Οδικό χάρτη και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη καταρτίζει η Ελλάδα, που επιχειρεί να λειτουργήσει ως συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων γύρω από το πεδίο των νέων τεχνολογιών, τη στιγμή που η χώρα μας αναδεικνύεται σε φυτώριο ταλέντων Α.Ι.

Στην ανάγκη μιας συνεργάσιμης-ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης εστιάζουν ειδικοί, μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν την κομβικής σημασίας παρουσία της Α.Ι. σε τομείς όπως η Υγεία, η Αμυνα και η Εκπαίδευση. Οταν η συζήτηση έρχεται στο επίπεδο ετοιμότητας που διακρίνει τις ελληνικές Αρχές, όσον αφορά την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, η επιστημονική κοινότητα διαμηνύει -σε κάθε τόνο- ότι όχι μόνο η Ελλάδα είναι έτοιμη για την αφομοίωση νέων πρακτικών, αλλά και έχουν αναδειχθεί δεξαμενές σκέψης από το εγχώριο περιβάλλον που λειτουργούν καθοδηγητικά για την παγκόσμια τεχνολογική σκηνή.

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα

«Η επέκταση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει όρια, καθώς πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια σε ευαίσθητα περιβάλλοντα και τον σεβασμό στον άνθρωπο και στις αρχές που αυτός θέτει. Πρέπει η εφαρμογή και η χρήση της να γίνεται πολύ προσεκτικά και εντός συγκεκριμένων πλαισίων. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξή της, δεν υπάρχει όριο. Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται και θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», υπογραμμίζει στα «Π» ο καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, Γιώργος Βούρος.

Δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι ευκαιρίες που ανακύπτουν «είναι πολλές και αφορούν κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής, ακόμα και την ανάπτυξη δημιουργικού περιεχομένου». Ωστόσο, σημειώνει ότι οι κίνδυνοι «επίσης είναι πολλοί από τη λανθασμένη ή κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας. Τα ρυθμιστικά πλαίσια είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν τη μείωση των κινδύνων».

Οσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη των νέων πρακτικών, δηλώνει τα εξής: «Η χώρα μας διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό τόσο στην Τεχνητή Νοημοσύνη όσο και σε άλλους κλάδους των επιστημών που είναι απαραίτητοι για τη μελέτη και αφομοίωση πρακτικών και για την εκμετάλλευση της ισχύος των τεχνολογικών εξελίξεων σε διάφορους κλάδους των σύγχρονων ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως η βιομηχανία, η Εκπαίδευση, η Υγεία, η Αμυνα, οι επικοινωνίες, οι μεταφορές κ.λπ. Βέβαια, οι πρακτικές αυτές διαμορφώνονται παράλληλα με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά δεν θεωρώ ότι είμαστε πίσω εκεί».

«Οι Ελληνες επιστήµονες είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στην ευρωπαϊκή έρευνα»

Για την καλπάζουσα ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και την επίδρασή της στις ελληνικές δραστηριότητες μιλάει στα «Π» και ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ιωάννης Πήτας. «H Τεχνητή Νοηµοσύνη ήδη χρησιµοποιείται σχεδόν σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Λόγω της γεωπολιτικής και οικονοµικής σηµασίας της, γίνονται τεράστιες επενδύσεις για την ανάπτυξή της από ΗΠΑ, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και µικρότερες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Ηνωµένο Βασίλειο», υπογραµµίζει.

Σπεύδει, παράλληλα, να αναφερθεί στο ελληνικό «δαιµόνιο». «Οι Ελληνες επιστήµονες είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί στην ευρωπαϊκή έρευνα, µε αποτέλεσµα η χώρα µας να απορροφά δυσανάλογα µεγάλο ποσοστό των ευρωπαϊκών ερευνητικών κονδυλίων», δηλωνει χαρακτηριστικά.

Τονίζει, δε, ότι το 11% της ελίτ των ερευνητών Τεχνητής Νοηµοσύνης παγκοσµίως είναι Ελληνες, για να προσθέσει ότι το ΑΠΘ είναι συντονιστής της ∆ιεθνούς Ακαδηµίας ∆ιδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοηµοσύνη, που έχει 80 µέλη και εξελίσσεται σε πόλο εκπαίδευσης Α.Ι. διεθνούς εµβέλειας. Προκρίνει, ακόµα, να γίνουν επενδύσεις σε «ειδικούς, "φθηνούς" τοµείς Α.Ι. µε πολλαπλές εφαρµογές. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ανάπτυξη αυτόνοµων συστηµάτων (drones, αυτοκινήτων και ροµπότ). Παρόµοια έξυπνα drones µπορούν να χρησιµοποιηθούν είτε για επισκόπηση βιοµηχανικών εγκαταστάσεων είτε για έγκαιρη ειδοποίηση για πυρκαγιές είτε στη γεωργία ακριβείας ή και για αµυντικούς σκοπούς».

Η τουρκική προσέγγιση στο τεχνολογικό ζήτημα

Τη σωστή, όπως χαρακτηριστικά υπογραµµίζει, κατεύθυνση της εγχώριας επιστηµονικής κοινότητας προς την υιοθέτηση των εφαρµογών Τεχνητής Νοηµοσύνης επισηµαίνει στα «Π» και ο διδάκτωρ ∆ιεθνούς ∆ικαίου Λυκούργος Λιακάκος, ο οποίος αναφέρεται και στην τουρκική προσέγγιση στο τεχνολογικό ζήτηµα. «Η πρόσφατη επιτυχία της DeepSeek στην Κίνα αναδεικνύει πως η καινοτοµία τείνει να ανθήσει ακόµα και µε περιορισµένα µέσα, ενώ η Τουρκία, µε την εκτεταµένη παραγωγή drones (τα οποία έχει διαθέσει σε δεκάδες χώρες, εξασφαλίζοντας σηµαντικά έσοδα και επιρροή) και την πρόθεση δηµιουργίας διαστηµοδροµίου στη Σοµαλία, φανερώνει εξαιρετικά οργανωµένη στρατηγική στον χώρο των νέων τεχνολογιών», δηλώνει.

«Στην Ελλάδα, οι εξαγγελίες για έργα Τεχνητής Νοηµοσύνης, όπως η ανάπτυξη µε ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση του πρότζεκτ "Φάρος" και η δικτύωση µε παγκόσµιους κολοσσούς, συνιστούν σίγουρα βήµατα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, παραµένει ζητούµενο η στοχευµένη ενίσχυση της εγχώριας καινοτοµίας: από την παροχή φορολογικών κινήτρων και χρηµατοδοτήσεων για startups έως τη σύνδεση πανεπιστηµίων και ερευνητικών κέντρων µε την αγορά σε σταθερό και σαφές πλαίσιο. Επίσης, η θεσµική θωράκιση της Τεχνητής Νοηµοσύνης και η ανάπτυξη υποδοµών υψηλής εξειδίκευσης δεν δύναται να χρονοτριβούν σε έναν κόσµο που κινείται τεχνολογικά ραγδαία», συµπληρώνει ο κ. Λιακάκος, σε µια περίοδο που έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις για τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοηµοσύνη.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»