Η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τίμησαν τη μνήμη των 6 εκατ. Εβραίων που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

Αφιερωμένη στους έξι εκατομμύρια Εβραίους που οδηγήθηκαν σε μαρτυρικό θάνατο από τους ναζί είναι η 27η Ιανουαρίου, Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τη σημερινή επέτειο με ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια.


Βουλή: Τιμήθηκε η ημέρα μνήμη του Ολοκαυτώματος - Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή

«Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι το μεγαλύτερο ομαδικό έγκλημα που σημειώθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο προεδρεύων της συνεδρίασης Θανάσης Μπούρας. «Οφείλουμε να θυμόμαστε όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος» συμπλήρωσε ο κ. Μπούρας.

«Το Ολοκαύτωμα είναι το μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα της ανθρωπότητας. Είναι ντροπή και όνειδος για τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Υπήρξαν αυτοί που όρθωσαν το ανάστημα τους και η παρακαταθήκη αυτών θα πρέπει να μείνει ζωντανή. Δεν είναι μία απλή δίωξη των Εβραίων. Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ποιοι προσπάθησαν να διαστεβλώσουν το θρησκευτικό αίσθημα των λαών. Οφείλουμε όλοι να διαβάσουμε ξανά και ξανά αυτή τη μαύρη σελίδα και να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στη συγκεκριμένη συζήτηση.

«Σήμερα η Βουλή τιμά μία από τις πιο απάνθρωπες περιόδους της ιστορίας. Βρίσκομαι σε αυτό το βήμα με βαθιά συγκίνηση για να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων που έπεσαν θύματα της μεγαλύτερης βαρβαρότητας» υποστήριξε ο Γιάννης Λοβέρδος μιλώντας εκ μέρους της ΝΔ. «Για εμάς τους Έλληνες η καταστροφή που έγινε μέσα από τις γενοκτονίες είναι μεγάλη. Το 1915 έγινε η γενεκτονία των Αρμενίων και των Ασυρίων. Το 1920 ξεκίνησε η γενοκτονία των Ποντίων και ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ. Μπροστά σε αυτά τα εγκλήματα δεν πρέπει να σωπαίνουμε. Η μνήμη είναι και ευθύνη. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο ναζισμό. Δεν μπορούμε πλέον να σωπαίνουμε και να υψώσουμε το ανάστημα μας και να πούμε “ποτέ πια τέτοια εγκλήματα”» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος επεσήμανε ότι «μας αρέσει να μιλάμε για μνήμη σαν να είναι δεδομένη. Τιμούμε σήμερα και τους δίκαιους των εθνών. Εκείνους που μέσα στον απόλυτο τρόμο έσωσαν δεκάδες πολίτες. Τιμούμε εκείνους που την πιο σκοτεινή ώρα έβαλαν μπροστά την ανθρωπιά».

«Η μνήμη χρειάζεται δεκαετίες για να κατακτηθεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα γνώρισαν πρωτοφανή εδραίωση και αποδοχή. 80 ακριβώς χρόνια από τότε που τα συμμαχικά στρατεύματα εισήλθαν στο κολαστήριο. Καθε χέρι που υψώνεται ναζιστικά, κάθε φορά που η αξία μιας ζωής εκμηδενίζεται είναι ένα καρφί στο κορμί της μνήμης»
κατέληξε ο κ. Γερουλάνος.

«Στις 27 Ιανουαρίου 1945 ο “κόκκινος” στρατός κατέλαβε το Άουσβιτς. Το 2004 η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Μνήμης. Θα πρέπει να αναφέρω ότι τα διάφορα Νταχάου δεν ξεφύτρωσαν εν μέσω Ναζισμού. Σήμερα δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εφιάλτες του Πολέμου έχουν τελειώσει οριστικά. Σήμερα μιλώ» σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Πριν 80 χρόνια ο “κόκκινος” στρατός απελευθέρωνε το Άουσβιτς, δεν ξεχνάμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε όσο πασχίζουν κάποιοι το ποιοι και γιατί χρηματοδότησαν τον Χίτλερ, στον δρόμο προς την εξουσία. Η καλύτερη τιμή στα θύματα του φασισμού, είναι να μένει ζωντανή η συλλογική μνήμη. Αγωνιζόμαστε για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ ο βουλευτής Ιωάννης Δελής.

«Στο Άουσιβτς εφαρμόστηκαν όλα τα βασανιστήρια που υπήρχαν. Παρόλο που το Ολοκαύτωμα είναι μοναδικό, παραμένει ηθικά ασύλληπτο και λογικά ακατόνητο» τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στυλιανός Φωτόπουλος.

«Είναι μια μέρα θλίψης και περισυλλογής. Οι Έλληνες Εβραίοι αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας. 70.000 Έλληνες Εβραίοι οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Η ημέρα αυτή είναι υπενθύμιση της ευθύνης. Έχουμε χρέος να εκπαιδεύσουμε τις νέες γενιές για την τραγωδία του Ολοκαυτώματος.Η Βουλή ως θεματοφύλακας οφείλει να διασφαλίζει ότι η μνήμη συνδέεται με τη σημερινή πραγματικότητα. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος είναι η ασπίδα μας ενάντια στη λήθη» ανέφερε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα.

«Από τη Θεσσαλονίκη έφυγαν 60.000 Έλληνες Εβραίοι και γύρισαν 1.500» είπε ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» Γιάννης Κόντης.

Τέλος η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «τιμούμε και παριστάμεθα σε αυτή την συνεδρίαση που είναι το ειδεχθέστερο έγκλημα που γνώρισε η ανθρωπότητα. Το Ολοκαύτωμα σε βάρος των Εβραίων, των Ρομά, των μαύρων, των ομοφυλοφίλων ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το 2015 ως πρόεδρος της Βουλής συγκρότησα και αναβάθμισα την επιτροπή γερμανικών οφειλών. Υπήρξε ένα κόμμα, το Ποτάμι, που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή την Επιτροπή. Το 2015 ψηφίστηκε η πρόταση μου για τη συγκρότηση και αναβάθμιση της διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Το υπενθυμίζω γιατί καμιά φορά ακούω από τους προεδρεύοντες ότι η Βουλή δεν υιοθετεί ψηφίσματα. Υπήρξαν δυνάμεις που τζόγαραν στον ρατσισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, Μου αρέσει να είμαι ευθύς και ειλικρινής. Εάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για καταδίκη του Ολοκαυτώματος, πρέπει να δεσμευτούμε ότι δεν είναι ανεκτές οι πολιτικές του ρατσισμού, ότι δεν είναι ανεκτή η ρατσιστική γλώσσα μέσα στη Βουλή».

«Στην Ελλάδα δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλές για τα 1,5 εκατομμύρια θύματα πολέμου. Το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει αυτό που αναλογεί για να τιμήσει τα θύματα. Ο φόρος αίματος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την αντίσταση του. Σήμερα αποχαιρετάμε έναν πολύ σημαντικό ιεράρχη, τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, έναν άνθρωπο που δίδαξε την ανθρωπιά, την αγάπη για τον άνθρωπο, και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στην Κατοχή υπήρξαν εμβληματικοί ιεράρχες που συνέδραμαν τους Εβραίους, όταν στοχοποιήθηκαν από τους Ναζί και αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την πολιτική της εξολόθρευσης. Αυτά είναι στοιχεία της ιστορίας που οφείλουμε να θυμόμαστε και θα έπρεπε να διδάσκονται με όσα παραλείπονται. Σήμερα το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονίας σε βάρος του παλαιστινιακού κράτους. Η υποχρέωση της Ελλάδα είναι να καταδικάσουμε και να σταματήσουμε τη γενοκτονική και εγκληματολογική πολιτική του Ισραήλ που δεν έχει σχέση με τον εβραϊσμό. Όποιος τιμά τους Εβραίους τιμά και τα θύματα κάθε γενοκτονίας και αντιστέκεται σε κάθε γενοκτονία. Είναι οικτρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όσα είπε ο κ. Τουσκ, για τον κ. Νετανιάχου. Καταθέτω επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών αναφορικά με το ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στη δήλωση Τουσκ για τον κ. Νετανιάχου. Όταν σκέφτομαι το Ολοκαύτωμα συγκλονίζομαι και αισθάνομαι ότι η ανθρωπότητα δεν κάνει αυτά που αναλογούν. Σκέφτομαι επίσης την Εριέττα που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη και δεν έχει βρεθεί ακόμη και σήμερα κανένα ίχνος της. Ο παππούς της ήταν ένα από τα πρόσωπα που μεταφέρθηκαν με τα τραίνα του Ολοκαυτώματος. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε τη γλώσσα του δικαίου και της αλήθειας» κατέληξε η κυρία Κωνσταντοπούλου.