Στα θέματα ασφάλειας κι ευρωπαϊκής άμυνας επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στη Λευκωσία.

Χαρακτήρισε «σχιζοφρενική» την προσέγγιση της ΕΕ στο παρελθόν με την επιβολή πολύ στενών δημοσιονομικών ορίων στις αμυντικές δαπάνες.

Σημείωσε πως δεν μπορεί να επιτευχθεί η αμυντική αυτονομία, την οποία όλοι θέλουμε, με αυτό το στενό πλαίσιο και ελπίζει ότι η ΕΕ «έχει επανέλθει στον κανόνα της λογικής».

Δένδιας: Τι συζήτησε στη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη 

Κατά την συνάντηση του με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ακόμη ότι συνυπογράφει τα όσα έχει υποστηρίξει εκείνος για την ανάγκη της Ευρώπης να μπορεί να υπερασπίσει τον χώρο της, σημειώνοντας ότι «για να καθησυχάσω τους υπερατλαντικούς φίλους μας λέω ότι αυτό δεν είναι κάτι αναντίστοιχο με τις δικές μας υποχρεώσεις στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, αλλά απολύτως συμβατό και χρήσιμο».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κύπρου ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρές αποφάσεις που λήφθηκαν
στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σχέση με την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και της ασφάλειας της ΕΕ.

Είπε πως οι αποφάσεις αυτές θα επισημοποιηθούν στο πλαίσιο του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σχέση με την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη της άμυνας των κρατών μελών- είναι αποκλειστική ευθύνη της ΕΕ αυτό - αλλά και μέσα στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της στρατηγικής αυτονομίας, της επίτευξης του στόχου της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού ρολού της ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα συνυπέγραψαν την επιστολή στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το θέμα των αμυντικών δαπανών. Αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της Αεροπορικής Βάσης ‘Ανδρέας Παπανδρέου’, και στη αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης ‘Ευάγγελος Φλωράκης’, αλλά και για κάποια άλλα θέματα εξοπλισμών θα αποτελούσαν πτυχή των συζητήσεων με τον κ. Δένδια.

«Και σε αυτή την προσπάθεια» είπε ο Νίκος Χροστοδουλίδης «προσδοκούμε στη δική σας βοήθεια, όπως πάντοτε, έτσι ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας που είναι ξεκάθαρος: την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όχι μόνο επειδή υφίσταται κατοχή σε αυτό τον τόπο πέραν των 50 χρόνων, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στην περιοχή μας τις οποίες γνωρίζεις πολύ καλά και από τις προηγούμενες σου ιδιότητες. Ξεκινήσαμε μαζί αρκετές προσπάθειες τότε σε σχέση με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας που βλέπουμε σήμερα ότι αφορούσαν πολύ σωστές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, έτσι ώστε σήμερα να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις».

Η συνάντηση Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του




Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους προέβησαν σε αναρτήσεις στο Χ, αναφέροντας πως συζήτησαν θέματα συνεργασίας Αθηνών - Λευκωσίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Άμυνα.