''Εθνικό Σύστημα Τραύματος: Μια τομή στην Υγεία που σώζει ζωές'', άρθρο του Γιώργου Βρεττάκου στην Απογευματινή
Άρθρο
Ο Γιώργος Βρεττάκος είναι βουλευτής ΝΔ Β΄ Πειραιώς
![vrettakos__3_](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2023-06-21/vrettakos__3_.jpg)
Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνησή μας ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις που θωρακίζουν τη δημόσια Υγεία και εξυπηρετούν τους πολίτες με αποτελεσματικόττητα και σεβασμό. Το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Τραύματος», που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της 28ης Ιανουαρίου, δεν είναι απλώς ακόμη ένα βήμα προς μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση ατυχημάτων και τραυματισμών, που αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία επειγόντων περιστατικών.
Η χώρα μας, για πρώτη φορά, αποκτά ένα οργανωμένο και ολοκληρωμένο Εθνικό Σύστημα Τραύματος. Δημιουγώντας 17 Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I και 2 Παιδιατρικά Κέντρα Επιπέδου I ενισχύουμε τη δυνατότητα των νοσοκομείων μας να ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά σε σοβαρούς τραυματισμούς. Αυτά τα κέντρα θα λειτουργούν με τη διαβάθμιση που προβλέπεται από τα διεθνή πρότυπα, ενώ η Εθνική Επιτροπή Τραύματος θα αξιολογεί και θα βελτιστοποιεί διαρκώς τη λειτουργία τους.
Οι στόχοι μας είναι σαφείς: επιδιώκουμε ταχεία ιατρική απόκριση, μείωση της θνησιμότητας και της αναπηρίας, αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού, καθώς και εξειδικευμένη εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού που θα εξυπηρετεί τα συγκεκριμένα κέντρα. Και πώς θα τους πετύχουμε; Με ουσιαστική στήριξη του ΕΚΑΒ, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι απόκρισης, με ενίσχυση της εκπαίδευσης διασωστών και προσωπικού πρώτης γραμμής, αλλά και δίκαιη γεωγραφική κατανομή των Κέντρων Τραύματος, ώστε κανείς πολίτης να μη μείνει αβοήθητος.
Είναι γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ιδιαιτερότητες που δεν αντιμετωπίζουν άλλες χώρες της ΕΕ και οι οποίες απαιτούν ευελιξία και αποφασιστικότητα. Οι γεωγραφικές προκλήσεις της νησιωτικότητας, οι ανάγκες των απομακρυσμένων περιοχών και η έλλειψη εξειδικευμένων δομών ήταν, μέχρι σήμερα, σοβαρά εμπόδια, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με αφορισμούς ή ανέξοδη κριτική αλλά με σχέδιο, έργο και αποτελεσματική διακυβέρνηση.
Η σύγκριση με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης είναι αναπόφευκτη αλλά και απαραίτητη. Για παράδειγμα, η Γερμανία και η Ολλανδία διαθέτουν ήδη καλά οργανωμένα συστήματα τραύματος. Φυσικά, η μορφολογία και η γεωγραφική κατανομή τους δεν έχουν τις δικές μας προκλήσεις. Ωστόσο, σήμερα, κάνουμε το απαραίτητο βήμα για να κλείσουμε το χάσμα και να ευθυγραμμιστούμε με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποκτώντας ένα δίκτυο υγειονομικών δομών που προσφέρει ποιότητα και ασφάλεια στους πολίτες. Με ένα Εθνικό Σύστημα Τραύματος, που είναι και θα παραμείνει δημόσιο, αφού όλες οι δομές που δημιουργούμε εντάσσονται στο ΕΣΥ και η χρηματοδότηση προέρχεται αποκλειστικά από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Προχωράμε με ευθύνη, λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Η κυβέρνησή μας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι ξέρει να μετατρέπει τις δεσμεύσεις της σε πράξη. Από την αναβάθμιση του ΕΣΥ μέχρι τις επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία, κάθε πρωτοβουλία μας έχει στο επίκεντρο τον πολίτη και το δικαίωμά του στη ζωή και την υγεία.
Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει - και αλλάζει. Θωρακίζουμε την κοινωνία μας απέναντι στις προκλήσεις της εποχής. Υπηρετούμε τους πολλούς, γιατί η Υγεία αφορά όλους και, σίγου[1]ρα, δεν ανήκει σε καμία παράταξη.
*Ο κ. Γ. Βρεττάκος είναι βουλευτής ΝΔ Β΄ Πειραιώς
*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»