Ο Αλέξης Χαρίτσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Νέα Αριστερά από την τέταρτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζει στην υποψηφιότητα Τασούλα. Εάν τελικά επαληθευθεί αυτό το σενάριο, τότε ο κ. Τασούλας θα ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ και τους τέσσερις ανεξάρτητους (Αντώνη Σαμαρά, Μάριο Σαλμά, Χάρη Κατσιβαρδά, Παύλο Σαράκη).

Ο κ. Χαρίτσης μιλώντας στον Αθήνα 9,84 υποστήριξε σχετικά ότι «το έχουμε ήδη συζητήσει στα όργανα της Νέας Αριστεράς». Σημειώνεται ότι αυτό το ενδεχόμενο εδράζεται σε δημόσια πρόταση του προέδρου της Τεχνόπολης και επικεφαλής του Σημείου κατά της Ακροδεξιάς, Κωστή Παπαϊωάννου.

«Από την πρώτη ψηφοφορία είχαμε μιλήσει για την ανάγκη να αποσύρει ο κ. Μητσοτάκης την υποψηφιότητα Τασούλα αν έχει στοιχειώδη σεβασμό προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Το επαναλάβαμε και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, στη βάση των στοιχείων που έχουμε όσον αφορά τον ρόλο του στην προσπάθεια να κουκουλωθεί η υπόθεση των Τεμπών, να μη γνωστοποιηθούν οι δικογραφίες, να έχουμε μια Εξεταστική Επιτροπή-παρωδία, καθώς δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τραμπούκιζαν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης με στόχο να μη γίνει σοβαρή συζήτηση. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητα Τασούλα. Εμείς -ωστόσο- θα κάνουμε όλες τις ενέργειες για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί από πλευράς μας μια διαδικασία αυτού του είδους και με ένα τέτοιο πρόσωπο».

Πλέον μένει να φανεί τι θα πράξει σε αυτή την περίπτωση και ο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η Λούκα Κατσέλη έχει προταθεί από την Κουμουνδούρου, και κατ' επέκταση το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον Τάσο Γιαννίτση.

Πρότεινε συνάντηση των αρχηγών της αντιπολίτευσης

Ακολούθως σχολίασε αρνητικά τη στάση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου ως απάντηση στο αίτημα για αλλαγή σελίδας, στον απόηχο των παλλαϊκών συγκεντρώσεων για τα Τέμπη. Ακόμη επανέλαβε την ανάγκη κοινού βηματισμού και πρότεινε συνάντηση των αρχηγών της αντιπολίτευσης για τον συντονισμό της περαιτέρω πορείας τους, μακριά από κομματικούς ανταγωνισμούς, με στόχο να ασκηθεί η μέγιστη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση.

Απογοητευτική η εικόνα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Δείχνει διαγκωνισμό με μικροκομματικά χαρακτηριστικά

«Ήδη από το απόγευμα των μεγάλων συγκεντρώσεων για τα Τέμπη είπαμε ότι προέχει να αφουγκραστούμε το λαϊκό αίσθημα, την ανάγκη της κοινωνίας για αποκάλυψη της αλήθειας κι απονομή δικαιοσύνη και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ως κόμματα του προοδευτικού χώρου, ώστε να ασκήσουμε τη μέγιστη κοινοβουλευτική και πολιτική πίεση», τόνισε ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, «η χειρότερη υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία και η καλύτερη διέξοδος στον κ. Μητσοτάκη είναι να μπαίνουμε σε πεδίο κομματικού ανταγωνισμού. Βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να διαγκωνίζονται με μικροκομματικά χαρακτηριστικά. Και σε αυτό εντάσσεται η χθεσινή κίνηση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Θα πρέπει όλοι να είμαστε πιο σοβαροί και πρέπει να υπάρξει κοινός βηματισμός. Πρέπει να υπάρξει συνάντηση των αρχηγών της προοδευτικής αντιπολίτευσης για να συντονιστούμε μαζί. Εμείς δεν μπαίνουμε σε πεδίο κομματικού ανταγωνισμού, εμείς στηρίζουμε και θα στηρίξουμε κάθε πρόταση που θα διαλευκάνει την υπόθεση των Τεμπών και θα βοηθήσει στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά και στην απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν».

Για τη μη στήριξη στον Νικήτα Κακλαμάνη

«Η μη στήριξη στον κ. Κακλαμάνη για την εκλογή του στην προεδρία της Βουλής έχει να κάνει με την πολιτική μας απόφαση να μην προσφέρουμε συναίνεση στην κυβέρνηση της συγκάλυψης σε κανένα θεσμικό ζήτημα. Ως εκ τούτου, και στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη που αφορά τον ίδιο τον κ. Κακλαμάνη. Δεν είναι θέμα προσωπικής συμπάθειας ή όχι απέναντι στον κ. Κακλαμάνη. Και δυστυχώς δικαιωνόμαστε πλήρως, γιατί όσα ακούσαμε κι από τον κ. Κακλαμάνη και από τον κ. Βορίδη χθες ήταν αστείες δικαιολογίες.

Μας είπαν ότι τα συμπληρωματικά στοιχεία μιας υπόθεσης δεν ανακοινώνονται στην Ολομέλεια της Βουλής. Λες και πρόκειται για μήνυση λόγω εξύβρισης. Εδώ έχουμε ένα κρατικό έγκλημα με 57 νεκρούς που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και είναι δυνατόν να μη δημοσιοποιούνται τα νέα στοιχεία στην Ολομέλεια; Όσοι εφευρίσκουν δικαιολογίες είναι συνυπεύθυνοι γι’ αυτή τη συγκάλυψη και δικαιωνόμαστε που δεν στηρίξαμε την πρόταση Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής», είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.

«Ανησυχώ ότι η Προανακριτική ίσως και πάει πίσω την υπόθεση των Τεμπών. Το μείζον από πολιτική άποψη είναι να προχωρήσει η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και προς τον κ. Μητσοτάκη».

«Πρέπει όλες οι ενέργειες να είναι πολύ προσεκτικές. Για να μη δώσουμε διέξοδο στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση να πέσουν στα μαλακά και να αναζητήσει ο κ. Μητσοτάκης Ιφιγένειες. Ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης είναι ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό εμείς έχουμε μιλήσει για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Οποιεσδήποτε κινήσεις επιχειρούν να μεταθέσουν την ευθύνη σε άλλα πρόσωπα δεν βοηθούν. Εμείς θα τοποθετηθούμε όταν έχουμε πλήρη εικόνα της δικογραφίας». Τέλος, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι οι υποθέσεις των υποκλοπών, της Πύλου και των Τεμπών συνδέονται με νήμα την καθεστωτική λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.