Ανασχηματισμός πολλών Ρίχτερ – Ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν
![ypourgiko_sumvoulio_mitsotakis_keramews](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2024-12-16/ypourgiko_sumvoulio_mitsotakis_keramews.jpg)
Σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από τον πρωθυπουργό, πιθανότατα μετά την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ - Τα μεγάλα ονόματα που φεύγουν, μετακινούνται ή επιστρέφουν
Αγώνας δρόμου ξεκινά για την κυβέρνηση, στο τέρμα του οποίου αναμένεται σαρωτικός ανασχηματισμός σε όλα τα επίπεδα, από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις γενικές γραμματείες. Οι τρεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό και καθορίζουν τη στρατηγική του Μαξίμου ως προς τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, που έχει κυριαρχήσει στο πολιτικό προσκήνιο λίγες ημέρες προτού συμπληρωθούν δύο χρόνια από την τραγωδία.
Ομοβροντία
Κατ’ αρχάς, τα βλέμματα στρέφονται στη Βουλή με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ύστερα από το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, την προ ημερησίας συζήτηση για το δυστύχημα, την οποία έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, όταν δημοσιοποιηθούν νέα στοιχεία. Οι τρεις διαδικασίες και το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης επισπεύδουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που αρχικά θεωρείτο πιθανόν να γίνουν στο τέλος της άνοιξης. Ωστόσο, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός επισπεύδει την απόφασή του για ριζικό ανασχηματισμό, με τον ακριβή χρόνο της ανακοίνωσης των διαρθρωτικών αλλαγών στη δομή της κυβέρνησης να παραμένει ανοιχτός.
Το πιθανότερο σενάριο είναι οι ανακοινώσεις να πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου, όταν θα έχει συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή και θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στα τέλη Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογεί τις εισηγήσεις που δέχεται και επεξεργάζεται τα συν και τα πλην ενός δομικού ανασχηματισμού, ενώ η προαναγγελία παραίτησης του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, την οποία το Μαξίμου επικαλείται ως απόδειξη μη συγκάλυψης, δείχνει προς την κατεύθυνση της επίσπευσης των σαρωτικών αλλαγών στο σχήμα της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τον επερχόμενο ανασχηματισμό ως ένα μέσο για να αντιστρέψει το κλίμα, δίνοντας το στίγμα του restart της κυβέρνησης, σε μια κρίσιμη συγκυρία, που συμπίπτει με την έναρξη του δεύτερου μισού της κυβερνητικής θητείας στον δρόμο προς τις κάλπες του 2027.
Ετοιμάζει σοκ
Ωστόσο, καταγράφεται η διαπίστωση ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αφορούν κυρίως το «γαλάζιο» ακροατήριο, ενώ δεν απασχολούν ευρέως την ελληνική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στην κυβέρνηση και αν αυτά προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ή είναι εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Αντιθέτως, η πλειοψηφία της κοινωνίας δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα πρόσωπα που θα βγουν από το σχήμα, ιδίως όταν πρόκειται για στελέχη αμετακίνητα στις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 έως σήμερα.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αξιοποιήσει τον προσεχή ανασχηματισμό ως ένα «σοκ», αφήνοντας εκτός σχήματος πρωτοκλασάτους υπουργούς που με δηλώσεις τους προκαλούν αρνητικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία, είτε στα χαρτοφυλάκιά τους καταγράφονται καθυστερήσεις ως προς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, που σχετίζεται με την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Έτσι, είναι εξαιρετικά πιθανό στον σχεδιαζόμενο ανασχηματισμό να μη δούμε υπουργούς να αλλάζουν χαρτοφυλάκια, όπως συνέβη στους προηγούμενους, αντιθέτως να δούμε εκτός κυβέρνησης ηχηρά ονόματα, στο πλαίσιο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, που ενδέχεται να επεκταθεί και σε ορισμένες γενικές γραμματείες των υπουργείων.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr ο δομικός ανασχηματισμός θα ξεκινήσει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, από όπου θα αποχωρήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας και το οποίο θα «σπάσει» σε δύο χαρτοφυλάκια. Αντίστοιχα, η στήλη μεταφέρει εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός για αποπομπή του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου καθώς και του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, στο πλαίσιο της στόχευσης οι όποιες αλλαγές γίνουν στην κυβέρνηση να εκπέμπουν αποφασιστικότητα και να ενισχύουν το «τραυματισμένο» προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο μεγαλύτερος όμως γρίφος για τον πρωθυπουργό είναι εάν θα προχωρήσει σε αλλαγές στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης, εντός του Μεγάρου Μαξίμου, όπου καταγράφονται αρρυθμίες. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται εντόνως η επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Μαξίμου. Όσον αφορά τον πρώην υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, έχει ακουστεί ότι ετοιμάζεται η επαναφορά του στα υπουργικά έδρανα, στο νέο χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών, που θα αφορά την αναδιάταξη των δημόσιων συγκοινωνιών.
Ενδεικτική της πρόθεσης του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όπου παραδέχτηκε ότι στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης οι δυσκολίες είναι σοβαρές και οι απαιτήσεις των πολιτών είναι και δικαιολογημένα αυξημένες, αναζητώντας ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά και στέλνοντας σαφές μήνυμα για εγρήγορση, δουλειά και χειροπιαστό έργο στους υπουργούς του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κυματισμοί.
Εφημερίδα Απογευματινή