Λιγότερες από 17.000 είναι αυτή τη στιγµή οι εκκρεµείς κύριες συντάξεις, σύµφωνα µε τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» και τονίζει ότι οι εκκρεµείς ληξιπρόθεσµες επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 32.000, ενώ τα εφάπαξ 9.000.

Ο κ. Τσακλόγλου διαµηνύει ακόµη ότι το πρόβληµα των εκκρεµών συντάξεων αναµένεται να επιλυθεί οριστικά µέσα στα επόµενα δύο χρόνια, µε την υλοποίηση των δύο µεγάλων έργων που «τρέχει» ο e-ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει τι ισχύει για την πρόωρη συνταξιοδότηση από διαδοχική ασφάλιση χωρίς το απαιτούµενο γενικό όριο ηλικίας και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, µε στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

Συνέντευξη στην Πένυ Αβραμίδη


- ∆εδοµένου ότι η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει χαµηλά ποσοστά συµµετοχής στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα µεταξύ των γυναικών και των νέων, ποιες πρόσθετες πολιτικές και κίνητρα θα µπορούσαν να εφαρµοστούν για την ενίσχυση της απασχόλησης σε αυτές τις οµάδες και τη µείωση των ελλείψεων εργατικού δυναµικού σε κρίσιµους τοµείς της οικονοµίας; 
- Η ελληνική οικονοµία συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον µέσο όρο της Ε.Ε., µε σηµαντικές θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Στο τρίτο τρίµηνο του 2024 η ανεργία µειώθηκε στο 9%, πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια. Σηµαντική συµβολή σε αυτή την εξέλιξη είχε η µείωση της φορολογικής σφήνας -δηλαδή της διαφοράς µεταξύ του συνολικού κόστους για τον εργοδότη και του ποσού που µπαίνει στην τσέπη του εργαζοµένου- η οποία περιορίστηκε κατά 5,4 ποσοστιαίες µονάδες την τελευταία πενταετία και θα µειωθεί κατά µισή ακόµα µονάδα το 2027. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε κρίσιµες µεταρρυθµίσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως η επέκταση της άδειας µητρότητας, η κατάργηση των περικοπών της σύνταξης για εργαζόµενους συνταξιούχους και η διευκόλυνση των συνταξιούχων αναπηρίας να συµµετέχουν στην αγορά εργασίας. 


- Υπάρχει βελτίωση στην εικόνα της αγοράς εργασίας µετά την εφαρµογή των συγκεκριµένων παρεµβάσεων;
- Ως αποτέλεσµα των παρεµβάσεων, η συµµετοχή στην αγορά εργασίας αυξήθηκε σχεδόν στο 70%, ενώ το χάσµα φύλου στην απασχόληση µειώθηκε στο 18,4%, κυρίως λόγω της σηµαντικής αύξησης κατά 9,4% της απασχόλησης των γυναικών. Η ανεργία των νέων µειώθηκε µεν σηµαντικά, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο 18%, κυρίως εξαιτίας της αναντι στοιχίας δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς εργασίας. Για την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησής τους είναι απαραίτητη η αξιοποίηση του µηχανισµού διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε να προσαρµοστούν τα προγράµµατα εκπαίδευσης, αλλά και τα προγράµµατα κατάρτισης της ∆ΥΠΑ. Σε γενικότερο πλαίσιο, η συνέχιση των µεταρρυθµίσεων αποτελεί προτεραιότητα, διασφαλίζοντας την αύξηση της απασχόλησης, τη µείωση των ελλείψεων εργατικού δυναµικού και τη δηµιουργία ενός ανθεκτικού και δυναµικού εργασιακού περιβάλλοντος.


- Υπάρχει µια συζήτηση ότι µπαίνει τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση από διαδοχική ασφάλιση, χωρίς το απαιτούµενο γενικό όριο ηλικίας. Πώς απαντά το υπουργείο;
- Αυτό δεν είναι ορθό. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μάλιστα ο e-ΕΦΚΑ εξέδω σε πρόσφατα διευκρινιστική εγκύκλιο, µε την οποία δόθηκαν οδηγίες ως προς το όριο ηλικίας που απαιτείται προκειµένου τα συνταξιοδοτικά αιτήµατα λόγω γήρατος των ασφαλισµένων -πρώτη φορά µετά την 1η.1.1993, που εξετάζονται µε τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, εάν στον τελευταίο φορέα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις- να µπορούν να διαβιβαστούν για κρίση στον προηγούµενο φορέα, στον οποίο έχει διανυθεί ο περισσότερος χρόνος ασφάλισης. Προφανώς, αυτό µπορεί να γίνει µόνο αν ο ασφαλισµένος έχει συµπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται από τη νοµοθεσία. Σύµφωνα µε τις γενικές προϋποθέσεις της ισχύουσας νοµοθεσίας απαιτείται η συµπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας είτε για πλήρη είτε για µειωµένη σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί σε ασφάλιση κάτω των 40 ετών. Οι παραπάνω διατάξεις εφαρµόζονται για τη διασφάλιση της βιωσιµότητας του ασφαλιστικού συστήµατος και της δικαιοσύνης µεταξύ των ασφαλισµένων. ∆εν τίθεται ζήτηµα κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης µέσω διαδοχικής ασφάλισης, αλλά καθορίζονται σαφείς κανόνες για τη µετάβαση από φορέα σε φορέα, προκειµένου να διασφαλίζεται ότι τηρούνται τα νόµιµα όρια ηλικίας.

- Πώς προχωρά η εκκαθάριση των εκκρεµών συντάξεων και ποιος είναι ο αριθµός των εκκρεµών κύριων και επικουρικών;
- Το 2019, όταν ανέλαβε η σηµερινή κυβέρνηση, οι εκκρεµείς ληξιπρόθεσµες κύριες συντάξεις -δηλαδή αυτές που βρίσκονται σε εκκρεµότητα για πάνω από τρεις µήνες- ήταν εκατοντάδες χιλιάδες, αριθµός που έχει περιοριστεί σήµερα σε λιγότερες από 17.000. Μάλιστα, πολλές από αυτές δεν είναι πραγµατικά εκκρεµείς, υπό την έννοια του ότι βρίσκονται σε δικαστική αντιδικία ή οφείλονται σε ελλιπείς φακέλους συνταξιοδότησης που κατέθεσαν υποψήφιοι συνταξιούχοι. Παράλληλα, οι εκκρεµείς ληξιπρόθεσµες επικουρικές συντάξεις είναι περίπου 32.000, ενώ τα εφάπαξ 9.000.

Το πρόβληµα των εκκρεµών συντάξεων αναµένεται να επιλυθεί οριστικά µέσα στα επόµενα δύο χρόνια µε την υλοποίηση των δύο µεγάλων έργων που «τρέχει» αυτή τη στιγµή ο e-ΕΦΚΑ. Το πρώτο αφορά την κατασκευή ενός νέου πραγµατικά Ολοκληρωµένου Πληροφοριακού Συστήµατος που θα επικοινωνεί και µε τα συστήµατα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Το δεύτερο αφορά την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των ασφαλισµένων, γεγονός που θα επιτρέψει την έκδοση των συντάξεων «µε το πάτηµα ενός κουµπιού».



Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα "Απογευματινή της Κυριακής"