Εγκρίθηκε επί της αρχής, με τις ψήφους της ΝΔ, το νομοσχέδιο σχετικά με το δίκτυο Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, η ΝΔ τάχθηκε υπέρ, ενώ η αντιπολίτευση, επιφυλάχθηκε για την τελική της στάση στην Ολομέλεια. Τόσο το ΚΚΕ, όσο και η Νέα Αριστερά τάχθηκαν εξαρχής «κατά» του νομοσχεδίου. 

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε στενή συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο αναλαμβάνει την κτιριακή αναβάθμισή τους και την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων. Το ωρολόγιο πρόγραμμα θα προσομοιάζει με αυτό των Πρότυπων Σχολείων και θα περιλαμβάνει πρόσθετες καινοτομίες ως προς τον τρόπο σύνδεσής τους με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ενώ στη λειτουργία των εκπαιδευτικών ομίλων και συνόλων θα έχουν πρόσβαση και μαθητές όμορων δημόσιων σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για 22 σχολεία (11 Γυμνάσια και 11 Γενικά Λύκεια) που θα λειτουργήσουν σε περιοχές της Ελλάδας οι οποίες «αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και θα δώσουν σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες τα εφόδια, τη γνώση και το περιβάλλον που χρειάζονται για να εξελίξουν τις δεξιότητές τους», όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Τα σχολεία αναμένεται να ιδρυθούν στον Κολωνό, στην Κυψέλη, στο Μενίδι, στο Πέραμα και στο Περιστέρι Αττικής, στην Ξηροκρήνη και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και στην Κοζάνη, στην Ξάνθη, στη Ρόδο και στο Ηράκλειο.