Τα κέντρα δεδοµένων (data centers) αποτελούν ραχοκοκαλιά και βασική υποδοµή της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, υποστηρίζοντας κρίσιµες λειτουργίες της, όπως το cloud computing, την Τεχνητή Νοηµοσύνη (A.I.) και το Internet of Things (IoT). Το υπουργείο Ανάπτυξης, ειδικότερα η Γενική Γραµµατεία Βιοµηχανίας, έχοντας την αρµοδιότητα για τη ρύθµιση του πλαισίου αδειοδότησης των data centers, εργάζεται συστηµατικά για τη δηµιουργία ενός απλού, διαφανούς και αποτελεσµατικού θεσµικού πλαισίου που προσελκύει επενδυτές και διασφαλίζει τη βιώσιµη ανάπτυξη του τοµέα. Η Ελλάδα µε ταχείς ρυθµούς αναδεικνύεται σε κεντρικό κόµβο ψηφιακών υποδοµών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προσελκύοντας σηµαντικές επενδύσεις στον τοµέα των κέντρων δεδοµένων. Η γεωστρατηγική θέση της χώρας, σε συνδυασµό µε την πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια µέσω Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και το εκτεταµένο δίκτυο οπτικών ινών, την καθιστούν σηµαντική για επενδυτές.

Οι επενδύσεις για την ανάπτυξη κέντρων δεδοµένων παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σταθερά ανοδική τάση. Ανακοινώσεις νέων επενδυτικών έργων, όπως η συνεργασία της ∆ΕΗ µε την EDGNEX Data Centers του Οµίλου DAMAC, καθώς και προηγούµενες επενδύσεις από εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Serverfarm και η Digital Realty, ενισχύουν αυτή την τάση. Πρόσφατα, δύο από τις µεγαλύτερες εταιρείες παγκοσµίως, η Amazon Web Services και η γαλλική Data4, ανακοίνωσαν ή θεµελίωσαν στη χώρα µας επενδυτικά προγράµµατα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις που ενισχύουν έναν κλάδο αιχµής που ήδη αναπτύσσεται ραγδαία λόγω της εξάπλωσης της Τεχνητής Νοηµοσύνης και των αυξηµένων αναγκών αποθήκευσης και διαχείρισης τεράστιων όγκων δεδοµένων. Η Ελλάδα, µε στόχο τη δηµιουργία ενός σαφούς και απλού ρυθµιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, έχει προχωρήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και την ενίσχυση των υποδοµών που αποτελούν βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση των επενδύσεων και την επίτευξη ταχύτερων ρυθµών ανάπτυξης.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης εργαζόµαστε σταθερά µε στόχο να διαµορφώσουµε ένα ευνοϊκό επιχειρηµατικό περιβάλλον που προσελκύει στρατηγικές επενδύσεις. Η ανάπτυξη των κέντρων δεδοµένων δεν συµβάλλει µόνο στην οικονοµική ανάπτυξη, αλλά και στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, αναβαθµίζοντας έτσι το ανθρώπινο δυναµικό της χώρας. Η δυναµική ανάπτυξη του τοµέα των data centers ενισχύεται περαιτέρω από το ολοκληρωµένο πλέγµα πολιτικών του υπουργείου Ανάπτυξης. Με τον νόµο 5069/2023 καθορίσαµε τους όρους δόµησης, κατασκευής, τις επιτρεπόµενες χρήσεις γης, καθώς και άλλες πολεοδοµικές και περιβαλλοντικές ρυθµίσεις, δηµιουργώντας ένα σαφές περιβάλλον για τους επενδυτές. Παράλληλα, το υπουργείο διαµορφώνει ένα ολοκληρωµένο και λειτουργικό πλαίσιο αδειοδότησης, το οποίο θα εξειδικευθεί µε τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναµένεται να δηµοσιευθεί στις αµέσως προσεχείς ηµέρες. Η ΚΥΑ θα ρυθµίζει λεπτοµερώς την έναρξη λειτουργίας µέσω της διαδικασίας της γνωστοποίησης, ενισχύοντας περαιτέρω την εµπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα µας.

Η χώρα για πολλά χρόνια είχε µείνει πίσω σε αυτόν τον τοµέα. Σήµερα, όµως, παρουσιάζεται µια µοναδική ευκαιρία για ταχύτερη ανάπτυξη των τεχνολογικών κλάδων στη χώρα µας. Με σταθερά και γρήγορα βήµατα, η Ελλάδα καθιερώνεται ως διεθνής κόµβος δεδοµένων, αποτελώντας έναν αξιόπιστο εταίρο για διεθνείς επενδυτές. Οπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «είµαστε πια µία χώρα η οποία είναι φιλική προς τις ξένες επενδύσεις». Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραµµή της ψηφιακής επανάστασης, φιλοδοξώντας ο κλάδος της τεχνολογίας να συµβάλλει τα επόµενα χρόνια στο 10% του ΑΕΠ της πατρίδας µας. Η δυναµική της Ελλάδας στον τοµέα των data centers αντικατοπτρίζει αυτό ακριβώς: τη συνολική προσπάθεια για τον µετασχηµατισµό της οικονοµίας, µε στόχο τη δηµιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιµου, καινοτόµου και ανταγωνιστικού παραγωγικού µοντέλου µε επίκεντρο τη βιοµηχανία και τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

*Υφυπουργός Ανάπτυξης µε αρµοδιότητα τη Βιοµηχανία