Έντονες είναι οι διεργασίες στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, στον δρόμο προς το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα διεξαχθεί στη Βαλένθια τον προσεχή Απρίλιο.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ διεκδικεί νέα θητεία στην προεδρία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από άλλο στέλεχος για την ηγεσία του ΕΛΚ, με την επανεκλογή του στο τιμόνι της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς να θεωρείται «κλειδωμένη». Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει συστήσει ειδική ομάδα κρούσης προκειμένου να τρέξει τα διαδικαστικά ζητήματα για το επικείμενο Συνέδριο (αλλά και το πολιτικό σκέλος), στην οποία ομάδα συμμετέχει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ούτως ή άλλως είχε οριστεί εκπρόσωπος της Ν.Δ. στην Task Force του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία μετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΛΚ και του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών Wilfried Martens, με σκοπό να καθορίσουν τις προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας. Επίσης, θα συντάξουν το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα παρουσιαστεί προς έγκριση στο Συνέδριο, που πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η νέα εποχή Τραμπ ενδεχομένως να συνοδευθεί με αμερικανικούς δασμούς σε προϊόντα που προέρχονται από την Ευρώπη, όπως προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγες ώρες αφότου τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί που επεβλήθησαν σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα. Στον πυρήνα του Μανιφέστου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τίθεται το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, ένα θέμα που έχει σηκώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αυτονομίας της Ε.Ε. σε σχέση με την άμυνα, στην πρόσφατη Ατυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στις 22 Ιανουαρίου, μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με βασικό αντικείμενο της συζήτησης το Συνέδριο του Απριλίου.


Το χρονικό της "βεντέτας" στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ωστόσο, στον δρόμο προς το Συνέδριο, το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα αντιμετωπίζει εσωτερικούς τριγμούς εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ του προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και του γενικού γραμματέα του κόμματος, Θανάση Μπακόλα.

Η εντύπωση που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι πως ο Ελληνας γ.γ. δεν θα ανανεώσει τη θητεία του, καθώς, καίτοι οι σχέσεις του Βέμπερ με τον Κ. Μητσοτάκη βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, ο πρόεδρος του ΕΛΚ παραμένει ανένδοτος στην προσωπική του κόντρα με τον κ. Μπακόλα και είναι σε διαδικασία αναζήτησης νέου γραμματέα.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Βέμπερ προσέλαβε έναν Βέλγο, πρώην ευρωβουλευτή, τον Τομ Βαντενκεντελάερ, προκειμένου να αναλάβει «τις σχέσεις με τα κόμματα-μέλη», αρμοδιότητα που ωστόσο ανήκει στον γενικό γραμματέα του κόμματος, ορίζοντας τον Βέλγο «επικεφαλής του επιτελείου του κόμματος», που θα ήταν υπεύθυνος και για τα οικονομικά, αφαιρώντας έτσι σημαντικές αρμοδιότητες από το χαρτοφυλάκιο του Ελληνα γ.γ. Επειτα ήρθε η απόλυση του Βέλγου από τον Θανάση Μπακόλα, καθώς, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΛΚ, αλλά και τη βελγική νομοθεσία, ο νομικά υπεύθυνος για τυχόν παραβάσεις είναι ο γ.γ. Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Βέμπερ όρισε τον Βαντενκεντελάερ επικεφαλής του γραφείου του, με την αντιπαράθεση μεταξύ Βέμπερ και Μπακόλα να φτάνει στο κόκκινο και τη στάση του προέδρου του ΕΛΚ να ερμηνεύεται ως προσπάθεια να ελέγξει απόλυτα το κόμμα, στο προσεχές Συνέδριο της Βαλένθια. Αλλωστε, το γεγονός ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ κατέχει τον ρόλο του προέδρου της ευρωομάδας και του προέδρου πολιτικού κόμματος αποτελεί μια εξέλιξη που δεν έχει αφομοιωθεί από το σύνολο του ΕΛΚ και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει προκαλέσει την ενόχληση πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο ΕΛΚ.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε στο Ρότερνταμ και στο οποίο συμμετείχε η Ν.Δ. με ισχυρή παρουσία εξελέγη στην προεδρία του ΕΛΚ ο Μ. Βέμπερ, ενώ ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα ευρωπαϊκά θέματα με έδρα τις Βρυξέλλες, Θ. Μπακόλας, εξελέγη γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, απολαμβάνοντας τεράστια αποδοχή, αφού συγκέντρωσε 83,9%.

Η εκλογή του κ. Μπακόλα σε μια τόσο σημαντική θέση στην ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οικογένειας επισφράγισε την αδιαμφισβήτητη αναγνώριση της παρουσίας και της πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των δράσεων του κόμματος σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, τον περασμένο Οκτώβριο, οι σχέσεις Βέμπερ - Μπακόλα διερράγησαν.