«Η Ευρώπη θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στο ουκρανικό, όχι τόσο στη διευθέτησή του, η οποία αναπόφευκτα περνάει μέσα από διαδικασίες ισχύος, αλλά στον τελικό προορισμό της Ουκρανίας, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ένταξή της στην ΕΕ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο με ισχυρές γεωπολιτικές αναταράξεις. Η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο Μόναχο ήταν ουσιαστικά η στιγμή του "προσδεθείτε"», ανέφερε σε άλλο σημείο ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ομιλία του Τζέι ντι Βανς.

Διαβάστε ακόμα: Ελιζέ: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να "κάνουν περισσότερα και καλύτερα" για τη συλλογική τους ασφάλεια

Και συμπλήρωσε: «Η νέα διοίκηση Τραμπ βρίσκεται ακόμα υπό την επιρροή μιας πολύ πετυχημένης προεκλογικής εκστρατείας και θέλει αυτή την εκλογική της επιτυχία να την εξάγει σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτόν τον κόσμο και πρέπει όχι απλά να μην τη δεχτούμε αυτή την εξαγωγή πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά να τη χρησιμοποιήσουμε  ως καταλύτη για να βελτιώσουμε τις παθογένειες τις ευρωπαϊκές, τις οποίες για πρώτη φορά τώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να λιβανίζουμε. Η Ευρώπη έχει μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις εξελίξεις στην Αφρική ως καταλύτη για να φτιάξει άμυνα».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Μαργαρίτη Σχοινά στα Παραπολιτικά 90,1

Μ.ΣΧΟΙΝΑΣ: Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο με ισχυρές γεωπολιτικές αναταράξεις. Η ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο Μόναχο ήταν ουσιαστικά η στιγμή του «προσδεθείτε».

Μ.ΣΧΟΙΝΑΣ: Η νέα διοίκηση Τραμπ βρίσκεται ακόμα υπό την επιρροή μιας πολύ πετυχημένης προεκλογικής εκστρατείας και θέλει αυτή την εκλογική της επιτυχία να την εξάγει σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτόν τον κόσμο και πρέπει όχι απλά να μην τη δεχτούμε αυτή την εξαγωγή πολιτικής των ΗΠΑ, αλλά να τη χρησιμοποιήσουμε  ως καταλύτη για να βελτιώσουμε τις παθογένειες τις ευρωπαϊκές. τις οποίες για πρώτη φορά τώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να λιβανίζουμε. Η Ευρώπη έχει μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τις εξελίξεις στην Αφρική ως καταλύτη για να φτιάξει άμυνα. 

Μ.ΣΧΟΙΝΑΣ: Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ο ιδανικός παίκτης για να σηκώσει λεφτά από τις αγορές. Έχουμε τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και υπάρχει τόση πολλή ρευστότητα έξω στις αγορές, όλος ο κόσμος θα ήθελε να στηρίξει την Ευρώπη στο  να βρει νέους πόρους για νέες πολιτικές.

Για τον ευρωπαϊκό στρατό

Μ.ΣΧΟΙΝΑΣ: Μιλάμε για μια εξελικτική διαδικασία στο βάθος της οποίας θα υπάρξει μια μέρα ένας ευρωπαϊκός στρατός. Πριν όμως στείλουμε Ευρωπαίους να πεθάνουν για την Ευρώπη η ευρωπαϊκή άμυνα μπορεί να κάνει πάρα πολλά άλλα πράγματα που δεν τα κάνουμε. Πρώτον, να συντονιστούμε στο τι αγοράζουμε. Δηλαδή στην Ευρώπη πρέπει να πάψουμε να αγοράζουμε ό,τι οπλικό αμυντικό σύστημα υπάρχει, πολλές φορές μη ευρωπαϊκό και να δούμε τι μπορεί να κάνουμε μαζί.  Δεύτερον, να παράξουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό προϊόν, αυτό μπορεί να είναι αυτός ο ενιαίος θόλος αεράμυνας, μπορεί να είναι μια ευρω-κορβέτα, υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια η Ευρώπη της άμυνας να παράξει κοινά προϊόντα, κοινές προμήθειες. Στο βάθος αυτής της εξελικτικής διαδικασίας θα έρθει και ο στρατός. Δεν θα ξεκινήσουμε από τον στρατό, θα καταλήξουμε στον στρατό. Αν αυτή η εξελικτική διαδικασία ξεκινήσει πειστικά, γρήγορα, συντονισμένα και με πολλούς πόρους, μπορεί αυτός ο ευρωπαϊκός θόλος αεράμυνας να έρθει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι το φανταζόμαστε. Τεχνολογικά είναι εφικτό, σκαλώνει σε διαδικασίες και σε πόρους. 

Για το Ουκρανικό

Μ.ΣΧΟΙΝΑΣ: Η Ευρώπη θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στο ουκρανικό, όχι τόσο στη διευθέτησή του, η οποία αναπόφευκτα περνάει μέσα από διαδικασίες ισχύος, αλλά στον τελικό προορισμό της Ουκρανίας, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την ένταξή της στην ΕΕ. Αυτή θα είναι η μεγάλη ευρωπαϊκή απόφαση και αυτή θα κατοχυρώσει την ουκρανική δημοκρατία και ασφάλεια.