Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα βρίσκονται τα πορίσματα του διαχειριστικού ελέγχου για τα πεπραγμένα των διοικήσεων της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) κατά τις περιόδους 2020-2023, τον οποίο διενήργησε σώμα ορκωτών λογιστών μετά την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά.

Την επομένη της κατάθεσης των πορισμάτων στην Εισαγγελία ο περιφερειάρχης ενημέρωσε θεσμικά τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, Γιώργο Ιωακειμίδη, Γιάννη Σγουρό και Γιώργο Πρωτούλη, οι οποίοι τηρούν «σιγή ασυρμάτου», όπως και ο ίδιος ο περιφερειάρχης, λόγω της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας.

Ο οικονομικός εισαγγελέας έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να ελέγξει όλα τα στοιχεία των πορισμάτων γραμμή-γραμμή και να αποφανθεί αν υπάρχουν «σκιές» σε οικονομικά στοιχεία, συμβάσεις, συναλλαγές και, φυσικά, να αποδοθούν ευθύνες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξερχόμενος του γραφείου του εισαγγελέα μετά την κατάθεση των πορισμάτων, τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της διαφάνειας ήταν -και θα παραμείνει- για εμάς θέμα αξιοπρέπειας και ευθύνης. Δεν ήταν ένα προεκλογικό τσιτάτο. Δεν ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα».


Πατούλης στα «Παραπολιτικά»: «Αν υπήρχε παρανομία, θα πήγαινα στον εισαγγελέα και όχι στην τηλεόραση"

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» απευθύνθηκαν στον τέως περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη -η περίοδος της διοίκησης του οποίου ελέγχεται από τον οικονομικό εισαγγελέαώστε να τοποθετηθεί για το εν λόγω ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η θέση του είναι: «Επί των πολλών ερωτημάτων που μου θέσατε και εύλογα, ως δημοσιογράφος, θεωρείτε ανα γκαία τη διατύπωση της θέσης μου, ως πρώην περιφερειάρχη Αττικής και πλέον της 25ετίας στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επί των τηλεοπτικών αναφορών και δηλώσεων της παρούσης περιφερειακής Αρχής περί του περιεχομένου πορισμάτων οικονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής και φορέα της, δηλώνω κατηγορηματικά ότι: Μέχρι σήμερα δεν έχει περιέλθει σε γνώση μου το περιεχόμενο πορίσματος οικονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής ή φορέα της, ώστε να διατυπώσω την όποια θέση μου επί των πορισμάτων αυτών. Προσθέτω, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως περιφερειάρχη Αττικής, από 1η.9.2019 μέχρι 31η.12.2023, δεν αναφέρθηκε σε εμένα από καμία υπηρεσία ή φορέα της Περιφέρειας Αττικής και ούτε υπέπεσε στην αντίληψή μου οποιαδήποτε παράβαση νόμου σχετικά με την οικονομική διαχείριση όποιου θέματος, τόσο σχετικά με τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό έργων, τα οποία με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου εκτελέσαμε στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και από όποια άλλη αιτία. Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλά από τα έργα που με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου εκτελέσαμε στην Περιφέρεια Αττικής εγκαινιάζονται από την παρούσα περιφερειακή Αρχή. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε μη σύννομη ενέργεια, είτε οικονομικής διαχείρισης είτε άλλης πράξης, όποιου συνεργάτη μου και όποιου υπαλλήλου της Περιφέρειας Αττικής θα την έθετα και αμέσως υπόψη της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής, χωρίς βεβαίως δηλώσεις μου σε τηλεοπτικούς σταθμούς περί των μη σύννομων πράξεων και προσδιορισμού της ταυτότητας των αναφερομένων ως υπόπτων τέλεσης παράνομων πράξεων. Αυτό, άλλωστε, επιβάλλεται και αυστηρά από την τήρηση της αρχής της μυστικότητας κάθε δικαστικής διερεύνησης παράνομων πράξεων και, ταυτόχρονα, από τον υποχρεωτικό και απόλυτο σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας κάθε πολίτη».


Τι δείχνει το πόρισμα της ΕΑΔ

Το τρίτο πόρισμα που ελέγχει ο εισαγγελέας έχει κατατεθεί από την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) και αφορά τον φορέα που διαχειρίζεται τα σκουπίδια στην Περιφέρεια Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Βάσει των στοιχείων του πορίσματος της ΕΑΔ, παραπέμπονται πειθαρχικά για παράβαση καθήκοντος πέντε αιρετοί που συμμετείχαν, τότε, στην Εκτελεστική Επιτροπή του φορέα. Οι Βασίλης Κόκκαλης, Λευτέρης Κοσμόπουλος, Νίκος Χιωτάκης, που είναι και εν ενεργεία περιφερειακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, ο δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, αλλά και ο πρώην οικονομικός διευθυντής Γιώργος Ζαχαρόπουλος.

Σύμφωνα με πόρισμα, για τα έτη 2022 και 2023 το ποσό των 34,7 εκατ. ευρώ από το «τέλος ταφής» απορριμμάτων δεν αποδόθηκε, όπως προβλεπόταν, στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ώστε να χρησιμοποιηθεί για την ανακύκλωση, την περιβαλλοντική προστασία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Αντιθέτως, αυτό το ποσό παρακρατήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ και χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθούν άλλες συμβάσεις. Οι αιρετοί που εμπλέκονται θα εξεταστούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ωστόσο ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ώστε να αποφανθεί για το ενδεχόμενο ποινικής μεταχείρισης της υπόθεσης.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το ΣΑΒΒΑΤΟ 08.02.2025