Η διάχυτη αίσθηση, πως η προοδευτική αντιπολίτευση εµφανίζει εικόνα Βαβέλ, ίσως και να είναι επιεικής. Σε αυτή την εκτίµηση καταλήγει πολύπειρο στέλεχος της ευρύτερης Αριστεράς, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στα... δεξιά της κυβέρνησης. Με αποτέλεσµα να θεωρεί πως πρώτη φορά στη µεταπολιτευτική ιστορία της χώρας το εκκρεµές δεν θα είναι µεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς, αλλά θα κινηθεί µεταξύ Κεντροδεξιάς και Ακροδεξιάς.

Συµπληρώνει, δε, πως αυτό είναι το αποτέλεσµα µε τις συγκρούσεις, τη διάσπαση δυνάµεων, ακόµα και την αδυναµία συνεννόησης για τα στοιχειώδη. Τελευταία πράξη του κεντροαριστερού δράµατος η, κατά πολλούς, ακατανόητη στάση της Νέας Αριστεράς να αλλάξει την επιλογή που είχε κάνει στις τρεις προηγούµενες ψηφοφορίες και να µην ψηφίσει τη Λούκα Κατσέλη για Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Η εξέλιξη αυτή τροφοδότησε ακόµα περισσότερο το αίσθηµα πως «άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη». Εν προκειµένω, το ΠΑΣΟΚ στήριξε την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, η Νέα Αριστερά απείχε, όπως και οι έξι βουλευτές του κόµµατος Κασσελάκη, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ επέλεξαν το «παρών». Σε αυτό το δυστοπικό πολιτικό τοπίο, το νέο στοιχείο είναι η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ µε τη Νέα Αριστερά, δεδοµένου ότι το ΠΑΣΟΚ, διά στόµατος του κ. Ανδρουλάκη, έχει επιλέξει τον δρόµο της αυτονοµίας. Πολλά στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς διευκρινίζουν ότι δεν τρέφουν αυταπάτες για τις διαθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο σηµειώνουν πως ο µόνος τρόπος να ενεργοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας, µε τον οποίο να µπορεί ενδεχοµένως να συνοµιλήσει στο µέλλον.

Κοινώς θεωρούν ότι οι διασπάσεις των αριστερών δυνάµεων είναι το καλύτερο βούτυρο στο ψωµί της αυτονοµίας που έχει επιλέξει ο κ. Ανδρουλάκης. Τις προηγούµενες ηµέρες είχε φανεί πως πλησιάζει η ώρα της προσέγγισης των δύο κοµµάτων, του ΣΥΡΙΖΑ µε τη Νέα Αριστερά. Ωστόσο, οι εσωτερικές διεργασίες στο κόµµα του κ. Χαρίτση οδήγησαν σε αλλαγή πλεύσης τη Νέα Αριστερά.

Την πλειοψηφία πήραν οι δυνάµεις εκείνες που δεν θέλουν τη συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ και πιέζουν για πιο ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, κοιτώντας κυρίως προς το κόµµα του κ. Βαρουφάκη. Είναι χαρακτηριστικό πως υπέρ της υποψηφιότητας Κατσέλη τάχθηκαν, εκτός του κ. Χαρίτση, η Εφη Αχτσιόγλου, η Θεανώ Φωτίου, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο Νίκος Μπίστης κ.ά. Αντιθέτως, υπέρ της σκληρής γραµµής, που εντέλει πλειοψήφησε, ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Πάνος Σκουρλέτης, η Σία Αναγνωστοπούλου κ.ά.

Το ερώτηµα, ωστόσο, είναι πώς θα πορευτεί από εδώ και στο εξής η Νέα Αριστερά, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν το µισό κόµµα, προεξάρχοντος του προέδρου, προκρίνει ως µόνη ρεαλιστική προοπτική την προεκλογική συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινή κάθοδος στις εκλογές - Το µέιλ και οι αποδέκτες

Μέσα σε αυτό το κλίµα εντείνονται οι διεργασίες «από τα κάτω» για ευρύτερες συνεργασίες, µε στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές. Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες, που έχει στη διάθεσή της και αποκαλύπτει σήµερα η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», αναφέρουν ότι η Λούκα Κατσέλη παίζει τον ρόλο της γεφυροποιού.

Η πρώην υπουργός αποστέλλει σε προσωπικότητες εντός και εκτός των τειχών της χώρας (π.χ. πολιτικά στελέχη, διανοούµενους, καθηγητές Πανεπιστηµίων, συνδικαλιστές, αυτοδιοικητικούς παράγοντες κ.ά.) ένα αναλυτικό e-mail, µέσω του οποίου ενηµερώνει τους ενδιαφερόµενους για την ανάγκη προγραµµατικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάµεων. ∆ιευκρινίζει ότι το «όχηµα» για να προωθηθεί η σχετική πρωτοβουλία είναι τα think tanks που κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ως τέτοια αναφέρει το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα, το «ΕΝΑ» του Γιάννη ∆ραγασάκη, το δικό της Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και την «Πρωτοβουλία για το πρόγραµµα προοδευτικής εναλλακτικής και βιώσιµης διακυβέρνησης».

Τα προαναφερθέντα ινστιτούτα θα πραγµατοποιήσουν από κοινού το φθινόπωρο µια διήµερη προγραµµατική συνδιάσκεψη και στο πλαίσιο αυτό ζητά από τους ενδιαφερόµενους έως τις 17 Φεβρουαρίου να αποφασίσουν σε ποιες από τις 20 οµάδες δουλειάς που θα συγκροτηθούν (π.χ. Αυτοδιοίκηση, Κράτος ∆ικαίου, ∆ηµόσια Υγεία, Κλιµατική Κρίση, Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση κ.λπ.) επιθυµούν να συµβάλουν µε τις θέσεις τους.

Ακολούθως η κάθε οµάδα έργου θα παρουσιάσει στη συνδιάσκεψη του φθινοπώρου τα πορίσµατά της. Επί της ουσίας, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων φορέων αποτελούν τη συντονιστική οµάδα του εγχειρήµατος, ενώ σηµειώνεται ότι τα µέλη της κάθε οµάδας έργου, που θα προταθούν από τα τέσσερα µέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, συµµετέχουν µε την προσωπική και όχι µε τυχόν κοµµατική τους ιδιότητα.

Το "ζουµί" της επιστολής Κατσέλη

Το «ζουµί» της επιστολής της κ. Κατσέλη βρίσκεται, ωστόσο, στην εξής φράση: «Η προγραµµατική σύγκλιση γύρω από επεξεργασµένες θέσεις αποτελεί επίσης βάση για πολιτική και εκλογική συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων, µε στόχο την κάθοδο στις εκλογές ενός ενωτικού και αξιόπιστου ψηφοδελτίου που θα διεκδικήσει µε αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας». Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί πως για να µετέχουν σε αυτές τις διεργασίες πρόσωπα από το Ινστιτούτο του κ. Τσίπρα έχει ανάψει το πράσινο φως ο πρώην πρωθυπουργός, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον δικό του ρόλο στο εγχείρηµα...


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»