Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στη 1.00 το μεσημέρι νέα διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική έξαρση σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Εν τω μεταξύ, τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας -με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50- στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ενώ έχουν ακολουθήσει αρκετές ακόμη μικρότερες δονήσεις.

Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».


*Διαβάστε ακόμα: Σαντορίνη: Τα βλέμματα των επιστημόνων στη "Νέα Καμένη": Η γη βγάζει ατμούς - Μυρίζει θειάφι



Νέα διυπουργική υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, θα γίνει η βασική εισήγηση από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, για την κωδικοποίηση των βασικών ενεργειών πρόληψης - κινητοποίησης, με όλα τα ενδεχόμενα τα οποία μπορεί να συμβούν.

Στη συνέχεια θα προχωρήσουν στις σύντομες παρουσιάσεις τους οι επιστήμονες: ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Μηχανικής Κωνσταντίνος Συνολάκης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Μετά το τέλος της χθεσινής διυπουργικής ο κ. Λέκκας δήλωσε: «Το καλό σενάριο που εύχονται όλοι είναι να γίνει ένας σεισμός, ο οποίος θα θεωρηθεί και ο κύριος σεισμός, της τάξεως των 5 με 5,5 Ρίχτερ, που δεν θα δώσει σημαντικές ζημιές, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο».



Διεθνής ερευνητική ομάδα στο νησί

Στη Σαντορίνη, εξάλλου, βρίσκεται ήδη διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, μαζί με την Εύη Νομικού.

Οι επιστήμονες εγκατέστησαν χθες μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους, εξοπλισμένους με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Οι σεισμογράφοι αυτοί θα παραμείνουν στον υποθαλάσσιο χώρο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για να αναλυθούν τα δεδομένα. Η έρευνα θα επαναληφθεί για όσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα.