ΠΑΣΟΚ: Εντός της ημέρας η κατάθεση του αιτήματος της Προανακριτικής για τα Τέμπη
Τι διερευνά η Προανακριτική
Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανακοινώσει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής
Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ ετοίμαζαν όλο το βράδυ το αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής
Με το αίτημα για Προανακριτική στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα πετάξουν το... γάντι τόσο στη ΝΔ όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να κάνουν πράξη τις «διακηρύξεις» τους ότι δεν θα εμποδίσουν να ερευνηθούν πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, τονίζουν ότι στις 15 Ιουλίου 2024 η εισαγγελέας Εφετών Λάρισας συντάσσει εμπεριστατωμένο πόρισμά της, το οποίο και μέσα στον Αύγουστο διαβιβάζεται στη Βουλή βάσει του άρθρου 153 παρ. 2, το οποίο ορίζει ρητά: «Ο πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνει στην Ολομέλεια της Βουλής ή στο τμήμα διακοπών των εργασιών της, τα στοιχεία που διαβιβάζονται στη Βουλή κατ’εφαρμογή του αρ.86 παρ2 εδ. Β' του Συντάγματος». Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τασούλας δεν έδωσε ποτέ εντολή να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια. Σήμερα, λένε πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο Νικήτας Κακλαμάνης που πήρε την «καυτή πατάτα» στα χέρια του, επιχειρηματολογεί ότι το πόρισμα μπήκε συμπληρωματικά στον ήδη ανοικτό φάκελο της Βουλής, άρα δεν χρειαζόταν να ανακοινωθεί. Ποιος ήταν ο ανοικτός φάκελος για τον κ. Τριαντόπουλο; Μηνύσεις πολιτών. «Ένα τέτοιας σημασίας έγγραφο που προκύπτει από την έρευνα μιας ανώτατης δικαστικού συνιστά κατ’ ουσίαν μια αυτοτελή δικογραφία», έλεγαν με έμφαση από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Σημειώνεται ότι οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ ετοίμαζαν όλο το βράδυ το αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον υφυπουργό Τριαντόπουλο και όπως έλεγαν «δεν θα αλλάξουμε ούτε λέξη από το εμπεριστατωμένο πόρισμα της Εισαγγελέως Εφετών, όπως είχαμε πράξει και στην περίπτωση του πορίσματος της Ευρωπαίας εισαγγελέως πριν από έναν χρόνο, τότε που η ΝΔ "αμνήστευσε" τον Κ. Καραμανλή για τη σύμβαση 717».
Τι διερευνά η Προανακριτική Επιτροπή
Η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες από μέλη της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ο νόμος ορίζει. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο δεν επιτρέπεται χωρίς την απόφαση της Βουλής.
Για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτείται η υπογραφή 30 βουλευτών. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι τον Νοέμβριο του ‘23 η Βουλή απέρριψε το αίτημα για σύσταση προκαταρκτικής από το ΠΑΣΟΚ, με βάση τη δικογραφία της Ευρωπαίας εισαγγελέα για τη σύμβαση 717 για τον σιδηρόδρομο. Εκείνη η πρόταση είχε απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Να θυμίσουμε επίσης ότι συστάθηκε εξεταστική επιτροπή για να διερευνηθούν τα διαχρονικά προβλήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Ωστόσο, εκείνη η Εξεταστική, που εξέδωσε πόρισμα μεγαλύτερο από 700 σελίδες, δεν βρήκε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την εξεταστική επιτροπή είπε την Τετάρτη ότι «δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής».