Λευκός «καπνός» αναμένεται να βγει κατά τη διάρκεια της σημερινής τέταρτης κατά σειρά ψηφοφορίας -άγονες οι τρεις πρώτες- για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ήδη έχει τις 151 ψήφους που απαιτούνται από το Σύνταγμα, μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, για να εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα (έχει προίκα τις 160 ψήφους των προηγούμενων ψηφοφοριών).


Βουλή: Σήμερα ο Κωνσταντίνος Τασούλας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τασούλας έχει ψηφιστεί από την ΚΟ της ΝΔ καθώς και από τους ανεξάρτητους βουλευτές Αντώνη Σαμαρά, Μάριο Σαλμά, Χάρη Κατσιβαρδά και Παύλο Σαράκη. Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνταν πλειοψηφία δύο τρίτων (200), ενώ στην τρίτη ψηφοφορία πλειοψηφία τριών πέμπτων (180). Η φανερή, ονομαστική ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 10.00, ενώ ως είθισται δέκα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, θα μεταβεί στο γραφείο του Κωνσταντίνου Τασούλα για να του ανακοινώσει ότι θα είναι ο διάδοχος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Έπειτα, θα ακολουθήσουν δύο ανακοινώσεις, μία του Νικήτα Κακλαμάνη για το αποτέλεσμα και η αντιφώνηση του νέου Πρόεδρου Κωνσταντίνου Τασούλα.



Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ για την αποχή της Νέας Αριστεράς από την ψηφοφορία

Μέχρι και αργά το βράδυ όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τη συμμετοχή της Νέας Αριστεράς στη σημερινή ψηφοφορία ήταν ανοιχτά, καθώς τόσο ο Αλέξης Χαρίτσης όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος είχαν ταχθεί υπέρ της αποχής. Κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή ανακοίνωσή τους. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αλλαγή στάσης είχε... άρωμα Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό, διότι ο πρώην πρωθυπουργός την προηγούμενη Πέμπτη ενώπιον του κ. Χαρίτση αποκάλεσε αποτυχημένη την αντιπολίτευση. Να σημειωθεί ότι η αποχή θα έχει σαφές αντίκτυπο, σε επόμενο στάδιο, στο κομμάτι των συνεργασιών, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα σε μία μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς, που θα έδινε τη δυνατότητα στην Κουμουνδούρου να επιστρέψει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, το ενδεχόμενο απουσίας της Νέας Αριστεράς είχε σπεύσει να καυτηριάσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στη Βουλή. «Αποχή, αναχωρητισμό και κατακερματισμό μπορεί να εύχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η επιλογή η ενδεδειγμένη για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι η Λούκα Κατσέλη», είπε ο κ. Παππάς, επιχειρώντας από την πλευρά του να ασκήσει πίεση στους πρώην συντρόφους του. Υπενθυμίζεται ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας έχουν ανακοινώσει από το Σάββατο την αποχή τους, οπότε ως προς αυτούς τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα, άλλωστε, οι γέφυρες με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά είναι κομμένες προ πολλού.