Yπουργείο Παιδείας: Τα "Νηπιαγωγεία και ∆ηµοτικά του μέλλοντος" αναβαθμίζονται και ενεργειακά
Τα έργα
Πιερρακάκης: "Τα παιδιά µας αξίζουν σχολεία µε ευχάριστο περιβάλλον και κατάλληλες εγκαταστάσεις για µάθηση και άθληση"
![sxoleio-nipiagogio](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2025-02-05/sxoleio-nipiagogio.jpg)
Το σχολείο του µέλλοντος που προωθεί το υπουργείο Παιδείας αρχίζει από τα Νηπιαγωγεία και τα ∆ηµοτικά. Ο σχεδιασµός του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, περιλαµβάνει τον εκσυγχρονισµό και την ενεργειακή αναβάθµιση των σχολικών εγκαταστάσεων µέσω δύο προγραµµάτων. Και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ξεκινά η χρονιά του σχολείου».
Η αναβάθµιση του σχολικού περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, και ιδίως του υπουργείου Παιδείας. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυξάνονται διαρκώς οι πόροι του προγράµµατος «Μαριέττα Γιαννάκου», του οποίου το αποτύπωµα θα είναι ορατό σε πολλά σχολεία από το νέο σχολικό έτος.
Πιερρακάκης: "Τα παιδιά µας αξίζουν σχολεία µε ευχάριστο περιβάλλον και κατάλληλες εγκαταστάσεις για µάθηση και άθληση"
Σύµφωνα µε τον κ. Πιερρακάκη, πρόκειται για «το πιο σηµαντικό πρόγραµµα αναβάθµισης των κτιριακών εγκαταστάσεων εκατοντάδων σχολείων των τελευταίων δεκαετιών». «Στόχος µας είναι το ποσό να αυξηθεί σηµαντικά µε τη συµβολή του ιδιωτικού τοµέα. Τα παιδιά µας αξίζουν σχολεία µε ευχάριστο περιβάλλον και κατάλληλες εγκαταστάσεις για µάθηση και άθληση, στα οποία θα λάβουν τα εφόδια για να χαράξουν το δικό τους αύριο», σηµειώνει ο υπουργός, παρατηρώντας επίσης µε νόηµα ότι «η ενσωµάτωση της τεχνολογίας στα σχολεία απαιτεί ασφαλείς και σύγχρονες τάξεις».
Το νέο πρόγραµµα, µε την επωνυµία «Αθηνά», έρχεται να πλαισιώσει την κυβερνητική στρατηγική, κάνοντας τα σχολεία πιο «πράσινα» και έχοντας ως στόχο να εµπνεύσει τα παιδιά πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήµατα. Επιπλέον, σε βάθος χρόνου θα µεταφραστεί σε µια σηµαντική εξοικονόµηση ενεργειακών και οικονοµικών πόρων. Για τον λόγο αυτό, ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα συνεργαστεί στενά, όπως λέει, µε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως γίνεται και με τους δήμους, οι οποίοι άλλωστε έχουν από τη νομοθεσία την αρμοδιότητα για την εκτέλεση των έργων στα σχολικά κτίρια. «Το σχολείο του μέλλοντος πρέπει να έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για εκπαιδευτικούς και μαθητές», επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, για το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Αθηνά», που προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα διατεθούν στους δήμους της χώρας περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να υλοποιήσουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της περιοχής τους. ,
Τα "Νηπιαγωγεία και ∆ηµοτικά του μέλλοντος" - Τα έργα
Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος, κυριότητας ή χρήσης των ΟΤΑ Α’ βαθμού. Πρόκειται για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων της επικράτειας, που στεγάζονται σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα δημοτικά κτίρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2000, κατατάσσονται στην υφιστάμενη κατάστασή τους σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης από Ε’ έως και Η’ βάσει ΚΕΝΑΚ και δεν έχουν έκτοτε αναβαθμιστεί ενεργειακά.
Στόχος του προγράμματος είναι η αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, καθώς και η προώθηση του ρόλου του Δημοσίου, με στόχο να αποτελέσει παράδειγμα για την κινητοποίηση των επενδύσεων στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, στην απανθρακοποίηση του κτιριακού αποθέματος και στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας. Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα αφορούν τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας των κτιρίων που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο, καθώς και την παράλληλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%.
Η υλοποίηση αυτών θα γίνεται μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσής τους, μειώνοντας τις θερμικές - ψυκτικές απώλειες από το κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση, αεροστεγανότητα κ.λπ.), υιοθετώντας ενεργειακά πιο αποδοτικά τεχνικά συστήματα για θέρμανση και ψύξη χώρων, καθώς και μέσω εφαρμογής λοιπών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των προτεινόμενων κτιρίων, που περιλαμβάνουν επεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά συστήματα αυτών. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται, θα γίνεται εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης αδιαφανών στοιχείων και υγρομόνωση οροφών, αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφώματα, υαλώσεις), καθώς επίσης αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή και ψύξης χώρων, με εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, καθώς και τα συνοδά έργα, που αφορούν τυχόν αναβάθμιση του ηλεκτρικού πίνακα και της ηλεκτρικής εγκατάστασης του κτιρίου, σώματα κ.λπ.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και την ανακαίνιση σχολείων είναι ύψους 350 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μελέτη καταγραφής και αντιετώπισης προβληάτων σε σχολικές μονάδες, ενώ, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, θα αφορά περισσότερα από 5.000 σχολικά κτίρια. Θα ακολουθήσει προτεραιοποίηση των έργων, ενώ κύριος φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η ανώνυμη εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» του Ελληνικού Δημοσίου, με συμβολή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»