Χαρακόπουλος στο δείπνο Αρχιεπισκόπου σε ευρωβουλευτές: "Η Ευρώπη να βρει την σωστή πυξίδα, να πάψει να σνομπάρει τον Χριστιανισμό"
Δείτε εικόνες και βίντεο
Ποιοι ευρωβουλευτές έδωσαν το παρών στο δείπνο
![xarakopoulos-ieronimos-deipno-eurovouleutes](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2025-02-02/xarakopoulos-ieronimos-deipno-eurovouleutes.jpg)
«Όπως είπε μια από τις πιο φωτεινές μορφές της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος -τον οποίο αποχαιρετήσαμε προχθές- σε μια από τις συνεντεύξεις του στον Αλέξη Παπαχελά: “η Ευρώπη έκανε ένα φοβερό λάθος. Σνόμπαρε, υπονόμευσε τον χριστιανισμό, δημιούργησε ένα κενό πίστεως. Και μια Ευρώπη χωρίς πίστη δεν ξέρω αν θα αντέξει”. Ας ευχηθούμε Μακαριώτατε η Ευρώπη να μας αιφνιδιάσει για άλλη μια φορά ευχάριστα και να ξαναβρεί τη σωστή πυξίδα». Με αυτά τα λόγια ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Μάξιμος Χαρακόπουλος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στους Έλληνες Ευρωβουλευτές και στα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, με την ευκαιρία έναρξης της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συναλληλία Εκκλησίας και Πολιτείας
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για «την πρωτοβουλία της συνάντησης στο πλαίσιο της συναλληλίας Εκκλησίας και Πολιτείας. Και η συναλληλία αυτή δεν περιορίζεται πια με τα έθνη-κράτη, καθώς ανήκουμε όλοι σε υπερεθνικές ενώσεις, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εκεί λαμβάνονται βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών. Άλλωστε, στα εθνικά κοινοβούλια ένα μεγάλο μέρος του νομοθετικού έργου είναι να ενσωματώνουμε ευρωπαϊκό δίκαιο».
Χάσμα γραφειοκρατίας και πολιτών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η ΕΕ είναι το επιτυχέστερο εγχείρημα στην παγκόσμια ιστορία συνεργασίας κρατών, λαών και εθνών. Βεβαίως, είναι μια ατελής ένωση -μένει ακόμη να γίνουν πολλά στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής και της κοινής άμυνας. Αλλά, αναμφίβολα είναι ένας χώρος δημοκρατίας σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας απόψεων, με δεδομένο κοινωνικό κράτος και υποδομές και γι’ αυτό και είναι πόλος έλξης κάθε κατατρεγμένου αυτού του κόσμου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και στα “θέλω” των Ευρωπαίων πολιτών, των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Γιατί νιώθουν ότι ξεφεύγουμε από τις βασικές πεποιθήσεις των πατέρων της Ευρώπης».
Απαξίωση χριστιανικών αξιών
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό και στις πολυσχιδείς δράσεις της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη στηρίζεται σε 3 πυλώνες: Αθήνα, Ρώμη και Ιεροσόλυμα. Αρχαιοελληνική γραμματεία, ρωμαϊκό δίκαιο και χριστιανικές αξίες, χριστιανικές παραδόσεις, χριστιανική κληρονομιά. Το τελευταίο σίγουρα φαίνεται ότι αποσιωπάται, λησμονιέται, ξεχνιέται, απαξιώνεται και αυτό ενοχλεί ένα μεγάλο κομμάτι των Ευρωπαίων πολιτών. Εμείς ως ΔΣΟ αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε αυτό το έλλειμμα που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».
![maximos_9](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_9.jpeg)
![maximos_10](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_10.jpeg)
![maximos_11](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_11.jpeg)
![maximos_1](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_1.jpeg)
![maximos_2](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_2.jpeg)
![maximos_3](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_3.jpeg)
![maximos_4](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_4.jpeg)
![maximos_5](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_5.jpeg)
![maximos_6](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_6.jpeg)
![maximos_7](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_7.jpeg)
![maximos_8](https://s.parapolitika.gr/images/w516/jpeg/files/2025-02-02/maximos_8.jpeg)
Ποιοι έδωσαν το "παρών"
Από τους ευρωβουλευτές το «παρών» έδωσαν οι: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φρέντι Μπελέρης, Ελεονώρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Τσιόδρας από την ΝΔ, Γιάννης Μανιάτης από ΠΑΣΟΚ, Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς και Έλενα Κουντουρά από ΣΥΡΙΖΑ και Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρόεδρος Φωνής Λογικής. Επίσης, στο Δείπνο παρακάθησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Θανάσης Μπούρας, τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ Θεόφιλος Λεονταρίδης, Απόστολος Πάνας και Γιάννης Σαρακιώτης και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης, καθώς και ο επίσκοπος Τανάγρας κ. Απόστολος, Διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων και ο αρχιδιάκονος Δημήτριος Φωκιανός.![2 Φεβρουαρίου 2025](https://s.parapolitika.gr/images/1520x855/jpg/files/YouTube/_i5-CrgpCmo.jpg)
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Μάξιμου Χαρακόπουλου
«Μακαριώτατε, Θεοφιλέστατε, Σεβαστοί πατέρες, κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, αγαπητοί συνάδελφοι στο Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κύριε Σύμβουλε της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, αγαπητές φίλες και φίλοι,
θα μου επιτρέψετε να μιλήσω ως “ευρωβουλευτής”, υπό την έννοια ότι θα περιοριστώ σε δύο λεπτά, που είναι ο χρόνος των δικών σας παρεμβάσεων, για να μην σας κουράσω άλλο με ομιλίες.
Μακαριώτατε,
θέλω να σας ευχαριστήσω και να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο της συναλληλίας Εκκλησίας και Πολιτείας. Και η συναλληλία αυτή δεν περιορίζεται πια με τα έθνη-κράτη, καθώς ανήκουμε όλοι σε υπερεθνικές ενώσεις, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εκεί λαμβάνονται βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών. Άλλωστε, στα εθνικά κοινοβούλια ένα μεγάλο μέρος του νομοθετικού έργου είναι να ενσωματώνουμε ευρωπαϊκό δίκαιο.
Για τα νεότερα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, που δεν μας γνωρίζουν, να πω ότι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας -της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής- είναι μια οργάνωση, ένας θεσμός, που προέκυψε το 1993 με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, μετά την κατάρρευση των καθεστώτων στις χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ, που μας έδωσε τη δυνατότητα επικοινωνίας με ορθόδοξους λαούς, με ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινή πίστη, κοινές πολιτιστικές παραδόσεις ως κληρονόμοι του βυζαντινού κόσμου.
Και στους βασικούς μας στόχους είναι η ανάδειξη αυτής της κοινής κληρονομιάς, των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη, η συνεργασία στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης λαών, η προστασία των διωκομένων χριστιανών όπου γης -και δυστυχώς στις μέρες μας βλέπουμε και πάλι να διώκονται χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και να κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα απομεινάρια αυτού του βυζαντινού κόσμου, οι ελληνορθόδοξες κοινότητες και άλλες χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή. Ενώ έχουμε και έναν πόλεμο ανάμεσα σε δύο ομόδοξους λαούς, την Ρωσία και την Ουκρανία, που είναι και ιδρυτικά μέλη της οργάνωσής μας.
Όπως, επίσης, στους στόχους μας είναι και η διαφύλαξη των χριστιανικών μνημείων όπου γης. Εμβληματική είναι, βεβαίως, η περίπτωση της Αγίας Σοφίας με τη μετατροπή της το 2020 από την νυν τουρκική ηγεσία σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που συνιστά πολιτισμική οπισθοδρόμηση της γειτονικής μας χώρας. Αλλά, δυστυχώς, βεβηλώσεις, καταστροφές ή αλλοιώσεις του χαρακτήρα των χριστιανικών μνημείων δεν έχουμε μόνο στην Τουρκία και στην κατεχόμενη Κύπρο, αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Κοσσυφοπέδιο και αλλού βλέπουμε να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη αυτών και την προστασία ευρύτερα των χριστιανικών μνημείων.
Μακαριώτατε,
η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το επιτυχέστερο εγχείρημα στην παγκόσμια ιστορία συνεργασίας λαών και εθνών. Αλλά, όπως είπατε, είναι μια ατελής ένωση. Μένει ακόμη να γίνουν πολλά στο κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής και της κοινής άμυνας. Αλλά, αναμφίβολα, είναι ένας χώρος δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας απόψεων, με δεδομένο κοινωνικό κράτος και υποδομές και γι’ αυτό και είναι πόλος έλξης κάθε κατατρεγμένου αυτού του κόσμου.
Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και στα “θέλω” των Ευρωπαίων πολιτών, των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Γιατί νιώθουν ότι ξεφεύγουμε από τις βασικές πεποιθήσεις των πατέρων της Ευρώπης. Η Ευρώπη στηρίζεται, όπως ξέρετε, σε 3 πυλώνες: Αθήνα, Ρώμη και Ιεροσόλυμα. Αρχαιοελληνική γραμματεία, ρωμαϊκό δίκαιο και χριστιανικές αξίες, χριστιανικές παραδόσεις, χριστιανική κληρονομιά. Το τελευταίο σίγουρα φαίνεται ότι αποσιωπάται, λησμονιέται, ξεχνιέται, απαξιώνεται και αυτό ενοχλεί ένα μεγάλο κομμάτι των Ευρωπαίων πολιτών. Εμείς ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε αυτό το έλλειμμα που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.
Και μια και ο Μανώλης (Κεφαλογιάννης) με ενημέρωσε ότι έληξε ο χρόνος μου, θα κλείσω με κάτι που είπε μια από τις πιο φωτεινές μορφές της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, τον οποίο αποχαιρετήσαμε προχθές αγαπητέ Φρέντυ (Μπελέρη). Σε μια από τις συνεντεύξεις του στον Αλέξη Παπαχελά είπε: “Η Ευρώπη έκανε ένα φοβερό λάθος. Σνόμπαρε, υπονόμευσε τον χριστιανισμό, δημιούργησε ένα κενό πίστεως. Και μια Ευρώπη χωρίς πίστη δεν ξέρω αν θα αντέξει”.
Ας ευχηθούμε Μακαριώτατε η Ευρώπη να μας αιφνιδιάσει για άλλη μια φορά ευχάριστα και να ξαναβρεί τη σωστή πυξίδα.
Και πάλι σας ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία και μακάρι και άλλοι προκαθήμενοι, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Κύπρο, όπου έχουμε ορθόδοξους ευρωβουλευτές, να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες».