Στο ζήτημα των σχέσεων της κυβέρνησης με την Εκκλησία, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε πλέον να πιάσει το νήμα από την αρχή: Τον Ιούλιο του 2019, λίγο μετά τις εκλογές, στην πρώτη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ιερώνυμου, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωνε τον Αρχιεπίσκοπο ότι στην επικείμενη τότε αναθεώρηση του Συντάγματος δεν θα αλλάξουν τα Αρθρα 3 και 13, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να κατοχυρώσει το ουδετερόθρησκο κράτος και τον πολιτικό όρκο.

 Μέσα στην περίοδο της πανδημίας, ο κ. Ιερώνυμος στήριξε πολλάκις δημόσια την ανάγκη τόσο της τήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό όσο και του εμβολιασμού, ενώ για πρώτη φορά πρωθυπουργός παρέστη και μίλησε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος και για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου και η ΔΙΣ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν.

 Μάλιστα, ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών της Εκκλησίας, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε τότε νομοθετικά στον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, αναβαθμίζοντας τον Κλήρο και τις εκκλησιαστικές σπουδές, δημιουργώντας μάλιστα ειδική, μεταδευτεροβάθμια δομή εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών.

Ο νόμος εκείνος αποτέλεσε ένα ακόμα καθοριστικό βήμα στην προσέγγιση και τη δημιουργία καλού κλίματος στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με την κυβέρνηση. Το γυαλί ράγισε, ωστόσο, πριν από έναν χρόνο, με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ιερέων και μητροπολιτών.

Εκτοτε έγινε μεγάλη προσπάθεια από συνεργάτες τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και του πρωθυπουργού να επουλωθεί το τραύμα αυτό στις σχέσεις των δύο πλευρών, μια προσπάθεια που έπειτα από πολλούς μήνες έφερε καρπούς.

Η συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου (η πρώτη έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο πρωθυπουργικό γραφείο) έγινε σε πολύ καλό κλίμα και έφερε κατ’ αρχάς την εκ νέου διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει κατά το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση δεν θα θέσει ζήτημα αλλαγών στα άρθρα που άπτονται των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους. Εφερε επίσης στην επιφάνεια μια πρόταση που επεξεργάζεται εδώ και καιρό η Εκκλησία: την αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας της, με σκοπό τη στήριξη φοιτητών και νέων οικογενειών που αναζητούν στέγη.

 Είναι μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο της Εκκλησίας και παράλληλα βοηθάει την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που δεν είναι άλλο από το στεγαστικό.

Μετά το «πράσινο φως» από την ηγεσία της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, ο λόγος πλέον περνάει σε στελέχη και από τις δύο πλευρές, που θα εργαστούν εντατικά τους επόμενους μήνες πάνω στις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει σε οικόπεδα ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος η κατασκευή φοιτητικών εστιών και κοινωνικών κατοικιών για νέα ζευγάρια, των οποίων η χρήση θα παραχωρείται έναντι χαμηλού οικονομικού αντιτίμου. Η κατασκευή θα γίνει με μια ιδιότυπη… ΣΔΙΤ, με σύμπραξη δηλαδή της Πολιτείας και της Εκκλησίας.

Σημαντική εξέλιξη

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκαν ξανά μαζί στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στα Τίρανα, ενώ η εβδομάδα έκλεισε με ακόμα μία σημαντική εξέλιξη: Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε τη νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία 600 οργανικών θέσεων για ιερείς στο εξωτερικό, στην ελληνική Ομογένεια δηλαδή, ικανοποιώντας ένα αίτημα ετών. Θα ακολουθήσει η κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και μετά η σταδιακή πρόσληψη των ιερέων, σε βάθος ορισμένων ετών.

 Η προσέγγιση με την Εκκλησία δεν είναι αποκομμένη από τη λεγόμενη «δεξιά ατζέντα», την οποία έχει προτεραιοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης τον τελευταίο χρόνο, στρέφοντας την προσοχή του με μεγαλύτερη μέριμνα στο συντηρητικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Το ζήτημα της ευρύτερης αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας παραμένει βέβαια ανοιχτό, αλλά και οι δύο πλευρές φέρεται να το προσεγγίζουν πλέον με πιο εποικοδομητική διάθεση και βούληση για επίλυσή του.

Το αίτημα που διαχρονικά θέτει η Εκκλησία είναι αυτό του νομοθετικού εξορθολογισμού και της επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους κληρικούς και με βάση το οποίο κανονικά θα έπρεπε να μισθοδοτούνται μόνο οι έγγαμοι κληρικοί. Τονίζει, δε, ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, καμιάς μορφής μονιμοποίηση και, ως εκ τούτου, κανένα πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος. Το θέμα αυτό είναι επίσης περίπλοκο, ωστόσο είναι πιθανό μέσα στο προσεχές διάστημα να ξεκινήσει η πιο ενδελεχής εξέτασή του.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ