«Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένη ημερομηνία» για τη νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος είπε ότι αυτή πρόκειται να γίνει τον Απρίλιο.

Οι δυο πλευρές έχουν θέσει πιθανές ημερομηνίες για τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και για τον Απρίλιο.


Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: "Δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη ημερομηνία" λένε διπλωματικές πηγές

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πρακτορείο Αnadolu είπε ότι τον Απρίλιο θα συγκληθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας. 

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η βούληση και των δύο πλευρών είναι η ίδια και συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων.

Αναλυτικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Η βούληση του προέδρου μας παραμένει ίδια. Με άλλα λόγια, είναι σημαντικό να λυθούν τα ελληνο-τουρκικά προβλήματα μέσω διαλόγου, διότι υπάρχει ένα σύνολο προβλημάτων που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές. Υπάρχουν επίμαχα ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Είναι σημαντικό να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου. Ενώ το κάνουμε αυτό, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγουμε τις προκλητικές κινήσεις. Με άλλα λόγια, το θέμα της Τουρκίας στην ελληνική εσωτερική πολιτική είναι ένας χώρος για ορισμένους πολιτικούς ώστε να κερδίσουν γρήγορα θετικές εντυπώσεις. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που θέλεις να κάνεις μία εξόρμηση στην πολιτική ή αντιμετωπίζεις κρίση, στρέφεσαι ξαφνικά εναντίον της Τουρκίας. Αν αρχίσεις μία κουβέντα για την Τουρκία, αμέσως γίνεται κάτι (ένα μικρό θέμα), αλλά μάλλον αυτό έχει χάσει τη σημασία του. Η πραγματικά υπεύθυνη και ώριμη συμπεριφορά της Τουρκίας καθιστά από κάποιο σημείο και μετά χωρίς νόημα τέτοιες προκλήσεις της άλλης πλευράς, που εξυπηρετούν εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς. Κάποιες από αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν και τώρα».

Και πρόσθεσε: «Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρός μας θα συναντηθούν τον Απρίλιο. Θα συγκληθεί το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνάντηση στην Τουρκία. Είχαμε επίσης προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκα με τον Έλληνα ομόλογό μου στη Ντόχα. Εξετάσαμε επίσης αυτά τα θέματα. Τα βήματα που θα γίνουν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Αυτή τη στιγμή, η βούληση και των δύο πλευρών είναι η ίδια. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαπραγματεύσεων και να υπάρξει ειλικρινής βούληση. Υπάρχουν καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο αυτό. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα. Ενημερώνουμε τον πρόεδρό μας για το θέμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Λαμβάνουμε επίσης τις οδηγίες του. Αλλά όπως ανέφερα, το εσωτερικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το δικό μας».