Η ανάπτυξη των υποδοµών είναι το στοίχηµα που -αν κερδηθεί- θα φέρει τα επόµενα χρόνια τη χώρα σε υψηλότερο επίπεδο.

Στον ψηφιακό τοµέα θα µπορούσαν πολλοί να οµονοήσουν ότι το στοίχηµα αυτό σε µεγάλο βαθµό έχει κερδηθεί. ∆εν είναι άλλωστε τυχαία η αναφορά του CEO της Telecom, Timotheous Höttges (Τιµ Χέτγκες), ότι η Ελλάδα είναι πιο µπροστά από τη Γερµανία στην ψηφιοποίηση, συν δέοντας το επίπεδο της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών µε την ανάπτυξη της χώρας µας.


Πλήρως ψηφιακό το ελληνικό ∆ηµόσιο µέχρι το 2027: Η διαδικτυακή πύλη Gov.gr και η εφαρµογή Gov.gr Wallet τα δύο µεγάλα όπλα κατά της γραφειοκρατίας

Στο υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης αισθάνονται δικαιωµένοι και συνεχίζουν µε στόχευση την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών του ∆ηµοσίου έως το τέλος της τετραετίας, που σηµαίνει το αργότερο σε δύο χρόνια. Ένας στόχος που έχει θέσει και ο πρωθυπουργός. Ας δούµε όµως τη µεγάλη εικόνα ώστε να εξειδικεύσουµε τα επιµέρους.

Το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνη σης διαθέτει κυρίως δύο ψηφιακά εργαλεία, το Gov.gr και το Gov.gr Wallet. Μέσω αυτών αναβαθµίζει συνεχώς την αλληλεπίδραση των πολιτών και των επιχειρήσεων µε το κράτος στοχεύοντας στον περιορισµό της γραφειοκρατίας. Το πετυχαίνει; «Στις περισσότερες περιπτώσεις ναι», είναι η απάντηση, ωστόσο υπολείπονται αρκετά ακόµη.

Όπως δηλώνει στην «Απογευµατινή» ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, «έχουµε κάνει άλµατα στον ψηφιακό µετασχηµατισµό του κράτους». Συγκεκριµένα υποστηρίζει: «Με βάση το όραµα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 έχουµε σηµειώσει άλµατα στον ψηφιακό µετασχηµατισµό του κράτους. Σύµφωνα µε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την “Ψηφιακή ∆εκαετία”, καταγράψαµε σηµαντική βελτίωση την τελευταία τετραετία στην ψηφιοποίηση των δηµόσιων υπηρεσιών. Προχωρούµε πάντα έχοντας ως στόχο την απλούστευση της καθηµερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων».


Επίσημα e-γγραφα

Είναι η εφαρµογή του ∆ηµοσίου για το κινητό ώστε να έχουµε µαζί µας ανά πάσα στιγµή όλα τα έγγραφα, από την αστυνοµική µας ταυτότητα µέχρι και πληροφορίες για τα κατοικίδιά µας.

Να τονίσουµε ότι επίσηµα έγγραφα στο Gov.gr Wallet, όπως το δελτίο αστυνοµικής ταυτότητας και το δίπλωµα οδήγησης, αναγνωρίζονται επισήµως για ταυτοποίηση από τις διοικητικές Αρχές.

Μέσω του Gov.gr Wallet γίνεται και η ταυτοποίηση των εισιτηρίων για τους αγώνες ποδοσφαίρου και µπάσκετ, που πλέον είναι υποχρεωτική, στο πλαίσιο της αντιµετώπισης των φαινοµένων βίας στα γήπεδα. Μέχρι σήµερα έχουν ταυτοποιηθεί ψηφιακά περισσότερο από 1 εκατοµµύριο εισιτήρια.

gov_wallet_apogevmatini



Η επόμενη μέρα

«Είµαστε µία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτει ψηφιακό πορτοφόλι», δηλώνει στην «Απογευματινή» ο κ. Παπαστεργίου και προσθέτει: «Θέλουµε ο πολίτης να έχει όλο το “κράτος” στο κινητό του. Πώς το κάνουµε όµως αυτό; Εντάξαµε για πρώτη φορά την τεχνητή νοηµοσύνη στο ∆ηµόσιο µε εύχρηστα εργαλεία όπως o Ψηφιακός Βοηθός mAigov. Προσθέτουµε υπηρεσίες στο Gov.gr µε ρυθµό 1,5 υπηρεσίες την ηµέρα, το οποίο µετρά ήδη περισσότερες από 2.073 και είναι για δεύτερη χρονιά στη δεύτερη θέση µεταξύ 74 εταιρειών από 11 κλάδους ως προς την εµπειρία του καταναλωτή, αποδεικνύοντας ότι συµβάλλει στο να ανακτάµε την εµπιστοσύνη των πολιτών σε ένα κράτος φιλικό και µε λιγότερη γραφειοκρατία. Παράλληλα, ενισχύουµε συνεχώς το Gov.gr Wallet µε νέα έγγραφα και δυνατότητες όπως το Consent. Πλέον δεν είµαστε απλώς µία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτει ψηφιακό πορτοφόλι, αλλά το αναβαθµίζουµε και σε µέσο για την ολοκλήρωση διαδικα σιών. Αντί οι πολίτες να µεταφέρουν χαρτιά, να περιµένουν σε ουρές, να στέλνουν e-mail, µπορούν απλώς να πατούν ένα κουµπί στο κινητό τους και να ολοκληρώνουν διαδικασίες. Μεθοδικά περνάµε στην επόµενη, ψηφιακή σελίδα της Ελλάδας, ενός κράτους απο τελεσµατικού και στην υπηρεσία των πολιτών».



Αντίστοιχη εφαρμογή και στην Κύπρο - Πώς θα διαλειτουργήσουν

«Είµαστε µία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν στο κινητό την εφαρµογή Gov.gr Wallet µε όλα τα έγγραφα, οπότε δεν είναι τυχαίο που αναγνωρίζεται διεθνώς ως µια καλή πρακτική. Η εµπειρία των χρηστών µέσω του Gov.gr Wallet είχε ως αποτέλεσµα να ζητήσει τη συνδροµή του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και η Κύπρος. Έτσι, δηµιουργήθηκε η αντίστοιχη εφαρµογή στην Κύπρο, ο Ψηφιακός Πολίτης», καταλήγει ο υπουργός.

Σύντοµα το Gov.gr Wallet και ο Ψηφιακός Πολίτης θα διαλειτουργήσουν. ∆ηλαδή τα ψηφιακά έγγραφα των δύο εφαρµογών θα αναγνωρίζονται αµοιβαία από το ένα κράτος στο άλλο, διευκολύνοντας έτσι τους πολίτες σε Ελλάδα και Κύπρο στην ταυτοποίησή τους και τις συναλλαγές τους. Μέσω του Gov.gr Wallet και του Gov.gr διατίθεται η δυνατότητα Consent. Με την ψηφιακή αυτή υπηρεσία οι πολίτες δίνουν τη ρητή συγκατάθεσή τους στη διάθεση των απαραίτητων δεδοµένων τους σε δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς ώστε να συναλλάσσονται άµεσα και εύκολα, επιτρέποντας την άντληση και τη διάθεση των συγκεκριµένων κατά περίπτωση στοιχείων τους. Χρησιµοποιείται σε ασφαλιστήρια συµβόλαια οχηµάτων, στην αλλαγή παρόχου κινητής τηλεφωνίας, περιορίζοντας ακόµη και την ψηφιακή γραφειοκρατία.



Βοηθός

Τι γίνεται όµως µε τους «ψηφιακά αναλφάβητους πολίτες»; Απάντηση σε αυτό δίνει το προαναφερθέν mAigov ή αλλιώς Ψηφιακός Βοηθός, που βοηθά όσους θέλουν να κάνουν αναζήτηση στο διαδίκτυο και δυσκολεύονται.

Κάνουν δηλαδή χρήση του πρώτου chatbot του ελληνικού ∆ηµοσίου, που βασίζεται σε µοντέλα τεχνητής νοηµοσύνης.

Ο Ψηφιακός Βοηθός µετρά σήµερα 1,6 εκατοµµύρια διαλόγους, άρα µειώνει τα τηλεφωνήµατα, τις επισκέψεις και τις ουρές σε δηµόσιες υπηρεσίες, µε αµφίδροµο όφελος για πολίτες, επιχειρήσεις και κράτος.