Η αργή, αλλά σταθερά πτωτική πορεία στις δημοσκοπήσεις και οι τελευταίες πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχουν φέρει βουλευτές και στελέχη στα όριά τους, που προβληματίζονται πολύ για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους καταλογίζουν στον Νίκο Ανδρουλάκη λανθασμένους χειρισμούς σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα, που θόλωσαν την εικόνα του κόμματος και στοίχισαν δημοσκοπικά, όπως:

Το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών, που άνοιξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει «χορός» δηλώσεων, προεξάρχοντος του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος είπε ότι στη διεύρυνση χωράνε και Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Φάμελλος.

Στο μεταξύ, τασσόμενος υπέρ μιας συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς, ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ εγκαίρως δηλώνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

Οι δηλώσεις για τη Δικαιοσύνη που προκάλεσαν αναταραχή 

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για τη Δικαιοσύνη που προκάλεσαν αντιδράσεις, αναταράξεις, νέο κύκλο εσωστρέφειας, ενώ παράλληλα «γκρεμίζουν» και το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτική Επιτροπής.

Όπως μάλιστα υποστήριξε βουλευτής του κόμματος στο parapolitika.gr, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, φοβούμενος πειθαρχικά μέτρα εναντίον του, δεν είναι δυνατόν από τη μια να ζητάς Προανακριτική Επιτροπή, προκειμένου ο Χρήστος Τριαντόπουλος να βρεθεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή, και από την άλλη να δηλώνεις ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη σου στη Δικαιοσύνη.

Αποστάσεις από τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τη Δικαιοσύνη έλαβε ο βουλευτής του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή (21.02.25) κι ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος απάντησε: «Εγώ έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Επίορκοι δικαστές υπάρχουν, επίορκοι γιατροί υπάρχουν. Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να δικάζει ούτε με βάση τις δημοσκοπήσεις ούτε με βάση τις διαδηλώσεις. Η Δικαιοσύνη πρέπει να απαντά σε ό,τι βγαίνει προς τα έξω».

Σχολιάζοντας δε την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία απάντησε στις δηλώσεις Φάμελλου σχετικά με τη σύνδεση της υπόθεσης του θανάτου του Βασίλη Καλογήρου με την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε: «Κατά την άποψή μου, έπραξε απόλυτα σωστά».

Τόσο πάντως οι δηλώσεις για τις κυβερνητικές συνεργασίες όσο και εκείνες για τα περί κλονισμού Ανδρουλάκη στη Δικαιοσύνη έχουν σαν αποτέλεσμα να λακίσουν από το ΠΑΣΟΚ οι κεντρώοι ψηφοφόροι και να μετακινηθούν προς τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των ψηφοφόρων.

Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τις  χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, στο MEGA, για τον τρόπο επιλογής της Δικαιοσύνης, καθώς ενώ επιχειρηματολογούσε υπέρ της αλλαγής αυτής της πολιτικής, φάνηκε να ξέχασε όχι μόνο τον νόμο που εγκρίθηκε το 2024, αλλά και το ότι το ΠΑΣΟΚ τον υπερψήφισε.

Η απαξίωση των οργάνων

Τώρα, σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί ο τρόπος με τον οποίο διοικεί το κόμμα ο Νίκος Ανδρουλάκης, με βουλευτές και στελέχη να κάνουν λόγο για πλήρη απαξίωση των κομματικών οργάνων και για αποφάσεις που λαμβάνονται από μια κλειστή ομάδα.

Όπως επισημαίνουν μιλώντας στο parapolitika.gr, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υποτίθεται υφίσταται για να λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις σχετικά με σημαντικά θέματα της επικαιρότητας αλλά και για τη γενικότερη κατεύθυνση του κόμματος, έχει να συνεδριάσει από την επομένη των ευρωεκλογών, ενώ ελάχιστες είναι οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έχει σαν αποτέλεσμα οι βουλευτές να πηγαίνουν στη Βουλή χωρίς… γραμμή.

Τα ίδια στελέχη μιλούν για αθέτηση των υποσχέσεων του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος πριν από τις εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είχε κάνει την αυτοκριτική του, δεσμευόμενος για ουσιαστική λειτουργία των θεσμικών οργάνων του κόμματος, εφόσον επανεκλεγεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα τόσο εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και στις οργανώσεις του κόμματος ανά την επικράτεια, είναι βαρύ και ανήσυχο για την προοπτική του κόμματος. Για τη σημερινή εικόνα επιρρίπτουν τις μεγαλύτερες ευθύνες στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία μέσα από αστοχίες και απανωτά λάθη, έχασε το μομέντουμ, όπως το είχε χάσει και πριν από δύο χρόνια.