Οι πύραυλοι Meteor, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων στην Άμυνα αλλά και η συνεκτική στρατηγική στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης κυριάρχησαν στην ατζέντα της κατ'ιδίαν συνάντησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας και σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων. Συζητήθηκαν τα ευρωπαϊκά ζητήματα υπό το πρίσμα και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η Συρία.

Τέθηκε και το ζήτημα της πώλησης των Meteor, με τον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκφράζει την υποστήριξή του στις ελληνικές θέσεις, αλλά να ξεκαθαρίζει ότι η Γαλλία δεν ηγείται της επιχείρησης πώλησης, καθώς πρόκειται για ένα πολυεθνικό κονσότσιουμ (MBDA).

Ακόμη, συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και θέματα άμυνας, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Οι πύραυλοι Meteor

Ο κ.Μητσοτάκης συνομίλησε για το θέμα των πυραύλων Meteor λίγες ημέρες αφότου Γάλλος πρόεδρος είχε επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, την Παρασκευή, με φόντο και τα εξοπλιστικά ζητήματα.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν συνάψει προ ετών στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, συνεπώς οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται υψηλού επιπέδου. 

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι στιγμής είχε επαφές με τον CEO της Ericsson Group, Μπόργε Έκχολμ αλλά και με τον ιδρυτή της Deepmind, Ντέμη Χασάμπη. Μετά το ραντεβού με τον Εμανουέλ Μακρόν να συναντηθεί με ανώτερο στέλεχος της Open AI.


Μητσοτάκης: Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το "AI Factory"

«Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής για Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο Παρίσι, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ως ένας συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από τον κρίσιμο αυτό τομέα.

Και συνεχίζει: «Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το "AI Factory", μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε μια χώρα στην, οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers».

«Είμαστε μια χώρα η οποία μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των έξυπνων παρεμβάσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, και είμαστε μια χώρα η οποία ήδη χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης. Προσβλέπω σε μια σειρά από ουσιαστικές συναντήσεις και στη δυνατότητά μας, όπως είπα, όχι απλά να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουμε στη χώρα μας μια «επανάσταση παραγωγικότητας», αλλά να μπορέσουμε να εντοπίσουμε και εκείνα τα πεδία όπου χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειές της», προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

6461149
6461147


«Θα αναφέρω εδώ ενδεικτικά, για ακόμη μια φορά, τα ζητήματα ψυχικής υγείας των παιδιών και των νέων, ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί προσωπικά πολύ και στο οποίο η Ελλάδα έχει ήδη παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις ως προς την ψυχική τους υγεία, ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πληροφορίες που τυγχάνουν επεξεργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη», καταλήγει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η Σύνοδος Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία συμπροεδρεύει η Ινδία – το «παρών» θα δώσει και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι – είναι μια διεθνής διάσκεψη με προσκεκλημένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμούς, και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Θα είναι όμως μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να έχουν την πρώτη τους επαφή με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος και θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου. Ο κ. Βανς θα είναι παρών στο αποψινό δείπνο που παραθέτει ο κ. Μακρόν στο Ελιζέ και θα έχει μια πρώτη γνωριμία με τους ηγέτες - ενδεχομένως και με τον κ. Μητσοτάκη - ενώ την Τρίτη θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Συνόδου.

6461145__1_
6461146__1_


Η παρουσία Βανς θα είναι η πρώτη παρουσία ενός τόσο υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου σε ευρωπαϊκό φόρουμ, σε μια περίοδο απειλών του Αμερικανού προέδρου προς την Ε.Ε. για επιβολή δασμών λόγω του εμπορικού ελλείμματος. Ο κ. Βανς θα συμμετάσχει στο τέλος της εβδομάδας και στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου με «αιχμή» την κατάσταση στην Ουκρανία και μένει να φανεί αν ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει παρών στη βαυαρική πρωτεύουσα.