Μήνας πυκνών πολιτικών εξελίξεων και σφοδρών αντιπαραθέσεων για την υπόθεση των Τεμπών προδιαγράφεται ο Φεβρουάριος, καθώς τα κόμματα τις αντιπολίτευσης συντονίζουν τις κινήσεις τους συζητώντας ακόμα και το ενδεχόμενο για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Την πρωτοβουλία διατύπωσε πρώτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως η διαδικασία θα προχωρήσει μόλις έρθουν στο φως τα πορίσματα για τη σιδηροδρομική τραγωδία. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα συστράτευσης, διαφωνούν ωστόσο με τον χρόνο κατάθεσης του αιτήματος που προκρίνει η Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμώντας πως υπάρχουν ήδη στοιχεία που δημιουργούν την απαραίτητη νομιμοποιητική βάση. «Είναι λάθος για λίγες μέρες να χαθεί το ύψιστο κοινοβουλευτικό όπλο της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι βάσει του Συντάγματος θα μπορούμε να επανέλθουμε μετά από 6 μήνες», αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε επίσης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Κάλεσμα για κλιμάκωση των πρωτοβουλιών με κατάθεση πρότασης δυσπιστίας απευθύνουν πάντως και από τη Νέα Αριστερά, επισημαίνοντας πως «πρέπει οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αποκτήσουν κοινό βηματισμό». Μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνονται πως η συνεργασία τους στην υπόθεση των Τεμπών είναι μονόδρομος.

Αν και στο ΠΑΣΟΚ «ξορκίζουν» τα περί συνεργασιών και κοινού «λαϊκού μετώπου», που ενίοτε θολώνουν την εικόνα της αυτόνομης πορείας που θέλουν να εκπέμπουν, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός πως θα χρειαστούν 50 υπογραφές βουλευτών για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας. Με δεδομένο λοιπόν πως τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη είναι μόλις 31, αναγκαστικά θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά καθώς και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν επιθυμούν να διατηρήσουν και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεδομένο πάντως θα πρέπει να θεωρείται πως την πρωτοβουλία θα στηρίξει και η Πλεύση Ελευθερίας.

Εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για «ρεσιτάλ ψέματος και αναξιοπιστίας», σε συνέντευξή του (Κontra) ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το πλαίσιο των κινήσεων της Χαριλάου Τρικούπη και επανέλαβε πως «μόλις έρθουν στο φως τα πορίσματα που θα έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός επί δύο χρόνια κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό για την τραγωδία των Τεμπών, απευθείας θα προτείνουμε να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση». Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Σωκράτη Φάμελλου, επιβεβαίωσε πως υπάρχουν συζητήσεις στα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου και συμπαρατάχθηκε με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, υπενθυμίζοντας ότι την έχει ζητήσει και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Αισθάνομαι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα περιμένει το πόρισμα», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, εκτιμώντας πως η προ ημερησίας συζήτηση είναι άμεσα απαιτητή μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. «Απαιτείται κλιμάκωση - κλιμάκωση που θα οδηγήσει και σε πρόταση δυσπιστίας. Και αυτό είναι ευθύνη όλης της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», έχει δηλώσει, από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτσης.


Οι κινήσεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο, βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση, καθώς μέχρι τη μαύρη επέτειο από τη σιδηροδρομική τραγωδία, στις 28 Φεβρουαρίου, θα μεσολαβήσουν και άλλες εξελίξεις που προεξοφλούν πως θα τροφοδοτήσουν τη σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται τα πορίσματα του ΕΜΠ (μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου) και του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων (μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου). Επίσης, προς τα μέσα του μήνα αναμένεται να ορισθεί και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την οποία έχουν ζητήσει κόμματα της αντιπολίτευσης και την έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση.


*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή