Γιώργος Παπανδρέου: Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι υπό τον δημοκρατικό έλεγχο και όχι τον έλεγχο ολιγαρχών
Η ανάρτησή του
Στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη νέα εποχή αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι στο ΑΙ Action Summit
![giorgos-papandreou-texniti-noimosini](https://s.parapolitika.gr/images/1130x667/jpg/files/2025-02-11/giorgos-papandreou-texniti-noimosini.jpg)
Στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στη νέα εποχή αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι στο ΑΙ Action Summit.
Σε ανάρτησή του, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη η τεχνητή νοημοσύνη να είναι υπό δημοκρατικό έλεγχο και όχι στα χέρια των ολιγαρχών ή αυταρχικών ηγετών και να τεθεί στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των συλλογικών παγκόσμιων προκλήσεων.
Όπως τόνισα: «Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι υπό τον δημοκρατικό έλεγχο και όχι τον έλεγχο ολιγάρχων ή αυταρχικών ηγετών». Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό. Αυτό επεσημανθηκε και στο σημερινό άρθρο γνώμης των ιδρυτών της make.org στη Le Monde, Alicia Combaz και Axel Dauchez: η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να ανοίξει νέους δημοκρατικούς ορίζοντες και να αποτελέσει μοχλό κοινωνικής συνοχής και συμμετοχικής έκφρασης. Να τεθεί στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των συλλογικών παγκόσμιων προκλήσεων μέσα από μεθόδους μαζικής διαδικτυακής κινητοποίησης και διαβούλευσης των πολιτών σε διεθνές επίπεδο».
Σε ανάρτησή του, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη η τεχνητή νοημοσύνη να είναι υπό δημοκρατικό έλεγχο και όχι στα χέρια των ολιγαρχών ή αυταρχικών ηγετών και να τεθεί στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των συλλογικών παγκόσμιων προκλήσεων.
Η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου
«Απόψε στο Παρίσι, στην κεντρική εκδήλωση του AI Action Summit με επίκεντρο τη Δημοκρατία που διοργανώνει η πρωτοπόρα και βραβευμένη διεθνώς διαδικτυακή πλατφόρμα διαβούλευσης make.org, είχα τη χαρά να συμμετάσχω σε συζητήσεις με εξέχουσες προσωπικότητες και ειδικούς από τη διεθνή δημόσια σφαίρα όπως η αρμόδια Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Henna Virkkunen, o Oliver Röpke, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η Audrey Tang, πρώτη Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Ταϊβάν, καθώς και η φίλη και αγωνίστρια της Δημοκρατίας, αυτοεξόριστη πολιτικός της Λευκορωσίας, Sviatlana Tsikhanouskaya.Όπως τόνισα: «Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι υπό τον δημοκρατικό έλεγχο και όχι τον έλεγχο ολιγάρχων ή αυταρχικών ηγετών». Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό. Αυτό επεσημανθηκε και στο σημερινό άρθρο γνώμης των ιδρυτών της make.org στη Le Monde, Alicia Combaz και Axel Dauchez: η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να ανοίξει νέους δημοκρατικούς ορίζοντες και να αποτελέσει μοχλό κοινωνικής συνοχής και συμμετοχικής έκφρασης. Να τεθεί στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των συλλογικών παγκόσμιων προκλήσεων μέσα από μεθόδους μαζικής διαδικτυακής κινητοποίησης και διαβούλευσης των πολιτών σε διεθνές επίπεδο».