«Ουσιαστικά είναι μία πρόβλεψη της λεγόμενης εξωδικαστικής επίλυσης μεταξύ του πολίτη και της ΑΑΔΕ. Στην πράξη σημαίνει ότι, αν θέλεις να μην τρέχουμε στα δικαστήρια για να μην χάσουμε χρόνο, και εγώ ως ΑΑΔΕ αλλά και εσύ ως πολίτης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, έλα νωρίτερα, όσο γίνεται πιο σύντομα, εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση του προστίμου που προέκυψε από τον φορολογικό έλεγχο που σου έκανα και τότε θα πληρώσεις τον φόρο που αναλογεί στο φορολογικό έλεγχο που έγινε και αυτό το οποίο δεν είχε δηλωθεί και 50% έκπτωση στο πρόστιμο που σου έχει επιβληθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου,

Στην ουσία ο κ. Τσάπαλος εξήγησε πώς ακριβώς μπορούν οι φορολογούμενοι στους οποίους έχει επιβληθεί πρόστιμο από την εφορία, να κερδίσουν έκπτωση επί του προστίμου, έως και 50%.

Τσάπαλος για ΑΑΔΕ: O πολίτης μπορεί να βγει κερδισμένος από την μείωση του προστίμου

«Αν πάμε λίγο πιο κοντά στο δικαστήριο, τότε αυτή η έκπτωση πάει στο 40% και στο τέλος πάει στο 25%. Εξαρτάται από τον χρόνο. Εάν δεν δεχθείς στις 10 ημέρες την αποδοχή του ελέγχου και του αντίστοιχου προστίμου δεν θα έχεις την έκπτωση του 50%. Αν περάσει καιρός και πάει ας πούμε 4-5 μήνες μετά, τότε εκεί το 50% που σου έδινα ως κίνητρο, ως έκπτωση πέφτει στο 40%. Και αν φτάσουμε λίγες μέρες πριν το δικαστήριο τότε πηγαίνει στο 25%» προσέθεσε.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η άμεση εισπραξιμότητα των φόρων που βγαίνουν από τον έλεγχο και επίσης ενός σημαντικού ποσού από το πρόστιμο που αναλογεί συμπλήρωσε ο κ. Τσάπαλος.

«Νομίζω είναι μια win win κατάσταση και για την ΑΑΔΕ και για τον πολίτη, να τρέξει γρήγορα να αποδεχθεί το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί με αυτό το κίνητρο του 50%, είναι αντίστοιχο που συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν πρωτοτυπούμε. Κάνουμε πράγματα τα οποία έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία και σε άλλες χώρες» τόνισε.

Τσάπαλος για τους influencers 

Ερωτηθείς για το ζήτημα με τους influencers που χρεώνουν για μια ανάρτηση χιλιάδες ευρώ ενώ δηλώνουν αναντίστοιχα ετήσια εισοδήματα, ο κ. Τσάπαλος σημείωσε αρχικά πως η κυβέρνηση δεν ενοχοποιεί τη δυνατότητα του οποιουδήποτε να παράγει πλούτο για τον εαυτό του και να προβάλλει τον εαυτό του, αρκεί, «μεγάλη προϋπόθεση, να πληρώνει τους φόρους που αναλογούν στο προϊόν που παράγει και στο εισόδημα που παράγει». «Υπάρχουν κανόνες προβολής των προϊόντων και των υπηρεσιών στα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, ο κάθε influencer που θέλει να προβάλει και να διαφημίσει ένα προϊόν οφείλει να το διατυπώνει στην ανάρτησή του και να αναφέρει ότι υπάρχει τοποθέτηση προϊόντος. Ακόμα και αν δεν γίνεται, οφείλει και για το προϊόν το οποίο προβάλλει και για το οποίο πληρώνεται, να κόβει τα αντίστοιχα παραστατικά» επισήμανε ο κ. Τσάπαλος.

Ο κ. Τσάπαλος, μετέφερε τη γενική εικόνα στην εν λόγω αγορά, όπου αν θέλει κάποιος να διαφημίζει προϊόντα, μπορεί να φτιάξει ένα νομικό πρόσωπο, μία απλή ατομική επιχείρηση, μία ΙΚΕ και να κάνει διαφημιστικές υπηρεσίες. «Συμβαίνει. Δεν είναι μία εντελώς μαύρη αγορά αυτό το οποίο αναφέρουμε συζητάμε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν σοβαροί influencers και όχι μόνο μεγάλοι, αλλά και μικροί και μεσαίου μεγέθους, οι οποίοι κανονικότατα έχουν εταιρείες από πίσω, κόβουν παραστατικά, αποδίδουν φόρους και ούτω καθεξής. Υπάρχουν περιπτώσεις και εδώ ερχόμαστε στο κομμάτι το ελεγκτικό, όπου εμείς, ως ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών το έχουμε εντοπίσει, υπάρχει μία ομάδα ειδική στην ΑΑΔΕ, μια λεγόμενη Task Force, άνθρωποι οι οποίοι σκανάρουν καθημερινά και με τη χρήση αλγορίθμων και με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μεθόδων το διαδίκτυο και εντοπίζουμε περιπτώσεις αναρτήσεων όπου εκεί μας κινούνται στη συνέχεια υποψίες για να προχωρήσουμε σε ελέγχους και όταν προκύπτουν έλεγχοι, στη συνέχεια πάνε και τα πρόστιμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο γιατί όπως είπα είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο το ζήτημα, όπου για την Ελλάδα ειδικά έχουν προκύψει 20 περιπτώσεις όχι μόνο μεγάλοι αλλά και μεσαίου μεγέθους, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό έλεγχο από την ΑΑΔΕ. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης γίνεται αυτός ο έλεγχος. Θα δούμε πού θα βγάλει αυτό. Θυμίζω μια περίπτωση όπου είχε επιβληθεί ένα πρόστιμο της τάξεως των διακοσίων χιλιάδων ευρώ και μάλιστα ο συγκεκριμένος influencer έσπευσε να τα καταβάλει αμέσως, γιατί δεν ήθελε να έχει περαιτέρω περιπέτειες με την εφορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε μόνο στους μεγάλους. Από τη στιγμή που ο αλγόριθμος και η ομάδα αυτή κρίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που συστηματικά κάνουν αναρτήσεις με τοποθετήσεις προϊόντων και υπηρεσιών και παράγουν κέρδος για τον εαυτό τους, οφείλουμε νομίζω ως φορολογική διοίκηση να κάτσουμε να τους ελέγξουμε γιατί είναι και για λόγους δικαιοσύνης. Δεν γίνεται ένας πολίτης που μας ακούει αυτή τη στιγμή, από το πρωί μέχρι το βράδυ να μην μπορεί να κλέψει ή να αποφύγει να το πω πιο ευγενικά ούτε ένα ευρώ από την εφορία επειδή είναι μισθωτός, επειδή είναι έντιμος πολίτης και άλλοι να το έχουν κάνει επάγγελμα, να το πω και πιο λαϊκά.  Εμείς θέλουμε όλοι να αποδίδουν με όρους δικαιοσύνης αυτό το οποίο πρέπει για το κοινό καλό. Γιατί το να συλλέγεις φόρους δεν το κάνεις γιατί κάνεις καλό στην κυβέρνηση. Το κάνεις γιατί αυτοί οι φόροι που μαζεύουμε από τη φοροδιαφυγή για παράδειγμα, τέλος του χρόνου θα τα επιστρέψουμε πίσω αυξάνοντας μισθούς, συντάξεις, μειώνοντας περαιτέρω φόρους. Αυτό θέλουμε να κάνουμε» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Τσάπαλος.