«Τώρα δεν περιορίζονται στο να μας λένε ότι εμείς ξέρουμε κάποιον ένοχο, ο οποίος εμπλέκεται με την τραγωδία στα Τέμπη και για τον οποίο για κάποιο περίεργο λόγο εμείς δεν θέλουμε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του και να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και να κριθεί από την δικαιοσύνη αλλά προσπαθούμε να αποκρύψουμε και να συγκαλύψουμε και να αποκρύψουμε στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν αυτόν τον υποτιθέμενο ένοχο εμπλεκόμενο στη δικαιοσύνη. Τώρα φύγαμε από αυτό και πήγαμε στο ότι έχουμε σκοτώσει τον γιο, αείμνηστο πλέον, της εισαγγελέως εφετών. Και δεν έχουμε ακόμα ιατροδικαστική έκθεση για να μας πει εάν ο θάνατος επήλθε από εγκληματική ενέργεια, από φυσικά αίτια, από ατύχημα, από οτιδήποτε. Δεν το ξέρει κανείς αυτό. Αλλά για να καταλάβετε, το μένος και τη χυδαιότητα της αντιπολίτευσης, μας αποδίδουν ήδη την εγκληματική ενέργεια», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης σχετικά με τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου και τους υπαινιγμούς για συσχέτισή του με την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, σημείωσε πως ούτως ή άλλως η κυβέρνηση έχει αποκρούσει τη θεωρία της συγκάλυψης ωστόσο τώρα «έχει αλλάξει πίστα» η αντιπαράθεση.

«Έρχεται λοιπόν κάποιος και γράφει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα εδώ, το οποίο λέει, ότι η εισαγγελέας Εφετών, η οποία παρεμπιπτόντως η συγκεκριμένη από την υπόθεση των Τεμπών δεν τη χειριζόταν εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα, είχε παραιτηθεί για τους δικούς τους λόγους, αυτή λοιπόν η κυρία εισαγγελέας εφετών για να εκβιαστεί από την κυβέρνηση για την υπόθεση των Τεμπών, ώστε να κάνει χειρισμούς ευνοϊκούς προς την κυβέρνηση, ποιος την εκβίασε, πότε την εκβίασε, για μία υπόθεση την οποία δεν χειριζόταν, αυτά για το μυθιστόρημα δεν έχουν σημασία, της πήρανε τον γιο, ποιος της τον πήρε, η κυβέρνηση και πήγε και τον σκότωσε, από πού έχει προκύψει ότι είναι εγκληματική ενέργεια, δεν έχει προκύψει στην πραγματικότητα αλλά το μυθιστόρημα αυτό λέει και γιατί είναι η κυβέρνηση πίσω από αυτό, δεν έχει προκύψει ούτε αν είναι εγκληματική ενέργεια ούτε έχει προκύψει ποιος είναι ο φυσικός αυτουργός μιας υποτιθέμενης εγκληματικής ενέργειας αλλά δεν έχει σημασία για το μυθιστόρημα αυτό, γιατί σημασία έχει αυτή την υποτιθέμενη εγκληματική ενέργεια με τον υποτιθέμενο φυσικό αυτουργό, ο ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση. Και καθόμαστε τώρα αλήθεια, συγγνώμη τώρα, υποτίθεται σοβαροί άνθρωποι, υπουργοί, βουλευτές, δημοσιογράφοι και συζητάμε τέτοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

«Και αυτό τώρα, εμείς υποτίθεται ότι στα πλαίσια της νηφαλιότητας, της κοσμιότητας, της ευπρέπειας, του κοινοβουλευτικού διαλόγου, αυτά όλα θα πρέπει να τα ανεχόμαστε και να είμαστε ζεν, δηλαδή να μας λέει ο άλλος δολοφόνους και να του λες, συγγνώμη που το βρήκες αυτό ρε φίλε; Πώς σου ήρθε δηλαδή; Και να οικοδομείται και στην κοινωνία αυτό. Διότι ένα ζήτημα είναι να το λένε διάφοροι παλαβοί, ανώνυμοι, τρολ στο διαδίκτυο, μέγα θέμα το διαδίκτυο και το τι κάνει. Ένα άλλο ζήτημα είναι να έρχονται αυτοί να το υιοθετούν πολιτικές δυνάμεις. Δεν γίνεται αυτό» προσέθεσε ο υπουργός Επικρατείας. Δεν ξέρω ούτε αν είναι σκοτεινή (σ.σ. ιστορία) ούτε αν είναι φωτεινή. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γνωρίζω τα αίτια του θανάτου, όπως δεν τα γνωρίζετε και εσείς.

Σχετικά με τις αιχμές που έχουν διατυπωθεί ως προς το ότι η ιατροδικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση του θανάτου του Βασίλη Καλογήρου ήταν παλιότερα υποψήφια βουλευτής κόμματος, ο κ. Βορίδης σχολίασε «κάποτε ήταν υποψήφια. Άρα επειδή ένας δημόσιος υπάλληλος, ένας δημόσιος λειτουργός είναι υποψήφιος κάπου, αυτό σημαίνει ότι δεν κάνει τη δουλειά του, ένα. Δεύτερον, αποκρύπτεται δολίως και εντέχνως ότι δεν είναι ο μόνος. Αποκρύπτεται δολίως και εντέχνως ότι υπάρχει τεχνικός σύμβουλος της οικογενείας».

Βορίδης για την ανάρτηση της μητέρας του Βασίλη Καλογήρου

Σχετικά με την ανάρτηση της μητέρας του θανόντος, της εισαγγελέως εφετών Λάρισας, ο κ. Βορίδης ανέφερε τα παρακάτω.
«Αν κρίνει η αρμόδια εισαγγελία ότι υπάρχει ζήτημα, θα την φωνάξει την κυρία εισαγγελέα εφετών και θα την ρωτήσει και πολλώ μάλλον, φανταστείτε η κυρία εισαγγελεύς να έχει γνώση για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με τον θάνατο του παιδιού της. Λοιπόν, δεν θα πάει να το πει; Δεν θα σηκώσει το χέρι της να πει με συγχωρείτε εγώ για αυτή την υπόθεση έχω να σας καταθέσω α, β, γ, δ, ε, στ; (…) Οι εισαγγελείς, επειδή έχουν χειριστεί υποθέσεις και υποθέσεις και επειδή η δουλειά τους είναι να δικάζουν ανθρώπους, μάλιστα η εισαγγελία είναι ποινικό πράγμα, είναι ποινική διάσταση του δικαίου, άρα ασκούν δίωξη και δικάζουν και προτείνουν τις καταδίκες και τις καθείρξεις σε σκληρούς, σκληρότατους εγκληματίες και επικίνδυνους ανθρώπους. Ε, τώρα εκφοβίστηκε…Εντάξει, αυτά, τώρα πάλι υπόθεση εργασίας διότι κανείς δεν μας έχει πει ότι κάποιος την εκφόβισε, ότι έχει γίνει, δεν έχει καταγγελθεί αυτό πουθενά. Δηλαδή τώρα εδώ είναι όλο μυθιστορηματικό και καλείται η κυβέρνηση κάθε μέρα να απαντάει σε ένα μυθιστόρημα».

«Ο καθένας να πάρει εδώ την ευθύνη του αλλά και οι πολίτες να κάτσουν να κρίνουν. Διότι ωραία είναι τα μυθιστορήματα, αλλά δεν μπορεί τώρα η πολιτική ζωή του τόπου να περιστρέφεται γύρω από συκοφαντίες, λασπολογίες, πολιτικές εκμεταλλεύσεις τραγωδιών. Αδιανόητες φαντασιακές ιστορίες» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο υπουργός για δηλώσεις της κ. Καρυστιανού, μέρους της κοινής γνώμης, ακόμη και πολιτικών και αρχηγού κόμματος, του κ. Ανδρουλάκη για τη δικαστική εξουσία, ο κ. Βορίδης ανέφερε τα εξής.

«Έρχομαι λοιπόν εγώ να ρωτήσω το εξής γιατί την ακούω αυτή τη συζήτηση. Ξέρετε, το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε κατά το Σύνταγμά μας είναι ότι έχουμε θωρακίσει με λειτουργική και θεσμική ανεξαρτησία τους δικαστές μας. Επειδή ακούω, λέει, τι δικαιοσύνη είναι αυτή που διορίζεται η ηγεσία της; Μάλιστα. Όταν λέμε ότι οι δικαστές μας έχουν λειτουργική και θεσμική ανεξαρτησία και ισιοβιότητα, τι σημαίνει αυτό; Ότι κανείς δεν μπορεί να τους πειράξει και κανείς δεν μπορεί να τους διατάξει. Γιατί; Διότι ακούω, δηλαδή άκουσα χθες πράγματα και μομφές για την κυρία Αδηλίνη. Λέει, τη βάλατε εσείς. Τη βάλαμε εμείς, την έβαλε η Διάσκεψη των Προέδρων με μία συντριπτική πλειοψηφία, όπου το 85% την ψήφισαν και αυτοί που δεν την ψήφισαν είπαν ότι δεν το κάνουν γιατί έχουν να της προσάψουν οτιδήποτε, δεν της προσάπτουν οτιδήποτε, ότι δεν είναι ακέραιη, ότι δεν είναι έντιμη, ότι δεν είναι καλή νομικός, ότι δεν είναι καλή δικαστής δεν έχουν τίποτα να της προσάψουν, τίποτε, απλώς για λόγους πολιτικούς δεν ψηφίζουν, ξέρω γω, γιατί το αστικό καθεστώς και δεν ξέρω τι άλλο. Ωραία, λοιπόν, με 85% η κυρία Αδηλίνη, αλλά τώρα δεν μας κάνει γιατί δεν μας κάνει η κ. Αδηλίνη, γιατί οι διατάξεις της, ως εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δεν εξυπηρετούν το πολιτικό σχέδιο της αντιπολίτευσης. Άρα, οι δικαστές είναι καλοί, ικανοί, ακέραιοι, ανεξάρτητοι, αν εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Αν η συνείδησή τους, η ελευθεροστομία τους, η κρίση τους, δεν οδηγεί και δεν υπηρετεί το πολιτικό σχέδιο, είναι εξαρτημένοι από την κυβέρνηση».

Για τις δηλώσεις της κυρίας Καρυστιανού

Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα για δηλώσεις της κυρίας Καρυστιανού και άλλων συγγενών θυμάτων της μοιραίας αμαξοστοιχίας για ντοκουμέντα ηχητικά που έχουν αγνοηθεί κατά την έρευνα των αρχών, ο κ. Βορίδης ανέφερε «επιτρέψτε μου, διότι τώρα με κάνετε αντίδικο της κυρίας Καρυστιανού, ακούστε. Εμένα η θέση μου εδώ είναι πάρα πολύ απλή. Εγώ ούτε συνήγορος της πολιτικής αγωγής είμαι, η κυβέρνηση δεν είναι, ούτε συνήγορος υπερασπίσεως είμαι και η κυβέρνηση δεν είναι. Και συνήγοροι της πολιτικής αγωγής υπάρχουν στην ανάκριση και συνήγοροι υπερασπίσεως υπάρχουν στην ανάκριση. Και έχουμε και έναν κώδικα Ποινικής δικονομίας που ορίζει πώς διεξάγεται η ανάκριση και ορίζει και πώς διεξάγεται η ποινική δίκη έχοντας κάνει μία πολύ ισορροπημένη στάθμιση των συμφερόντων, των μερών και των δικαιωμάτων των μερών. Και έχουμε και ανθρώπους τους οποίους τους στείλαμε στη Σχολή Δικαστών, τέλειωσαν τη Νομική Σχολή, πήγαν Σχολή Δικαστών, έχουν μια υπηρεσιακή εξέλιξη, τους λέμε δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι είναι άνθρωποι που επαγγελματικά αποδίδουν δικαιοσύνη. Αυτή είναι η δουλειά τους. Τους έχουμε εκπαιδεύσει, το ελληνικό δημόσιο, τους έχουμε όλους αυτούς εκπαιδεύσει, την τάξη των δικαστών, τη τάξη των εισαγγελέων για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Έρχεται τώρα ο Α ή ο Β και λέει, δεν μου αρέσει εμένα αυτός ο δικαστής. Είναι δικαίωμά του. Μόνο που το δικαίωμά του θα το ασκήσει στα πλαίσια της ποινικής δικονομίας. Θα πάει και θα πει αυτός ο δικαστής δεν μου αρέσει, γι’ αυτό και γι’ αυτό το λόγο, δεν έκανε καλά αυτό κι αυτό κι αυτό, θεωρώ ότι μεροληπτεί εις βάρος μου και θα πάει στο δικαστικό συμβούλιο η αίτηση εξαιρέσεώς του, προκειμένου να τον αντικαταστήσει το δικαστικό Συμβούλιο. Αλλιώς, με συγχωρείτε. Τότε να την αλλάξουμε τη δικαιοσύνη. Θα έχετε εσείς μία αντιδικία με τον οποιονδήποτε και θα λέτε, εγώ την αντιδικία μου θέλω να την εκδικάσει ο φίλος μου δικαστής, ο Μιχάλης».

Για την αντιπολίτευση

Στη συνέχεια ο κ. Βορίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι στερούμενη «οποιουδήποτε πραγματικού πολιτικού περιεχομένου, επειδή δεν έχει να πει τίποτε για κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα τα οποία απασχολούν ή θα έπρεπε να απασχολούν, δεν έχει να πει τίποτα για τη φορολογική πολιτική, δεν έχει να πει τίποτα για τον ανταγωνισμό, δεν έχει να πει τίποτα για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, δεν έχει να πει τίποτε για τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής, ο κόσμος αλλάζει, υπάρχει ένα καινούργιο γεωπολιτικό πεδίο, δεν έχει να πει τίποτα για αυτό, το μόνο που έχει να κάνει είναι, έχει πιάσει ένα θέμα το οποίο μας συγκινεί και μας αγγίζει όλους γιατί είναι πενήντα επτά ζωές χαμένες και αυτό το πράγμα το εργαλειοποιεί κάνοντας πια τερατολογίες, συκοφαντίες, λασπολογίες, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

Ερωτηθείς τέλος, αν πέρα της εύλογα υπαρκτής αντιπαράθεσης, μπορεί να υπάρξει μια κάποιου είδους εκτόνωση του τοξικού κλίματος, ο κ. Βορίδης επισήμανε «επειδή λένε τώρα, παραδείγματος χάρη, τι θα γίνει με τη συγκέντρωση στις 28. Η κυβέρνηση έχει πολύ απλή θέση σε αυτά τα πράγματα. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απολύτως προστατευμένο και δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Αν όμως από την άλλη μεριά θεωρεί κάποιος ότι πρόκειται να δημιουργήσει εκτροπή και πρόκειται να, ας το πω, απειλήσει τη λειτουργία του ιδίου του πολιτεύματος, ε αυτό δεν πρόκειται να συμβεί γιατί δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση να συμβεί γιατί προφανώς υπάρχουν όρια μέσα στα οποία ασκείται αυτό το δικαίωμα και το βασικό όριο είναι ότι οι διαδηλώσεις αυτές οι συγκεντρώσεις πρέπει να είναι ειρηνικές και πρέπει να μην έχουν χρήση βίας. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, μας έχουν πει 20 φορές ότι πρόκειται να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας. Ας την καταθέσουν για να πάρουν και την απάντησή τους και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Όχι τίποτα άλλο».