Με ποικίλες αφορµές, όπως για παράδειγµα το θέµα της Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας ή το δυστύχηµα των Τεµπών, επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτηµα των κοινών πρωτοβουλιών ή ακόµα και των συνεργασιών στο «γήπεδο» της Κεντροαριστεράς.

*Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά: Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και οργή για τα Τέμπη

Μια προσπάθεια που έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και σφοδρούς πολέµιους, καθώς είναι εκ των πραγµάτων σύνθετες ή ακόµα και ανταγωνιστικές οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.

Στις δηµοσκοπήσεις τα τρία προαναφερθέντα κόµµατα µόνο αν αθροίσουν τα ποσοστά τους φτάνουν στα αντίστοιχα της Ν.∆.

Αυτή η (πολιτικά) απλουστευτική και συνάµα ρεαλιστική σκέψη ενισχύει το επιχείρηµα της συνεργασίας, το οποίο διακινείται πρωτίστως από το µεγαλύτερο τµήµα του ΣΥΡΙΖΑ, από µεµονωµένα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ενώ µοιάζει να αποτελεί αντικείµενοταµπού για το ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, έχει κλείσει κάθε σενάριο ή συζήτηση για τις συνεργασίες µε τα όµορα κόµµατα, παρότι κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη (σ.σ. Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Θόδωρος Μαργαρίτης κ.ά.) τις προηγούµενες ηµέρες συµµετείχαν στη σχετική παραφιλολογία. Η λέξη αυτονοµία είναι κυρίαρχη στο λεξιλόγιο του κ. Ανδρουλάκη, καθώς εκτιµά πως αν εδραιωθεί το κόµµα του στον χώρο του Κέντρου τότε θα προσέλθουν µαζικά στο ΠΑΣΟΚ οι ψηφοφόροι µε πιο αριστερά χαρακτηριστικά ως µόνη επιλογή για φύγει η Ν.∆.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ µε χθεσινή του συνέντευξη («Παραπολιτικά») επανέλαβε την κατηγορηµατική του άρνηση για οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία µε τη Ν.∆. Και πρόσθεσε δίνοντας το δικό του στίγµα: «Προχωράµε αυτόνοµα και στη δική µου κυβέρνηση δεν θα υπάρχουν ούτε δραχµιστές ούτε όµως ακροδεξιοί. Το ερώτηµα είναι αν αυτό µπορεί να το δηλώσει και ο πρωθυπουργός...».

Πέραν της αυτονόητης απόρριψης της συνεργασίας µε την Ακροδεξιά, ο κ. Ανδρουλάκης θέτει εκτός του κάδρου των συνεργασιών το κόµµα του κ. Βαρουφάκη, ενδεχοµένως και αυτό της κ. Κωνσταντοπούλου, χωρίς ταυτόχρονα να τροφοδοτεί τη συζήτηση σε σχέση µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά.

Επιµένει σε συνεργασίες η Κουµουνδούρου Την ίδια στιγµή, στην Κουµουνδούρου φιλοδοξούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτηµα των πρωτοβουλιών για τις συνεργασίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Σωκράτης Φάµελλος µε κάθε ευκαιρία θα αναφέρεται στην ανάγκη των ευρύτερων συµµαχιών, πιέζοντας έτσι το ΠΑΣΟΚ, που δεν δείχνει καµία τέτοια διάθεση.

Στην ανάλυση που κάνουν οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιµούν πως το θέµα αυτό θα δηµιουργεί εσωτερικά ζητήµατα στο ΠΑΣΟΚ, τα οποία και θα θελήσουν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω ή και να τα αναδείξουν. Παραλλήλως, το µεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγµή έγκειται στις παρασκηνιακές συνοµιλίες µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ενισχυθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο κοµµάτων, µε την Ολγα Γεροβασίλη να είναι το πρόσωπο που παίζει κεντρικό ρόλο, καθώς συνοµιλεί τακτικά µε τον κ. Χαρίτση - και όχι µόνο.

Η πλευρά του κ. Φάµελλου επιθυµεί διακαώς την άµεση επιστροφή των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, καθώς αυτοµάτως σε µια τέτοια περίπτωση θα γινόταν αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Με την προοπτική αυτή, πάντως, δεν µοιάζουν να είναι ζεστά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προεξάρχοντος του Παύλου Πολάκη. Το θέµα αυτό προκαλεί µεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Αριστεράς, δεδοµένου ότι η πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου υψώνει τείχη απέναντι σε οποιαδήποτε σκέψη επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Νέα Αριστερά µοιάζει πιο ρεαλιστική αυτή τη στιγµή η προοπτική της κοινής καθόδου µε τον ΣΥΡΙΖΑ, µέσα από τη δηµιουργία ενός συµµαχικού σχήµατος. Και σε αυτό το ενδεχόµενο υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις, καθώς στελέχη κοιτούν µε µεγαλύτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες στον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κυρίως γύρω από το κόµµα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κοινές δράσεις

Όπως και να έχει, πάντως, και ανεξάρτητα από τα προαναφερθέντα, είναι προφανές ότι οι εξελίξεις γύρω από το δυστύχηµα των Τεµπών θα οδηγήσει τις προσεχείς ηµέρες σε µια ώσµωση µεταξύ των κοµµάτων της Κεντροαριστεράς. Πρέπει να τονιστεί πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συνοµιλούν απ’ ευθείας και χωρίς µεσάζοντες όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Εκ των πραγµάτων, ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Φάµελλος και ο κ. Χαρίτσης θα προβούν σε κοινές ή παρεµφερείς κοινοβουλευτικές δράσεις για το δυστύχηµα των Τεµπών.

Η πρόταση δυσπιστίας που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι προφανές πως θα φέρει τα κόµµατα της αντιπολίτευσης πιο κοντά, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις προτάσεις που έχουν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά σε σχέση µε την προ ηµερησίας συζήτηση για τα Τέµπη, προτάσεις που βρίσκουν σύµφωνο το ΠΑΣΟΚ. Και τούτο παρότι το κάθε κόµµα θα επιδιώξει να πείσει ότι εκείνο είχε πρώτο την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Όπως και να έχει, δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται πως τα Τέµπη µπορεί να αποτελέσουν τη µαγιά προκειµένου να ενεργοποιηθούν τα αντιδεξιά ανακλαστικά που ενυπάρχουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις µελλοντικές συµµαχίες.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 2/01/2025