Η έλευση του Ντόναλντ Τραµπ στον Λευκό Οίκο ανακατεύει την παγκόσµια τράπουλα και η Ελλάδα αναζητά νέες ισορροπίες, ώστε να διασφαλίσει τη στρατηγική της σχέση µε την υπερδύναµη. «Οχηµα», ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αποτελεί η συνεργασία µας στον τοµέα της άµυνας και της ενέργειας. Ηδη, ο αµερικανικός κολοσσός Chevron ανακοίνωσε επισήµως ότι θέλει να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Πελοποννήσου, ενώ και ο πρωθυπουργός έκανε ένα έµµεσο «άνοιγµα» στον «πλανητάρχη».

Οι αποκαλύψεις της Απογευματινής για τις αλλαγές και τις επαφές

Η «Απογευµατινή» αποκαλύπτει πώς διαβάζει η Αθήνα τις διαφαινόµενες αλλαγές και ποιες επαφές προγραµµατίζονται. Η Ελλάδα επιχειρεί να διαχωρίσει τις διµερείς σχέσεις της µε τις ΗΠΑ από τις ευρωατλαντικές σχέσεις, µε δεδοµένο το ότι η χώρα µας έχει στη «φαρέτρα» της συµφωνίες σε διπλωµατικό, αµυντικό και ενεργειακό επίπεδο µε τις ΗΠΑ και εποµένως ούτε έχει ανάγκη ούτε δύναται να περιµένει πότε (και αν) η Ευρώπη θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τον Ντ. Τραµπ ώστε να βρεθεί ένα modus vivendi. Ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία ο γαλλογερµανικός άξονας, το «καύσιµο» που κινεί την Ευρώπη, είναι πρακτικά σε αδράνεια λόγω της πολιτικής κρίσης που αντιµετωπίζουν αυτές οι δύο χώρες στο εσωτερικό τους. Αλλωστε, οι όποιες εξαιρέσεις σε τυχόν δασµούς θα πρέπει να συµφωνηθούν διµερώς.

Μιλώντας στο δείπνο του Ελληνοαµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, ο πρωθυπουργός µίλησε για ένα κάλεσµα αφύπνισης για την Ευρώπη. Ορµώµενος δε από τη λογική του «συναλλακτικού τρόπου αντιµετώπισης των διεθνών προβληµάτων» που φαίνεται ότι θα επικρατήσει επί Τραµπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να επαναλάβει τη θέση του για αύξηση των ευρωπαϊκών αµυντικών δαπανών, ένα πάγιο αίτηµα και του ίδιου του Τραµπ, και να κάνει έτσι ακόµα ένα «έµµεσο» άνοιγµα στον νέο «πλανητάρχη». «Θεωρώ ότι είχε δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος και σίγουρα ορισµένες από τις µεγάλες χώρες έχουν επιδείξει ιδιαίτερο εφησυχασµό όσον αφορά την ανάθεση των εγγυήσεων για την ασφάλειά µας στις Ηνωµένες Πολιτείες. (...) Η Ελλάδα προσεγγίζει αυτή τη συζήτηση από µια θέση ισχύος, διότι ήδη δαπανούµε πάνω από το 3% του ΑΕΠ µας για την άµυνα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι σημαντικές συμφωνίες

Κυβερνητικοί αξιωµατούχοι και διπλωµάτες έλεγαν στην εφηµερίδα µας ότι η Ελλάδα αυτή τη φορά έχει ένα σηµαντικό αβαντάζ. «Ξέρουµε τι να περιµένουµε, διότι έχουµε δείγµατα γραφής από την πρώτη του θητεία. Είναι πρώτα επιχειρηµατίας και µετά πολιτικός. Οι διπλωµατικές σχέσεις επί Τραµπ θα επηρεάζονται από τις αµοιβαία επωφελείς συµφωνίες», έλεγε χαρακτηριστικά αρµόδια πηγή στην «Κυριακάτικη Α».

Το πράσινο φως της ελληνικής κυβέρνησης στο βιαστικό αίτηµα της Chevron, για έρευνα υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου, ήταν µια σαφής κίνηση της κυβέρνησης να ευθυγραµµιστεί µε τα νέα ενεργειακά δεδοµένα που διαµορφώνει η πολιτική Τραµπ. Η «Α» ήταν η πρώτη εφηµερίδα που είχε αποκαλύψει το σχέδιο της Chevron, ήδη από τον περασµένο Φεβρουάριο.

Ανώτατες διπλωµατικές πηγές έλεγαν στην υπογράφουσα ότι το µότο του κ. Τραµπ παραµένει το «drill, baby, drill» και η Ελλάδα µόνο να κερδίσει έχει απ’ αυτό. Η παρουσία δύο αµερικανικών πετρελαϊκών «γιγάντων» (Exxon Mobil και Chevron) αναβαθµίζει τη γεωπολιτική θέση της χώρας µας και «ανεβάζει» την Ελλάδα στα µάτια του επιχειρηµατία Ντ. Τραµπ.

Η αµυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ, επίσης, ανθίζει. Ο πυρήνας αυτής είναι η αµυντική συµφωνία (MDCA) των δύο χωρών. Εν αναµονή της απόκτησης του µαχητικού πέµπτης γενιάς F-35 δροµολογούνται όµως κι άλλα deals. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, γνωστός για τα πολιτικά του αντανακλαστικά, µετέβη στις ΗΠΑ την εποµένη της ορκωµοσίας του Ντ. Τραµπ. Ο Νίκος ∆ένδιας επισκέφθηκε το Κέντρο Αριστείας Πυρών Fort Sill, όπου λειτουργεί το Πανεπιστήµιο Συστηµάτων Αντιµετώπισης Μη Επανδρωµένων Εναέριων Συστηµάτων (C-UAS), στην Οκλαχόµα, και ενηµερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στη µάχη κατά των drones.

Ο Γεραπετρίτης στην Ουάσινγκτον

Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της «Κυριακάτικης Α», ταξίδι στις ΗΠΑ θα πραγµατοποιήσει και ο υπουργός Εξωτερικών. Για αρχή, εντός του επόµενου µήνα ο κ. Γεραπετρίτης θα µεταβεί σε Ισραήλ και Ραµάλα και περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για τη Συνεδρίαση του Συµβουλίου Ασφαλείας για την Ουκρανία, ενώ δεν αποκλείεται να πάει και στην Ουάσινγκτον για τις πρώτες του επαφές µε τη νέα ηγεσία του State Department και φυσικά µε την Οµογένεια. Το ιδανικό θα ήταν να «κλειδώσει» κι ένα τετ-α-τετ µε τον (θετικά διακείµενο προς την Ελλάδα) Μάρκο Ρούµπιο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αφ’ ενός εκτιµά την παραδοσιακά καλή σχέση Ελλάδας - Ισραήλ, αφ’ ετέρου αντιµετωπίζει τη χώρα µας ως τον πιο αξιόπιστο σύµµαχο στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής