Το 2025 δεν έχει μπει με καλούς οιωνούς για την Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό αποδεικνύεται και από τη μεθαυριανή, πρώτη συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε πρώτος (μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ) καταθέσει πρόταση για μια κοινή χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, προσέρχεται στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής προβληματισμένος από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.


Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.:  Υπό τις "πιέσεις" Τραμπ για αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια 

Ο πρωθυπουργός περιμένει να ξεκινήσει «ζωηρά» η συζήτηση γύρω από την πρότασή του για ένα κοινό Ταμείο για την άμυνα και την ασφάλεια, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο στην επισήμανσή του ότι τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να επενδύουν περισσότερα για την άμυνά τους.

Εκτιμά και ο ίδιος πως πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες κάθε χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της και έτσι να βρουν και ένα σημείο σύγκλισης με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να εκτοξευτούν από το 2% στο 5%, όπως έχει ζητήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ενώ, ωστόσο, ο Τραμπ ξεδιπλώνει γρήγορα τη στρατηγική και τις πολιτικές του, στην Ευρώπη οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε στο πού θα συναντηθούν για να συζητήσουν.



Διαφωνιίες για το... Château


Ο Αντόνιο Κόστα, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρόεδρος εδώ και τρεις μήνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στη θέση του Σαρλ Μισέλ), αποφάσισε να συγκαλέσει άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης («Informal Retreat», όπως την ονόμασε) για την αμυντική πολιτική τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου. Αναζήτησε, μάλιστα, έναν χώρο εκτός των Βρυξελλών για τη διεξαγωγή της και επέλεξε τελικά το επιβλητικό Château de Limont, ένα ανακαινισμένο κάστρο του 13ου αιώνα στην επαρχία της Λιέγης στο Βέλγιο.

Ο ένας πρωθυπουργός μετά τον άλλον, ωστόσο, εξέφραζαν παρασκηνιακά τη διαφωνία τους με την επιλογή του μέρους και προτιμούσαν τις Βρυξέλλες, με το διεθνές αεροδρόμιο δίπλα στην πόλη, για να πάνε και να γυρίσουν γρήγορα στις δικές τους πρωτεύουσες. Ο Κόστα υποχώρησε και πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος θα γίνει τελικά στο παλάτι Egmont, στις Βρυξέλλες, για λόγους ασφαλείας, όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.



ΝΑΤΟ και Λονδίνο

Οι «27» θα συζητήσουν για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα στη συνεδρίαση που θα έχουν, αλλά και σε γεύμα, όπου θα συμμετάσχει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και σε δείπνο, όπου θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, κλείνοντας τις εργασίες της άτυπης συνόδου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εν μέσω των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και των πολιτικών που φέρεται διατεθειμένος να ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ και να ζητήσει εκ νέου αποφασιστικές κινήσεις για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χρηματοδότηση μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης με ευρωπαϊκούς πόρους, η οποία θα την προστατεύει από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones.



Αναγκαία η άμεση θωράκιση

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις αυξημένες αμυντικές μας δαπάνες μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Ισως χρειαστούμε ένα μικρό -σε σύγκριση με το Ταμείο Ανάκαμψης- ευρωπαϊκό Ταμείο, εστιασμένο στην άμυνα, το οποίο θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του. Κάτι που διαρκώς επαναλαμβάνει είναι ότι ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη θωράκιση της ηπείρου μας και το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση περιμένει να γίνει αυτή τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Επισήμως, η ατζέντα του «Informal Retreat» περιλαμβάνει την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, τη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων της κινητοποίησης ιδιωτικής χρηματοδότησης, του βέλτιστου τρόπου χρήσης των κοινοτικών μέσων και του Προϋπολογισμού της Ε.Ε. και των πρόσθετων κοινών επιλογών που θα μπορούσαν να εξεταστούν για την ενίσχυση και, τέλος, την εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων.

Σχετικά με τον «βέλτιστο» αυτόν τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης θέλει οι «27» να εξουσιοδοτήσουν ουσιαστικά την Κομισιόν να διερευνήσει τη δυνατότητα ένας αντίστοιχος μηχανισμός με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να τεθεί σε κίνηση και να δίνει τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά έργα, τα οποία θα αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα και η Κύπρος, βέβαια, που αποτελούν τα νοτιοανατολικά σύνορα της ενωμένης Ευρώπης, θα μπορούσαν να επωφεληθούν με πόρους αρκετών δισ. ευρώ στο πλαίσιο αυτό.