Με το θέμα των Τεμπών να κυριαρχεί στην κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους και θέτει μία σειρά ερωτήματα για την υπόθεση καλώντας μάλιστα υπουργούς και βουλευτές να τοποθετηθούν για την υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος κάλεσε μάλιστα τους εμπλεκόμενους υπουργούς και βουλευτές να τοποθετηθούν στο θέμα μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας:

  • Η Hellenic Train ήταν η πηγή και ο συνεργάτης της κυβέρνησης, αμέσως μετά το δυστύχημα; Δεν υπήρχε υπουργείο;
  • Ποιος ήταν ο «καλός σκοπός» για τον οποίο μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι έγινε το μπάζωμα;
  • Δέχτηκε πιέσεις ώστε να είναι «κακή στιγμή» η Εξεταστική στη Βουλή ο πρόεδρός της, τότε; Μία Εξεταστική, που αντί να αποκαλύψει την αλήθεια, την χαρακτήριζαν «γουρλίδικη», σας θυμίζω, γιατί παρήγαγε υπουργούς. Ποιου ευθύνες έκρυψε η εξεταστική; Ποιου οι ευθύνες έκρυψε το μπάζωμα;
  • Ποιου ευθύνες έκρυψε η παραπλάνηση της κοινωνίας για τα εύφλεκτα και ποιου ευθύνες έκρυψε η μονταζιέρα των ηχητικών; Αυτά πρέπει να απαντηθούν στη Βουλή, όχι στα πάνελ. Και όχι να περιμένουμε τον κ. Μητσοτάκη.

Διχασμένη η Κεντροαριστερά και για τις εξελίξεις των Τεμπών: Διαγκωνισμός για την θέση της αξιωματικής 

Εν τω μεταξύ την ώρα που η κοινωνία μέσω των δημοσκοπήσεων εμφανίζεται να προκρίνει την συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς, τα στελέχη αυτών των κομμάτων εμφανίζονται  διχασμένα για το τι πρέπει να κάνουν.

Στην Κουμουνδούρου δίνουν ιδιαίτερη βάση στην δημοσκόπηση της MRB όπου οι πολίτες εμφανίζονται θετικοί σε κυβέρνηση συνεργασίας ενώ λένε όχι σε αυτοδύναμες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα το 39% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, το 21,4% αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ άλλο λέει το 23,4% και δεν ξέρω δεν απαντώ το 16,2%

Χαρακτηριστικό είναι πως το 25,1% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 7,4% συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ το 6,5 κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και μικρότερων δεξιών κομμάτων. Ακόμη το 15,5 % θέλει αυτοδύναμη ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ 5,9% αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Καραμέρος αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι «μπορεί να έγιναν διάφορα, μπορεί να υπάρχουν πικρίες, μπορεί να υπήρχαν διαφωνίες, μπορεί να έγιναν λάθη ένθεν και ένθεν, αλλά αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή και προφανώς στην κοινωνία, που το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί, και η Νέα Αριστερά και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, με τον τρόπο που καταλαβαίνουν». Ο Σωκράτης Φάμελλος από την πλευρά του είπε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός των προοδευτικών κομμάτων και για το έγκλημα των Τεμπών.

Και ενώ τα στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονται να αντιλαμβάνονται το μήνυμα, δεν ξέρουν στην πραγματικότητα πως να προχωρήσουν προκειμένου να διαχειριστούν ομαλά τα πράγματα να δημιουργήσουν την προοπτική μίας συγκυβέρνησης. Και αυτό γιατί το μεν ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αυτόνομη πορεία του, η δε Νέα Αριστερά εμφανίζεται να μην μπορεί ακόμα να αποφασίσει εάν θα συνεργαστεί με κάποιο τρόπο με τον ΣΥΡΙΖΑ η όχι.


Άνοιξε διάλογος σε επίπεδο ηγεσιών

Η αλήθεια είναι ότι με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών και τις πρωτοβουλίες που θέλουν να πάρουν τα κόμματα αυτά πηγαίνοντας το θέμα στην Βουλή έχει ανοίξει ένας διάλογος σε επίπεδο ηγεσιών. Ένας διάλογος που για την ώρα ωστόσο δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά. Ούτε καν στον χρόνο που πρέπει να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας. Ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός για το ποιο κόμμα από τα δύο είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς οι ψηφοφόροι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τους προέκυψε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τα δραματικά γεγονότα με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δύο πρωτοβουλίες για το θέμα των Τεμπών -την προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή και την πρόταση δυσπιστίας - και το ΠΑΣΟΚ, ενώ συμφωνεί, δεν τις ακολούθησε καθώς θέλει να δείξει ότι αυτό καθορίζει τις εξελίξεις στο προοδευτικό μέτωπο επικαλούμενο το ότι πρέπει να υπάρξει πρώτα το πόρισμα.

Προφανώς αυτή η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ είναι μία ιστορία που θέλει χρόνο. Αυτό άλλωστε το ξέρουν πολύ καλά τα στελέχη της Νέας Αριστεράς που εμφανίζονται σήμερα διχασμένα για το πως θα διαχειριστούν μία ενδεχόμενη συμπόρευση με το κόμμα της Κουμουνδούρου. Και αυτό γιατί ακόμα και για την κοινή συγκατοίκηση κάτω από την ίδια πολιτική στέγη υπάρχουν πολλές για διαφορετικές απόψεις.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να βιάζεται καθώς θεωρεί ότι πρέπει σύντομα να επανακτήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν οι οποίες κινήσεις δεν γίνουν μέχρι και τον Μάιο που θα γίνει το συνέδριο τους, τότε δεν αποκλείεται να ναυαγήσει μία και καλή η προσπάθεια προσέγγισης. Εν τω μεταξύ, η επαναδραστηριοποίηση του Αλέξη Τσίπρα έχει φέρει πολλές συζητήσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως μετά την εκδήλωση της Αθήνας για το «Κράτος Δικαίου» θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να δώσει μέρος του χρηματικού βραβείου που είχε πάρει το 2022 για την Συμφωνία των Πρεσπών στον φοιτητή με την καλύτερη διπλωματική εργασία. Η ομιλία του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.