«Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής Ελλάδας, δεν χρειάζεται να πηγαίνετε στις 8:00 να περιμένετε στο κρύο στην ουρά» τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για τη δυνατότητα εξασφάλισης ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός, ο ασφαλισμένος μπορεί να κλείσει ραντεβού στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και να παραλάβει το φάρμακό του, παρακάμπτοντας την όποια ταλαιπωρία, πηγαίνοντας στην κατηγορία e-ticket.

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα λειτουργήσει e-ticket

Μπαίνοντας κανείς στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ και βάζοντας στοιχεία όπως το φάρμακο που θες, τον ΑΜΚΑ σου και τον κωδικό της συνταγής, κλείνει ραντεβού την ημερομηνία και ώρα που θέλει να το παραλάβει.

Στο μεταξύ, 45 θα είναι τελικά οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι θα προσληφθούν έως τα τέλη του Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενισχύσουν εκείνα τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τα οποία αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα και στα οποία είναι βαριά η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του Οργανισμού στις «ουρές» οι οποίες σχηματίζονται έξω από αυτά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d7ctgu2ci7q9)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ΕΡΤnews, «θα προσλάβουμε άμεσα 20 φαρμακοποιούς με μπλοκάκι και άλλους 25 φαρμακοποιούς στο τέλος του μήνα μέσω της πλατφόρμας των επικουρικών. Άρα, σε 45 φαρμακοποιούς συνολικά. Στις αρχές Απριλίου, αν δεν γίνει ένσταση στο διαγωνισμό, θα ξεκινήσει και η διανομή (ορισμένων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους) κατ’ οίκον»..

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα έξω από το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, είπε πως αυτό δεν ήταν το σωστό και αποτελεί μια εξαίρεση. Υπογράμμισε πως πήγε στο σημείο για να πάρει την ευθύνη ως πολιτικός προϋστάμενος και γιατί αισθάνθηκε ντροπή για όσα γίνοντα, υπογραμμίζοντας ξανά πως «αυτό δεν είναι η συνήθης λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι ένα σφάλμα, δεν είναι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ έτσι συνήθως».

Για τον ενεργό και μη ενεργό ΑΜΚΑ 

Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για την υπουργική απόφαση για τον ενεργό και μη ενεργό ΑΜΚΑ τονίζοντας ότι είχε πολύ μεγάλη τεχνική δυσκολία να ξεχωρίσουμε ποιοι έχουν ενεργό και ανενεργό ΑΜΚΑ και αν γινόταν αυτό μέχρι τώρα δεν θα δρούσαν τα παράνομα κυκλώματα, σημειώνοντας πως «μέσα στον Φεβρουάριο ο ενεργός – μη ενεργός ΑΜΚΑ θα εφαρμοστεί και θα κλείσουμε πάρα πολλές πόρτες κλοπής».

«Άμεσα θα ανακοινώσουμε τις ημέρες, τις δεσμεύσεις εφημερίας και μεγάλα κέντρα υγείας» στην προσπάθεια ένα κομμάτι των περιπατητικό ασθενών αντί να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο, πάει στα κέντρα Υγείας αυτομάτως ο μέσος χρόνος αναμονής θα μειωθεί κατά αρκετά λεπτά προσθέτωντας ακόμη πως τα Κέντρα Υγείας τα οποία βάζουμε στην εφημερίδα είναι μεγάλα Κέντρα Υγείας 24ωρης διευρυμένης λειτουργίας, με 70 – 80 άτομα προσωπικό το καθένα. Επιπλέον πρόσθεσε πως αν ο γιατρός του Κέντρου Υγείας πεί πήγαινε στο νοσοκομείο προφανώς θα πας νοσοκομείο, όπου ήδη θα σε περιμένουν, άρα επίσης μειώνεται ο χρόνος αναμονής» πρόσθεσε.

Για το «βραχιολάκι»

Επιπλέον ερωτηθείς έαν θα ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία σημείωσε πως «έχουμε 45% περισσότερο προσωπικό από το 2019. Μην φέρνουμε διαρκώς την καταστροφή. Υπάρχει έλλειμμα σε ορισμένες ειδικότητες και σε κάποια ειδικά νοσοκομεία αλλά αυτό δεν είναι ο γενικός κανόνας».

Ακόμη μίλησε για το «βραχιολάκι» που θα φοράνε οι ασθενείς το χαρακτήρισε ως ένα σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία μέσα στον Φεβρουάριο και το οποίο θα παρακολουθέι την πορεία ενός ασθενή από τη στιγμή που μπει στο νοσοκομείο ενώ θα «βαράει στο σύστημα» όταν καθυστερείς, ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως του χρόνου, τέτοια εποχή θα είναι online στο κινητό και να μπορεί ο κόσμος να επιλέγει που θα πάει προκειμένου να μην καθυστερήσει.