Ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Μάλιστα χθες οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι δύο πλευρές εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα εκτίμησαν ότι όσο δεν υπάρχει λύση στο θέμα της οριοθέτησης, η Τουρκία θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της αντιβαίνοντας στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της παρενόχλησης των ιταλικών ερευνητικών σκαφών στην Κρήτη από την τουρκική κορβέτα. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για οριοθέτηση αν δεν συμφωνήσουμε τι ακριβώς θα συζητήσουμε».


Γιώργος Γεραπετρίτης: Ενημέρωσε τα κόμματα για τις επαφές του σε Μέση Ανατολή και την Ινδία 

Εν τω μεταξύ, χθες συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη, με αντικείμενο τα πρόσφατα αποτελέσματα από την περιοδεία που πραγματοποίησε στη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισκέφθηκε και τη Συρία και συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο Αχμέντ αλ Σάρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Άσαντ αλ Σαϊμπάν, σε μία συγκυρία όπου η μεταβατική κυβέρνηση διατηρεί στενές σχέσεις με την τουρκική διπλωματία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Γεραπετρίτης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη του ΕΣΕΠ ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις και ότι όλες οι χώρες αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως αξιόπιστο συνομιλητή.

gerapetritis_enimerosi_kommata__2_
gerapetritis_enimerosi_kommata__3_


Τι είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αλ Σάρα

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση που είχε με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Αλ Σάρα, όπου τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Ελλάδας στην ενότητα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού και τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στέλνοντας έτσι και μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη νέα κατάσταση, με ό,τι αυτό σημαίνει για το τουρκοσυριακό μνημόνιο. Ήταν ένας από τους πρώτους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συναντήθηκαν με τη νέα ηγεσία της Συρίας. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενημέρωσε το Συμβούλιο και για τις συναντήσεις του στο Κατάρ, το Ισραήλ, τη Ραμάλα και την Ιορδανία.