«Η διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών γίνεται μέσω της Δικαιοσύνης», τόνισε σε συνέντευξή του ο Βουλευτής ΝΔ και πρώην Υπουργός, Γιάννης Οικονόμου

«Ό,τι έγινε στο πεδίο, αν έγινε κάτι περίεργο, κάτι που παρεμπόδισε την έρευνα, αν έγινε κάτι σε μία κατεύθυνση τελείως διαφορετική από αυτή που πρέπει να ακολουθείται προκειμένου η Δικαιοσύνη να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα, θα έρθουν όλοι αυτοί αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους στην ιστορία αυτή», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οικονόμου για Τέμπη: Απαιτούμε, μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία, τη διαλεύκανση με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας

Αναλυτικά όσα είπε:

«Πάντα η μαζική παρουσία του κόσμου στέλνει μηνύματα και διαμορφώνει τις εξελίξεις. Αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα γεγονός που έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές.

Όμως, θέλω να κάνω δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, ο κόσμος ποτέ δεν έφυγε από την πρώτη γραμμή της απαίτησης για απόλυτη διαλεύκανση στην υπόθεση των Τεμπών.

Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση και γραμμή υπηρετούσαμε και εμείς ως Κυβέρνηση. Αυτό ήταν το πολιτικό και ηθικό μας καθήκον.

Το γεγονός ότι στην κοινωνία έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα καχυποψίας, αμφιβολιών πως τάχα εδώ επιχειρείται κάποιου είδους συγκάλυψη, ένα ευρύτερο κλίμα αμφισβήτησης των θεσμών και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, έχει να κάνει και με δικές μας ευθύνες και με λάθος διαχείριση.

Προφανώς έγιναν λάθη. Για παράδειγμα, το ύφος με το οποίο διάφοροι απαντούσαν κατά καιρούς, εγώ θα πω πολλές φορές ακόμη και σε προκλητικές τοποθετήσεις αντίπαλων πολιτικών κομμάτων. Ένα λάθος ενδεχομένως ήταν ότι αφήσαμε να διαμορφωθεί ένα κλίμα ότι η Δικαιοσύνη δεν κάνει σωστά τη δουλειά της ή ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν είναι στη διάθεσ του Εισαγγελέα. Όλα αυτά προφανώς και έχουν κόστος. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε αυτό το κόστος.

Το μείζον -και το λέω με το βάρος της τραγικής εμπειρίας που είχα μία μέρα μετά το δυστύχημα, μαζί με τον Πρωθυπουργό, στα Τέμπη, το πεδίο, τις συσκέψεις και κυρίως στο Νοσοκομείο, όπου ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους που είχαν χάσει τα παιδιά τους- εκείνο που δεν δέχομαι είναι ότι η υπάρχει η παραμικρή πρόθεση συγκάλυψης.

Απαιτούμε, μαζί με όλη την ελληνική κοινωνία, τη διαλεύκανση με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας. Και αυτό, σε μια ψύχραιμη συζήτηση, με νηφαλιότητας, χωρίς υπερβολές και τοξικότητα, μπορούμε να το αποδείξουμε και να το αναδείξουμε.

Εξαιρώ από κάθε συζήτηση τους συγγενείς, τους άνθρωπους που πρώτοι, πριν και πάνω από όλους, βρίσκονται σε μία διαφορετική φάση.

Έχουμε επιστολές αξιωματούχων να αξιοποιούνται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και να λένε "σας έλεγαν, κλείστε το σιδηρόδρομο γιατί δεν είναι ασφαλής" και να αποδεικνύεται ότι οι επιστολές έλεγαν "κλείστε τμήματα του σιδηροδρόμου για να γίνουν επισκευαστικές κινήσεις". Έχουμε ισχυρισμούς από την Αντιπολίτευση ότι «η Κυβέρνηση αυτή χειραγωγούσε τη Δικαιοσύνη» ή ότι «η Κυβέρνηση ζητούσε από τη Δικαιοσύνη να καθυστερήσει», όταν η Κυβέρνηση αυτή ψήφιζε για να δώσει περισσότερα εργαλεία στη Δικαιοσύνη για τηλεφωνικές συνομιλίες, μια σειρά από πράγματα.

Ό,τι έγινε στο πεδίο, αν έγινε κάτι περίεργο, κάτι που παρεμπόδισε την έρευνα, αν έγινε κάτι σε μία κατεύθυνση τελείως διαφορετική από αυτή που πρέπει να ακολουθείται προκειμένου η Δικαιοσύνη να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα, θα έρθουν όλοι αυτοί αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους στην ιστορία αυτή.

Προφανώς είναι μία συζήτηση που οι χειρισμοί δεν έγιναν, όπως έπρεπε να γίνουν. Προφανώς και μεγάλο ρόλο παίζει η γενικότερη αμφισβήτηση των θεσμών στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε εδώ για να τα ακούσουμε όλα, να απαντήσουμε σε όλα και να αναλάβουμε μέρος της ευθύνης.

Εκείνο, όμως, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ανεχθούμε ως άνθρωποι -γιατί δεν είναι μόνο το άστοχο και το άτοπο, είναι και απάνθρωπο να κατηγορείς πολιτικούς σου αντιπάλους ότι δεν έχουν την ευαισθησία να διαλευκανθεί μία τραγωδία- κανέναν συμβιβασμό, καμία διάθεση να μη γίνει η διαλεύκανση όπως πρέπει».