Τη σύσταση προανακριτικής εξέτασης για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για την τραγωδία των Τεμπών ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα της Χ. Τρικούπη τον κατηγορεί για «αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας», εξαπολύοντας πυρά στον πρωθυπουργό πως «κρύβει τον στενό του συνεργάτη», ενώ παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στον τέως πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για «απόκρυψη στοιχείων από την Ολομέλεια της Βουλής».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Μετά τη μελέτη της δικογραφίας και ιδίως του από 15.7.2024 εμπεριστατωμένου πορίσματος της εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, το ΠΑΣΟΚ με θεσμική συνέπεια καταθέτει πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του κατά τον επίμαχο χρόνο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής όσον αφορά την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών, που έλαβε χώρα από τις 3/3/2023 και μετά.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και προτεινόμενος από τη Νέα Δημοκρατία ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, φέρει βαρύτατη ευθύνη για την απόκρυψη των εν λόγω στοιχείων από την Ολομέλεια της Βουλής. Είναι αδιανόητο να λογίζεται ως δήθεν συμπληρωματικό στοιχείο το πόρισμα μιας ανώτατης δικαστικού.

Ο κ. Τασούλας είναι έκθετος, όπως βαριά εκτεθειμένος είναι και ο πρωθυπουργός, που δεν τον αποσύρει από τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ μετά από τέτοιες αυταπόδεικτα αντιθεσμικές μεθοδεύσεις.

Ο κ. Τριαντόπουλος -που ξαφνικά οι διαρροές στον Τύπο θέλουν να βγαίνει εκτός κυβέρνησης στον προσεχή ανασχηματισμό- είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαίο ότι με προκλητικό τρόπο η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε τα επίμονα αιτήματα της αντιπολίτευσης να κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή.

Αν και άμεσα εμπλεκόμενος στο ''μπάζωμα'', είναι εντυπωσιακή η απουσία του από την καθημερινή ''πασαρέλα'' υπουργών σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ποιος έδωσε την εντολή στον κ. Τριαντόπουλο να αναλάβει τον συντονισμό για την ''αποκατάσταση του πεδίου'' μετά την τραγωδία; Πού και γιατί κρύβετε τον στενό σας συνεργάτη, κ. Μητσοτάκη;».

Τι διερευνά η προανακριτική επιτροπή

Η προανακριτική επιτροπή διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες από μέλη της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ο νόμος ορίζει. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο δεν επιτρέπεται χωρίς την απόφαση της Βουλής.

Για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται η υπογραφή 30 βουλευτών. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι τον Νοέμβριο του ‘23 η Βουλή απέρριψε το αίτημα για σύσταση προκαταρκτικής από το ΠΑΣΟΚ, με βάση τη δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέα για τη σύμβαση 717 για τον σιδηρόδρομο. Εκείνη η πρόταση είχε απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Να θυμίσουμε επίσης ότι συστάθηκε εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθούν τα διαχρονικά προβλήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Ωστόσο, εκείνη η Εξεταστική, που εξέδωσε πόρισμα μεγαλύτερο από 700 σελίδες, δεν βρήκε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την εξεταστική επιτροπή είπε την Τετάρτη ότι «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής».

Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στην προανακριτική επιτροπή

Η προκαταρκτική επιτροπή με πλειοψηφία αποφασίζει τα πρόσωπα που παραπέμπονται, αλλά και τις κατηγορίες που θα τους αποδοθούν. Ακόμα μπορεί να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες για διευκόλυνσή της σε επιμέρους ζητήματα. Όταν ολοκληρωθεί η προανακριτική επιτροπή, δύο είναι τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν. Η «αθώωση» των πολιτικών προσώπων, αν δεν προκύψουν επαρκή στοιχεία για τα πρόσωπα που ερευνά, ή η παραπομπή τους στο ειδικό δικαστήριο εφόσον από την εξέταση προκύψουν ισχυρά στοιχεία που οδηγούν σε αυτή την εξέλιξη.