Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας ήταν ένας σκόπελος για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η επιλογή που έκανε ο πρωθυπουργός στο πρόσωπο του κ. Τασούλα, σε συνδυασµό µε την απόφαση του κ. Ανδρουλάκη να προτείνει τον Τάσο Γιαννίτση, εκτιµάται στη Χαριλάου Τρικούπη πως ενισχύει την επιρροή του ΠΑΣΟΚ στον χώρο του Κέντρου. Το µεγάλο ζητούµενο, ωστόσο, είναι µε ποιον τρόπο το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει δηµοσκοπικά το όριο του 20%.

Σύµφωνα µε την ενηµέρωση που έχει ο κ. Ανδρουλάκης από τους εκλογικούς αναλυτές που συνοµιλεί, το κόµµα του έχει σταθεροποιηθεί σε ποσοστά πέριξ του 17%. Αυτό που διαφαίνεται, ωστόσο, είναι πως έχουν περιοριστεί οι δεξαµενές ψηφοφόρων και κατ’ επέκταση οι εισροές προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει διακοπεί η δηµοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Ν.∆. έχει ανακτήσει ποσοστά τις τελευταίες εβδοµάδες. Παραλλήλως, η «πίτα» των ψηφοφόρων µοιράζεται αναλογικά και σε άλλα κόµµατα, όπως αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη.

Προϋπόθεση

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τη διεύρυνση του κόµµατος, που θεωρείται από τους περισσότερους στο ΠΑΣΟΚ ως προϋπόθεση για να αυξήσει αισθητά τα ποσοστά του. Βεβαίως, η σχετική συζήτηση µόνο εύκολη δεν είναι. Ενώ όλοι οµονοούν πως το Κίνηµα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του, µόλις γίνονται προσωποποιηµένες αναφορές, τότε αρχίζουν οι ενστάσεις. Οι οποίες «παντρεύονται» και µε αντιδράσεις εν ενεργεία βουλευτών και πολιτευτών, που δεν θέλουν να προστεθούν στις περιφέρειές τους πρόσωπα µε επιρροή. Καλά πληροφορηµένες πηγές δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ µεταφέρουν το µήνυµα πως είναι οριστική η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να προχωρήσει σε ανοίγµατα, αδιαφορώντας για πιθανές αντιδράσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το όχηµα που θα χρησιµοποιήσει για να εντάξει πρόσωπα στο κόµµα του είναι η συµµετοχή στα Περιφερειακά Συνέδρια του ΠΑΣΟΚ. Στις 13 περιφέρειες της χώρας θα γίνουν οι σχετικές διαδικασίες, µε πρώτους σταθµούς τον Φεβρουάριο την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Περιφέρεια της Ηπείρου. Ο στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι να δίνουν το «παρών» σε αυτά ανεξάρτητοι βουλευτές που θέλουν να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ, αυτοδιοικητικοί παράγοντες που κινούνται στον ευρύτερο χώρο, συνδικαλιστές, καθώς και µεσαία στελέχη.

«Βαρόμετρο» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εκ των πραγµάτων, σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον στρέφεται στους ανεξάρτητους βουλευτές, ιδίως αυτούς που εµφανίζονται έτοιµοι να συνεργαστούν µε το ΠΑΣΟΚ. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι του Πέτρου Παππά, ο οποίος στις δηµόσιες τοποθετήσεις του µιλάει σαν να είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής Κιλκίς είναι θέµα χρόνου να προσχωρήσει στο κόµµα του κ. Ανδρουλάκη. Αλλωστε, στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας ο κ. Παππάς θα επιλέξει την επιλογή του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Τάσο Γιαννίτση. Στον προθάλαµο της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται και η Ράνια Θρασκιά, η οποία έχει συνοµιλήσει µε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς η ίδια να έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις της. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, είναι θέµα λίγων ηµερών προκειµένου η ανεξάρτητη βουλευτής να κάνει το επόµενο πολιτικό της βήµα, µε την επιλογή που θα κάνει για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας να είναι ενδεικτική.

Θετικό κλίµα υπάρχει και για την περίπτωση του Γιάννη Σαρακιώτη, η οικογένεια του οποίου προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος συνδέεται φιλικά µε στελέχη του κόµµατος. Αξίζει, πάντως, να σηµειωθεί ότι έως και χθες ο βουλευτής Φθιώτιδας δεν είχε αποφασίσει για τη στάση του στο θέµα της Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας. Στη Χαριλάου Τρικούπη εξετάζουν και την περίπτωση της Αθηνάς Λινού, η οποία άλλωστε το 2009 ήταν υποψήφια βουλευτής µε το ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε συµµετάσχει και στις εσωκοµµατικές εκλογές το 2021, στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου.

Την ίδια στιγµή, κινητικότητα υπάρχει και σε πρώην βουλευτές, µεσαία στελέχη, αυτοδιοικητικούς παράγοντες και συνδικαλιστές. Για παράδειγµα, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε ακολουθήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο στο εγχείρηµα των «∆ηµοκρατών», έχει συζητήσει µε ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ το ενδεχόµενο της επιστροφής του, ενώ το ίδιο ισχύει και µε άλλα στελέχη των «∆ηµοκρατών». Επιπλέον, µόνο απαρατήρητη δεν είχε περάσει η συµµετοχή του κ. Ανδρουλάκη πριν από λίγες εβδοµάδες στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Ασηµακόπουλου. Ο κ. Ασηµακόπουλος ήταν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν συγκροτήσει τον «Νέο Αγωνιστή» και είχαν αποχωρήσει λόγω του πρώτου µνηµονίου. Σε αυτή την οµάδα στελεχών µετέχει και η βουλευτής Νίνα Κασιµάτη, η οποία έχει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Συν τοις άλλοις, ο κ. Ανδρουλάκης είχε δώσει το «παρών» και σε ένα πάρτι πρώην στελεχών της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που είχαν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επιστρέφουν στο Κίνηµα. Μεταξύ αυτών, και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά.

Με άλλα λόγια, στο ΠΑΣΟΚ θέλουν τα ανοίγµατα που θα γίνουν να έχουν αµφίπλευρα χαρακτηριστικά, προκειµένου να µπορούν να απευθυνθούν σε ευρύτερα ακροατήρια. Είτε µε πρόσωπα που είχαν κινηθεί τα προηγούµενα χρόνια προς τη Ν.∆. είτε µε πρόσωπα που είχαν πάει προς τα αριστερά.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Χαριλάου Τρικούπη συζητούν και το ενδεχόµενο να γίνει µια ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα εξετάσει τα ζητήµατα της διεύρυνσης και της ένταξης προσώπων από άλλους χώρους.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά