Δύο εβδομάδες μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια για το δυστύχημα των Τεμπών και ενώ η επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα παίζει αποκλειστικά σχεδόν στο δίπολο των εξελίξεων σχετικά με τα Τέμπη και της σεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη, στην κυβέρνηση επιχειρούν μια ανασύνταξη και φυγή προς τα εμπρός.

Προφανώς, οι κοινοβουλευτικές και δικαστικές διεργασίες το προσεχές διάστημα που σχετίζονται με τη σιδηροδρομική τραγωδία θα συνεχίσουν να απασχολούν την κοινή γνώμη, ωστόσο η υλοποίηση και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου είναι κρίσιμα μεγέθη για το Μέγαρο Μαξίμου το προσεχές διάστημα. Κι αυτό διότι και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκπληρωθούν, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά και πρέπει τώρα να μπουν οι βάσεις για έργα που απαιτούν ίσως και δύο χρόνια για να ωριμάσουν και να ολοκληρωθούν, ώστε να είναι έτοιμα δηλαδή πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της περιφέρειας, το νέο πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων και τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι ορισμένα από όσα αναμένεται να δούμε να υλοποιούνται τους επόμενους μήνες και με τα οποία επιθυμεί η κυβέρνηση να δείξει ότι η χώρα προχωρά μπροστά και αλλάζει προς το καλύτερο. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής, με την πλατφόρμα του νέου «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» να ανοίγει εντός των ημερών και να αφορά περισσότερους δικαιούχους, ενώ ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να συναντηθεί και με νέα ζευγάρια που επωφελούνται από τα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Σπίτι μου II». Ο δε διαγωνισμός για το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» έχει εξαγγελθεί ότι σύντομα θα βγει στον αέρα.

Τα τοπικά και περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης διαμορφώνονται σταδιακά, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του Ακη Σκέρτσου και του Θανάση Κοντογεώργη, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο να γίνει από τον πρωθυπουργό η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμμάτιζε μάλιστα, χθες, να ταξιδέψει στην Καβάλα για τον σκοπό αυτόν, ωστόσο μετέβη τελικά στη Σαντορίνη λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Κοινωνικός πυλώνας


Εμφαση θα δοθεί το προσεχές διάστημα και στον λεγόμενο κοινωνικό πυλώνα, με πρωτοβουλίες όπως αυτή για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση των καπνικών και συναφών με αυτά προϊόντων και αλκοολούχων ποτών, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τελικά οι ανήλικοι σε τσιγάρα και αλκοόλ.

Ο σχετικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Kids Wallet, η εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη και έχει προεγκατεστημένες λειτουργίες γονικού ελέγχου, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο Διαδίκτυο.

Μη κρατικά ΑΕΙ

Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου, λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης από πανεπιστήμιο του εξωτερικού ώστε –βάσει της νέας νομοθεσίας– να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα, προκειμένου η άδεια να αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Συνεπώς, το αργότερο μέχρι τον Μάιο οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι Λυκείων θα γνωρίζουν ποια θα είναι τα πρώτα μη κρατικά ΑΕΙ που θα λειτουργήσουν στη χώρα μας το φθινόπωρο και θα μπορούν έτσι να κάνουν αιτήσεις, αν το επιθυμούν, για να φοιτήσουν εκεί.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσα στο ίδιο διάστημα θα γίνουν γνωστά τα εκατό ξένα πανεπιστήμια που θα συμπράξουν με ελληνικά ΑΕΙ για κοινά μεταπτυχιακά, αξιοποιώντας και τους πόρους, συνολικού ύψους 62.000.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το προσεχές διάστημα, επίσης, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα ανακοινώσουν τα πρώτα σχολεία στα οποία θα γίνουν παρεμβάσεις βελτίωσης των υποδομών τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ήδη από τη ΔΕΘ.

Εφημερίες

Μέσα στους επόμενους μήνες, παράλληλα, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Υγείας έχουν βάλει ως στόχο να «τρέξουν» τα έργα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να δουν στην πράξη τη βελτίωση οι πολίτες στο ΕΣΥ και να λυθούν έτσι σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα με το υφιστάμενο σύστημα εφημεριών.

Τους προσεχείς μήνες θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά και τα πρώτα έργα και οι εξοπλισμοί του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «Αιγίς», το οποίο ο αρμόδιος υπουργός, Β. Κικίλιας, έχει χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία της πολιτικής προστασίας της χώρας. Τέλος, η ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ και οι αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι δύο ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και που η κυβέρνηση φιλοδοξεί άμεσα να επιλύσει.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά