Μια αρχική δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη, µέσω της οποίας ουσιαστικά χαµήλωνε τον πήχυ των ευθυνών του Κώστα Τασούλα και του Χρήστου Τριαντόπουλου, ήταν αρκετή για να αναδείξει το συγκρουσιακό κλίµα που επικρατεί µεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτόξευσε πυρά κατά της Κουµουνδούρου, υποστηρίζοντας πως οι σχετικές δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη αποτελούν βούτυρο στο ψωµί των κυβερνητικών στελεχών. Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως στη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει αυτή τη στιγµή καµία διάθεση συνεννόησης µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το σήµα θα εκπέμψει ο κ. Ανδρουλάκης και κατά τη σημερινή οµιλία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόµµατός του. Θα υποστηρίξει ότι µε επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ θα γίνει η προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Παρά ταύτα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν στελέχη που θα επιµείνουν στο θέµα της συγκρότησης ενός αντιδεξιού πόλου και θα ζητήσουν να πέσουν οι τόνοι µε τα άλλα κόµµατα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Περιφερειακή… διεύρυνση

Παραλλήλως, ο κ. Ανδρουλάκης θα περιγράψει και τα βήµατα για τη διεύρυνση του κόµµατος, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει µέσα από την οργανωτική ένταξη στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, η οποία περνά από τα περιφερειακά συνέδρια. Οι πρώτοι σταθµοί είναι το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και η Ηπειρος. Στα συνέδρια αυτά θα δίνουν το «παρών» στελέχη που επιθυµούν να ενταχθούν ή και να συνεργαστούν µε το ΠΑΣΟΚ, µε το ενδιαφέρον σε πρώτη φάση να στρέφεται σε ανεξάρτητους βουλευτές, όπως είναι η Ράνια Θρασκιά, ο Πέτρος Παππάς κ.ά.

Ταυτόχρονα, η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να καταδείξει ότι αυτή είναι η ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, επικαλούµενη και τις παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών µετά τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ. Τελευταίο παράδειγµα αυτό της επικείµενης παραίτησης Τριαντόπουλου, µετά την πρόταση για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτικής).

Με άλλα λόγια, είναι εµφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται για το ποιο κόµµα θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση, γεγονός που βάζει για την ώρα στην άκρη το ζήτηµα των συνεργασιών.

Την ίδια στιγµή, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εµφανές πως ο Σωκράτης Φάµελλος διακατέχεται από µεγάλο άγχος, προκειµένου να καταδείξει ότι µπορεί να αντεπεξέλθει στον ρόλο του προέδρου του κόµµατος. Οι δηµοσκοπήσεις, βεβαίως, δεν τον βοηθούν, παρότι έχει σταµατήσει η πτωτική πορεία. Με ποσοστά που κινούνται κοντά στο 6%, το ερώτηµα που απασχολεί πολλά στελέχη είναι τι κόµµα είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, αν µπορεί να ξαναπαίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όπως την προηγούµενη δεκαετία, δεύτερον αν θα έχει πιο συστηµικά χαρακτηριστικά, που δεν θα παραπέµπουν σε κόµµα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, και, τρίτον, αν θα είναι µια συµπληρωµατική κυβερνητική δύναµη. Τα θέµατα αυτά συνολικότερα θα πρέπει να απασχολήσουν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ακόµα δεν έχει προγραµµατιστεί, γεγονός που προκαλεί µουρµούρες σε πολλά στελέχη, µιας και τα όργανα που έχουν εκλεγεί ουσιαστικά είναι ακυρωµένα από τις προηγούµενες εξελίξεις που σηµάδεψαν την περίοδο της ηγεσίας Κασσελάκη.

∆ιαφωνίες που ενώνουν

Από την άλλη, τα ηγετικά κλιµάκια της Κουµουνδούρου, εκτός από το θέµα του ανταγωνισµού µε το ΠΑΣΟΚ, δείχνει να τα απασχολεί εξίσου το ζήτηµα που επικρατεί στον χώρο της Αριστεράς. Ιδίως αυτό της πολυδιάσπασης δυνάµεων, καθώς βλέπουν να ανεβαίνει το κόµµα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας, ενώ «τσιµπάει» και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Στο πλαίσιο αυτό αρχίζει να γίνεται κοινός τόπος πως είναι µονόδροµος για τον κ. Φάµελλο η προοπτική της συνεργασίας µε τον κ. Χαρίτση, κάτι που ισχύει και για τη Νέα Αριστερά, η οποία καταγράφει ισχνά ποσοστά στις δηµοσκοπήσεις. Τα δύο κόµµατα ήρθαν αρκετά κοντά µε τη συµφωνία στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το προσεχές διάστηµα θα γίνουν διάφορες κινήσεις στην κατεύθυνση της συνεργασίας. Μεταξύ αυτών, είναι και η συγγραφή κειµένων µε υπογραφές προσωπικοτήτων της ευρύτερης Αριστεράς, που θα πιέζουν για ενότητα του χώρου.

Σε αυτό το κλίµα, µόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η κριτική που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για την κατάσταση που επικρατεί στον προοδευτικό χώρο, µε τα σκάγια εκ των πραγµάτων να παίρνουν πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές πως οι παρεµβάσεις αυτές του πρώην πρωθυπουργού ταράζουν τα νερά τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Αριστερά, δεδοµένου ότι και στα δύο κόµµατα υπάρχουν αρκετές φωνές που περιµένουν από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή