Οι τρεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που δροµολογούνται το επόµενο εικοσαήµερο (επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, προ ηµερησίας συζήτηση, πρόταση δυσπιστίας) αναµένεται να αποτελέσουν καταλυτικούς παράγοντες στη διαµόρφωση του πολιτικού σκηνικού, το οποίο έχει αλλάξει άρδην µετά τις µαζικές συγκεντρώσεις για την τραγωδία των Τεµπών, µε την πρωτοβουλία των κινήσεων να βρίσκεται αυτή τη στιγµή στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καλείται να κάνει restart σε όλα τα επίπεδα.

Οι τρεις διαδικασίες µάλιστα και το γενικότερο κλίµα επισπεύδουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, που θεωρούνταν πιθανόν να γίνουν στο τέλος της άνοιξης, ωστόσο φαίνεται πως ο πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε ριζικό ανασχηµατισµό, νωρίτερα από το προβλεπόµενο. Ηδη τις επόµενες ηµέρες θα οριστικοποιηθεί η προαναγγελθείσα παραίτηση του υφυπουργού Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, την οποία το Μαξίµου επικαλείται ως απόδειξη µη συγκάλυψης, και δείχνει προς την κατεύθυνση της επίσπευσης των σαρωτικών αλλαγών στο σχήµα της κυβέρνησης.

Αλλαγές οι οποίες δεν θα περιοριστούν στο κυβερνητικό σχήµα, αλλά ενδέχεται να επεκταθούν και στις γενικές γραµµατείες των υπουργείων που παρουσιάζουν αρρυθµίες, όσο και στη δοµή του κόµµατος της Νέας ∆ηµοκρατίας, σε µια γενικότερη προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κυβερνητικού και κοµµατικού µηχανισµού.

Οι αλλαγές αναµένεται να έχουν δοµικό χαρακτήρα

Οι τελευταίες εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από την ολική επαναφορά της τραγωδίας των Τεµπών στην επικαιρότητα δείχνουν να λειτουργούν ως «επιταχυντής» για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, που πρώτη φορά από το 2019 έως σήµερα αναµένεται να έχουν δοµικό χαρακτήρα και να στοχεύουν στην αποστολή ευρύτερων µηνυµάτων προς την ελληνική κοινωνία, καθώς οι προωθούµενες αλλαγές είναι εξαιρετικά πιθανόν να αγγίξουν υπουργεία που άπτονται των τοµέων της καθηµερινότητας, όπου το κυβερνητικό έργο παρουσιάζει σηµαντική υστέρηση.

Σε κάθε περίπτωση η 12η Φεβρουαρίου, ηµεροµηνία της τέταρτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Κ. Τασούλα στην Πτ∆, αποτελεί ορόσηµο για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, που τη δεδοµένη στιγµή έχει τον χρόνο µε το µέρος του. Σηµαντικό ορόσηµο επίσης της άνοιξης είναι και το τακτικό Συνέδριο της Ν.∆., που θα ακολουθήσει τις εσωκοµµατικές εκλογές για τις τοπικές οργανώσεις, ενώ σε κεντρικό επίπεδο θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η αντικατάσταση της γραµµατέως της Π.Ε. της Ν.∆. Μάλιστα το επερχόµενο «γαλάζιο» συνέδριο είναι εκλογικό γεγονός που σηµαίνει ότι θα επηρεαστούν οι συσχετισµοί στα όργανα, ενώ το Συνέδριο θα έλθει σε µια κρίσιµη συγκυρία ως ευκαιρία για συσπείρωση της βάσης της Ν.∆., σε µια περίοδο που γίνονται διεργασίες στη ∆εξιά και καταγράφεται έντονη κινητικότητα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος έχει πυκνώσει τις κριτικές προς την κυβέρνηση παρεµβάσεις.

Ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός στον πιθανολογούµενο ανασχηµατισµό, που επισπεύδεται και ενδεχοµένως να ανακοινωθεί έως τις αρχές Μαρτίου, είναι η τοποθέτησή του στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συµβου λίου, όπου έκανε λόγο για «ένα άλµα πιο γρήγορο από τη φθορά», µε την αποστροφή να φανερώνει τη διάθεσή του για αποφασιστικές κινήσεις, µε στόχο να απορροφηθούν οι κραδασµοί που αναπόφευκτα προκαλεί η φθοροποιός εξαετής κυβερνητική θητεία.

Κινήσεις «σοκ»

Υπό αυτό το πρίσµα, δεν αποκλείεται ο «ανασχηµατισµός των Τεµπών» να λειτουργήσει σαν «σοκ», αφήνοντας εκτός πρωτοκλασάτους υπουργούς, µε τον Κ. Μητσοτάκη να «ακουµπάει» πρώτη φορά ακόµη και τους πλέον προβεβληµένους. Τέτοιο παράδειγµα θα µπορούσε να αποτελέσει ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, που φηµολογείται ότι οι σχέσεις του µε το Μέγαρο Μαξίµου δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο, στον απόηχο της υπόθεσης του εξοπλιστικού σχεδίου της Τουρκίας µε γαλλική υπογραφή, µε το σενάριο µετακίνησής του σε άλλο χαρτοφυλάκιο, έξω από το παραδοσιακό πεδίο της πολιτικής του δράσης, να θεωρείται από ορισµένους πιθανό.

Ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο Μαξίµου επισηµαίνουν ότι µια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ δύσκολο να καταστεί εφικτή, αν αναλογιστεί κανείς τόσο τα ανοιχτά µέτωπα που υφίστανται στην εθνική άµυνα και στην αναδιοργάνωση των δοµών της όσο και στη γενικότερη πολιτική επιρροή του Κερκυραίου υπουργού. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, µε αιχµή του δόρατος τις γνωστές διαφωνίες του για την κεντρική διαχείριση των γεγονότων που ακολούθησαν τις µεγάλες συγκεντρώσεις της τραγωδίας των Τεµπών. Στις τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα ληφθεί υπόψη το γενικότερο στίγµα των δύο υπουργών δεδοµένης της πληθωρικής παρουσίας τους, εντός και εκτός κυβέρνησης που θα καθορίσει τον τρόπο που θα ανακατευτεί η κυβερνητική τράπουλα.

Το σπάσιµο του υπουργείου Μεταφορών και Υποδοµών σε δύο χαρτοφυλάκια θα αλλάξει τις ισορροπίες στον σχεδιασµό, µε τα ονόµατα των Σταύρου Παπασταύρου και Νότη Μηταράκη να κυκλοφορούν για το αυτόνοµο υπουργείο Μεταφορών.

Ενώ αν αδειάσει το πόστο του «τσάρου» της Οικονοµίας, έχει µπει ήδη στην εξίσωση ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Αλλαγές αναµένονται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δέχεται κριτική για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, κυρίως στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, ενώ προβληµατισµός υπάρχει για την τύχη του Βασίλη Κικίλια, εν όψει και της επερχόµενης αντιπυρικής περιόδου.

∆ύσκολη εξίσωση για τις επερχόµενες αλλαγές αποτελεί το Μέγαρο Μαξίµου και ενδεχόµενες διορθωτικές κινήσεις στον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, µε το σενάριο επιστροφής του Γιώργου Γεραπετρίτη να κερδίζει έδαφος, αφήνοντας κενό στα ηνία του ΥΠ.ΕΞ., όπου ακούγεται το όνοµα του Κωστή Χατζηδάκη. Ακόµη η φηµολογούµενη µετακόµιση σε κοµβικό υπουργείο του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, σε µια συγκυρία που συµπίπτει µε την πιθανή αποχώρηση του Θεόδωρου Σκυλακάκη από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να κάνει αλλαγές στα χαρτοφυλάκιο στελεχών που ανήκαν στην κατηγορία των «αµετακίνητων», δεν αποκλείονται εκπλήξεις στις περιπτώσεις του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και του υπουργού ∆ικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.

Όσο για τον πάγκο του Κυριάκου Μητσοτάκη από µέλη της «γαλάζιας» Κ.Ο. που θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν κυρίως σε θέσεις υφυπουργών, κυκλοφορούν τα ονόµατα των Θάνου Πλεύρη, Χρήστου Μπουκώρου, Μακάριου Λαζαρίδη, Κώστα Βλάση, ∆ιονυσίας Αυγερινοπούλου, Γιώργου Στύλιου, Χρήστου ∆ερµεντζόπουλου, Αγγελου Συρίγου και Θανάση Καββαδά, αλλά και του Γιάννη Οικονόµου, τον οποίον ο πρωθυπουργός έχει εµπιστευθεί σε νευραλγικά πόστα, µε την κυβερνητική του επάνοδο να θεωρείται πιθανή, ιδίως αν µείνει εκτός σχήµατος ο επίσης προερχόµενος από τη Φθιώτιδα Χρήστος Σταϊκούρας. Παρόµοια είναι η περίπτωση του Κώστα Σκρέκα, ο οποίος στον ανασχηµατισµό του περασµένου Ιουνίου έµεινε εκτός κυβέρνησης.

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 9-2-2025