Ένα «ναι» και ένα «παρών» θα φέρει στην σημερινή συνεδρίαση για την εκλογή του προέδρου της Βουλής ο Νικήτας Κακλαμάνης. Μετά την συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε οι βουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για τον βουλευτή Α’ Αθηνών. Φυσικά σε αυτή την απόφαση έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο το πρόσωπο του Νικήτα Κακλαμάνη το οποίο χαίρει απόλυτου σεβασμού και εκτίμησης από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της απόφασης για στήριξη της πρότασης Κακλαμάνη στην Προεδρία της Βουλής

Στην απόφαση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ σέβεται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τους καταστρατηγεί και τους εργαλειοποιεί για τα συμφέροντά του. Με τον ίδιο θεσμικό τρόπο θα λειτουργήσουμε και στην εκλογή Προέδρου της Βουλής, υπερψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας. Ο νέος πρόεδρος οφείλει να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος».

Αναφερόμενος σε αυτό το θέμα νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος είχε αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε, ποντάροντας στη συμπάθεια του κόσμου αλλά και του πολιτικού προσωπικού της χώρας στο πρόσωπο του κ. Κακλαμάνη, να κρύψει την διχαστική επιλογή του στο να προτείνει έναν εν ενεργεία βουλευτή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν στέκομαι στο βιογραφικό του κ. Τασούλα, κάνει αποτίμηση η κοινή γνώμη και οι δημοσκοπήσεις απ' ό,τι είδα. Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση».

Από την άλλη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς αποφάσισε ομόφωνα να ψηφίσει «Παρών» συνδέοντας την απόφαση αυτή με την συνολική κατάσταση στην χώρα.


Συνάντηση Τσίπρα και Κατσέλη

Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με την υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Λουκά Κατσέλη. O πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η κ. Κατσέλη «αποτελεί πολιτικός που χαίρει ευρείας αποδοχής και σεβασμού και πέρα από τον προοδευτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται, ενώ η υποψηφιότητά της εκπέμπει το μήνυμα της ενότητας, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της εμπιστοσύνης στους θεσμούς, που σήμερα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ».



Μπαράζ επαφών του Σωκράτη Φάμελλου

Την ίδια ώρα και ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος συνεχίζει τις συναντήσεις με τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας - σήμερα θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά - ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται και στο στεγαστικό ζήτημα επισημαίνοντας ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην πραγματικότητα ενισχύει το καρτέλ των τραπεζών.

Εξειδικεύοντας στο ζήτημα της στέγασης, ο Γ. Καραμέρος τόνισε ακόμα: «Υπάρχει το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας. Η Πορτογαλία έχει διαθέσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για 26.000 κοινωνικές κατοικίες. Όχι με δάνειο, όχι να κάνει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, όχι με την περίμετρο των κριτηρίων, δηλαδή χαμηλόμισθοι και μη έχοντες να πάρουν δάνειο χαμηλότοκο και πώς προεξοφλείς ότι μετά από κάποια χρόνια θα μπορούν να τα αποπληρώσουν; Στην Ισπανία αξιοποίησαν 1,6 δισ. γισ 20.000 κατοικίες, ακόμα και στην Ιταλία 1 δισ. και 10.000 κατοικίες. Συνολικά επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντλήσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αυξήσουν την προσφορά κατοικιών. Όχι να τονώσουν τη ζήτηση, γιατί αυτομάτως σημαίνει με τα δάνεια ότι ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα να βγαίνουν κερδισμένες οι τράπεζες, να βγαίνουν κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες ή οι εργολάβοι που θα πουλήσουν κάποια σπίτια, αλλά όχι αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη και δεν έχουν στέγη. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι ένα ακόμα δείγμα ενίσχυσης των τραπεζών».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Όλες οι διαφημίσεις που ακούω στα ραδιόφωνα αυτές τις μέρες είναι για το πρόγραμμα Σπίτι 2, που σημαίνει ότι παίρνουν χρήματα οι τράπεζες, βάζουν και διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό δεν είναι κακό για τα μέσα, αλλά οδηγούν την κοινή γνώμη σε μια αντίληψη ότι η κυβέρνηση κάνει κινήσεις για να λύσει το στεγαστικό, που συνδέεται άμεσα και με το δημογραφικό, ενώ στην πραγματικότητα ενισχύει το καρτέλ των τραπεζών. Γι' αυτό και ο Σωκράτης Φάμελλος πηγαίνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έχει να κάνει βέβαια όχι μόνο με τις τράπεζες, αλλά και με τα ακτοπλοϊκά, και με τα τρόφιμα, και με την ενέργεια, και όλα αυτά τα οποία μας έχουν φέρει, σύμφωνα με το δείκτη της Eurostat, στην τελευταία θέση της αγοραστικής δύναμης».