωρίζεται και από διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft, σε συνεργασία με την οποία πετύχαμε αυτό το εγχείρημα, αλλά θα παρουσιαστεί και σε διεθνή φόρα στο ΟΟΣΑ, αλλά και στο AI Action Summit που θα γίνει στην Γαλλία τον επόμενο μήνα κ.ο.κ.».

Σχετικά με την εφαρμογή Price Maps που αφορά στις πραγματικές τιμές των ακινήτων ανά περιοχή για αγορά και ενοικίαση, είπε πως θα είναι στον αέρα μέχρι τέλος Μαρτίου, ενώ είπε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μαζί με το Ελληνικό Κτηματολόγιο μπορούν να διασφαλίσουν «ότι ακόμα κι αν μια επιχειρούμενη απάτη ή μια τελεσμένη απάτη έχει συντελεστεί τα προηγούμενα 20 χρόνια, μπορούμε να την δούμε και αναδρομικά γιατί πλέον τα ψηφιακά συστήματα μας επιτρέπουν να κάνουμε γρήγορους και αποτελεσματικούς ελέγχους».

Και οι εθνικές επιτυχίες δεν σταματούν εκεί για τον κ. Κυρανάκη, αφού μόλις την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε πως το GOVSATCOM Hub, που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα (και την Γερμανία) και θα αποτελέσει τον κόμβο διαχείρισης και παροχής ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών για κρίσιμες υποδομές όλων των κρατών μελών της ΕΕ , θα ενισχύσει την γεωπολιτική θέση της χώρας μας μέχρι και το 2051.

«To GOVSATCOM είναι η προσπάθεια της ΕΕ να έχει πλήρη αυτονομία στις ασφαλείς τηλεπικοινωνίες. Σε ένα κόσμο τόσο μεγάλης ρευστότητας και αβεβαιότητας και με δεδομένη της σημαντικής μείωσης κόστους για την εκτόξευση ενός δορυφόρου από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, οι τηλεπικοινωνίες είναι σε κάποιον βαθμό διάτρητες. 'Αρα λοιπόν, η Ευρώπη χρειάζεται αυτονομία. Η Ελλάδα χρειάζεται αυτονομία στις ασφαλείς τηλεπικοινωνίες, ώστε οι κρίσιμοι φορείς και οι κρίσιμες υποδομές -στρατός, αστυνομία, λιμενικό- να μπορούν να κρυπτογραφούνται και να μην έχουν καμμία απολύτως παρεμβολή. Η Ελλάδα κέρδισε διαγωνιστικά την ψήφο εμπιστοσύνης της Κομισιόν, αναδεικνύοντας τη χώρα μας ως κομβικό σημείο για τις ασφαλείς δορυφορικές τηλεπικοινωνίες στην Ευρώπη. Θα έχουμε ένα στην Ελλάδα και ένα στην Γερμανία. Αυτό αυτομάτως αναβαθμίζει τη χώρα μας γεωπολιτικά, μέχρι και το 2051 που θα είναι ενεργή αυτή η σύμβαση. Παράλληλα, είναι μια αναγνώριση της τεχνολογικής και στρατιωτικής επάρκειας που έχει η Ελλάδα, διότι είναι ένα έργο από κοινού με το Εθνικής Αμύνης τρέξαμε αθόρυβα όλους αυτούς τους μήνες. Η πρότασή μας εγκρίθηκε, πήρε την υψηλότερη βαθμολογία και έτσι λοιπόν μέχρι το 2051, οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θέλει να κάνει ένα αίτημα για φάσμα σε επίπεδο ασφαλώς τηλεπικοινωνιών με αυτό το σύστημα, θα περνάει από την Ελλάδα».

Σχετικά με το πρόγραμμα δορυφορικών συστημάτων που «τρέχει» η Ελλάδα είπε ότι «η χώρα μας αποκτά για πρώτη φορά 13 ελληνικής κυριότητας δορυφόρους», τονίζοντας πως στα έργα αυτά, «οι ξένες εταιρίες που θα συνεργαστούν μαζί μας και θα εγκατασταθούν υποχρεωτικά στην Ελλάδα, έχουν ήδη προσλάβει έναν ικανό αριθμό προσωπικού, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι της γενιάς του Brain Drain. Είναι παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό και επιστρέφουν με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για να εργαστούν σε αυτές τις εταιρείες του Space Technology. Πλέον θα έχουν έδρα την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί σπουδαία επιτυχία. Και η ψηφιοποίηση και το space technology και η στρατηγική μας με τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο και το εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης, έχουν ως πολύ βασικό συνεπακόλουθο την επιστροφή νέων που ζούσαν τα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό».

Ο κ. Κυρανάκης είπε το Brain Drain αποτελούσε και «ένα από τα στοιχήματα, τα χρόνια της κρίσης. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και που συμβάλουμε σε αυτό αλλά και που το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ένας φορέας που ανήκει στο Υπουργείο μας, συγκεκριμένα με αριθμούς και στοιχεία καταγράφει την επιστροφή των νέων του εξωτερικού στην Ελλάδα και τις μισθολογικές τους απολαβές και τις προοπτικές που βλέπουν στη χώρα μας. 'Αρα όλο αυτό είναι σημαντικό να το αξιολογούμε και να το μετράμε με πραγματικά στοιχεία και όχι να το έχουμε ως μια φήμη ή μια θεωρία στο μυαλό μας».

Σχετικά με το «εργοστάσιο» τεχνητής νοημοσύνης που θα γίνει στο Λαύριο, με τη χώρα μας να είναι μια από τις επτά που εγκρίθηκαν για την κατασκευή του, είπε ότι «η ομάδα του κ. Παπαστεργίου, η οποία δούλεψε μεθοδικά και αθόρυβα τους προηγούμενους μήνες, κατάφερε σε συνδυασμό με τη συμβουλευτική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη υπό τον πρωθυπουργό και τον κ. Δασκαλάκη, τον καθηγητή του MIT, να φτιάξουμε μια πρόταση η οποία βαθμολογήθηκε πάρα πολύ υψηλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γι` αυτό είμαστε μια από τις επτά χώρες, που εγκριθήκαμε για ΑΙ factories. Αυτό σημαίνει ότι σε όποιες χώρες έχουν υπερυπολογιστές, όσες χώρες δουλεύουν σαν Data Center και μπορεί να έχουν υπολογιστική ισχύ εκατοντάδες φορές ανώτερη από έναν συμβατικό υπολογιστή, επιτρέπει να μπορέσουν να δοκιμαστούν και να εκπαιδευτούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, μια ομάδα νέων, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, θέλει να φτιάξει ένα μοντέλο πρόβλεψης μετεωρολογικών δεδομένων ώστε να δει πώς πιθανότατα θα εξελιχθεί μια πυρκαγιά σε μια αντιπυρική περίοδο, κάτι το οποίο απαιτεί βαριά υπολογιστική ισχύ διότι λαμβάνει υπόψη πολλά και διαφορετικά δεδομένα, στην περίπτωση αυτή ένας απλός υπολογιστής θα χρειαζόταν εβδομάδες. Την ίδια στιγμή ένας υπερυπολογιστής μπορεί να το κάνει σε δευτερόλεπτα. 'Αρα λοιπόν, το να έχει η Πολιτική Προστασία στα χέρια της ένα ακριβές μοντέλο πρόβλεψης για κάτι τόσο σημαντικό που είναι εθνικού χαρακτήρα, να μην καίγονται τα δάση μας και τα σπίτια μας με δεδομένη την κλιματική κρίση, αυτό θα μπορέσει να γίνει πράξη μέσα από το Δαίδαλο. Και πολλά άλλα τέτοια παραδείγματα. Μέχρι τώρα, μόνο εταιρείες από το εξωτερικό θα μπορούσαν να το κάνουν. Τώρα μπορούν να το κάνουν και ερευνητικά σχήματα, πανεπιστήμια και start ups με τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο».