«Με προβληµατισµό, αλλά και ρεαλισµό» -όπως τονίζει στα «Παραπολιτικά» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος- αντιµετωπίζει η κυβέρνηση τα νέα διεθνή δεδοµένα που έχουν δηµιουργήσει οι καταιγιστικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήµατος: Ανάληψη της ηγεσίας στις ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραµπ, οµιλία του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο, συνοµιλίες Ουάσινγκτον - Μόσχας για τον πόλεµο στην Ουκρανία, κινητικότητα της Τουρκίας σε πολλά µέτωπα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι πλέον υπάρχει µια «διαφορετική θεώρηση των πραγµάτων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, όπως επισηµαίνει το ίδιο στέλεχος, ό,τι και να γίνει, «πρέπει να βρούµε ένα modus operandi µε την Αµερική», έναν τρόπο δηλαδή επικοινωνίας και συνεννόησης µε την Ουάσινγκτον και συνύπαρξης στο διεθνές στερέωµα.

*Διαβάστε ακόμα: Ξεκάθαρη θέση Μητσοτάκη σήμερα στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ: "Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία" - Και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής



Η συνεργασία της κυβέρνησης με εταιρεία λόµπι στη νέα εποχή Τραμπ

Ηδη, εξάλλου, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα αξιοσηµείωτο βήµα πολιτικής, ξεκινώντας συνεργασία µε το BGR Group, µια από τις πιο γνωστές εταιρείες λόµπι στην Ουάσινγκτον, ώστε να κινηθεί πιο επαγγελµατικά πλέον στην προσέγγισή της µε τη νέα αµερικανική κυβέρνηση, µε ξεκάθαρο στόχο σε κάθε περίπτωση την ενίσχυση και εµβάθυνση των ελληνοαµερικανικών σχέσεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο διευθυντής του διπλωµατικού γραφείου του πρωθυπουργού, Μίλτων Νικολαΐδης, και η πρέσβης στην Ουάσινγκτον, Κατερίνα Νασίκα, ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας και οικοδοµούν σχέσεις µε τους νέους παίκτες-κλειδιά στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Καθώς ο πρόεδρος Τραµπ συµπλήρωσε προχθές µόλις έναν µήνα στον Λευκό Οίκο, από τα τέσσερα συνολικά χρόνια που θα είναι στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν προκρίνει καµία εσπευσµένη λύση ή βεβιασµένη κίνηση και παρακολουθεί µε προσοχή ποια είναι η στόχευση και ο σκοπός των πολιτικών που σχεδιάζει και υλοποιεί ο «νέος σερίφης στην πόλη», όπως τον χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρός του ενώπιον του έκπληκτου κοινού στο Φόρουµ Ασφαλείας του Μονάχου.



Η πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία 

Αυτό, φυσικά, δεν σηµαίνει ότι η Ελλάδα ή ευρύτερα, βέβαια, η Ευρώπη πρέπει να παραµείνουν απαθείς ή να είναι αµέτοχες στις εξελίξεις. Κάθε άλλο: Πεποίθηση του πρωθυπουργού είναι ότι η ιδέα που είχε διατυπώσει πριν από τέσσερα χρόνια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονοµία είναι σήµερα επιτακτική ανάγκη. Προσερχόµενος σε Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο του 2021, ο κ. Μητσοτάκης είχε µιλήσει για την ανάγκη «να επιταχυνθεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονοµία», τονίζοντας ότι «πρέπει, επιτέλους, η Ευρώπη να είναι σε θέση να ξεκινήσει τουλάχιστον τη διαδροµή ευθυγράµµισης της οικο νοµικής της ισχύος µε τη γεωπολιτική της δύναµη».

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου µίλησε την περασµένη Τετάρ τη, ο πρωθυπουργός υπενθύµισε ότι έχει µιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη η Ευρώπη «να ξυπνήσει» από τον γεωπολιτικό και οικονοµικό λήθαργο στον οποίο, δυστυχώς, έχει περιέλθει εδώ και αρκετό καιρό.



Οι τρεις πτυχές πολιτικής που ζητεί ο Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες

Η πολιτική που ζητάει να υιοθετήσουν οι Βρυξέλλες έχει, επί της ουσίας, τρεις πτυχές: Η πρώτη είναι η συγκρότηση µιας αµυντικής πολιτικής που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προβάλλει αποτρεπτική ισχύ η ίδια, χωρίς να είναι µονίµως απολύτως εξαρτη µένη από τις ΗΠΑ. Η Αθήνα µιλάει, επί της ουσίας, για την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας, που θα λειτουργήσει συµπληρωµατικά στο ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονοµία, χωρίς βέβαια να υπάρχουν αυταπάτες ότι µέσα σε λίγα χρόνια η Ευρώπη µπορεί να υποκαταστήσει τις Ηνωµένες Πολιτείες ως αµυντική δύναµη µε ανάλογη ισχύ. Μπορεί, όµως, να σηµειώσει άλµατα, βάζοντας, µεταξύ άλλων, µπροστά ένα νέο χρηµατοδοτικό εργαλείο, όπως το Ταµείο Ανάκαµψης, και «προικίζοντάς» το µε περίπου 100 δισ. ευρώ, που θα χρησιµοποιηθούν για κοινά εξοπλιστικά προγράµµα τα, µε εµβληµατικότερο, ίσως, αυτό της αεράµυνας και της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Η δεύτερη πτυχή είναι η εξαίρεση των αµυντικών δαπανών από τους δηµοσιονοµικούς κανόνες, κάτι που είναι πιο κοντά πλέον στο να γίνει πραγµατικότητα. Η πρόεδρος της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζήτησε την ενεργο ποίηση της «ρήτρας διαφυγής» για τις αµυντικές επενδύ σεις, ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια λογική µε τη χα λάρωση των δηµοσιονοµικών κανόνων κατά τη διάρκεια της πανδηµίας του COVID-19.

Η τρίτη πτυχή είναι η ενεργειακή πολιτική, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ζητήσει τόσο παρασκηνιακά όσο και επίσηµα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει νέους τρόπους προκειµένου να µειωθούν οι τιµές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο µιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστι κότητας της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, το µείζον για την ελληνική κυβέρνηση είναι να µιλάει η Ευρωπαϊκή Ενωση µε µία φωνή και να υιοθετήσει µια κοινή γραµµή κατά πρώτον στο ζήτηµα της Ουκρανίας, χωρίς «παραφωνίες».

Στην κατεύθυνση αυτή εκτιµάται ότι δεν βοήθησε η πρωτοβουλία Μακρόν για τον σχηµατισµό ενός άτυπου διευθυντηρίου της Ε.Ε. µε µια µι κρή οµάδα ηγετών, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει φανερή την ενόχλησή του ήδη το επόµενο πρωί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος και τον Γάλλο πρόεδρο να αλλάζει στάση και να καλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς και άλλους ηγέ τες, σε νέα συνεδρίαση µέσω τηλεδιάσκεψης την εποµένη. Ολα αυτά τα ζητήµατα θα τα θέσει επιτακτικά ο κ. Μητσο τάκης στην επόµενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συµ βουλίου στις Βρυξέλλες, στις 20-21 Μαρτίου, αν και οι πληροφορίες που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίµου θέλουν τον Αντόνιο Κόστα να συγκαλεί νωρίτερα µια έκτακτη Σύ νοδο Κορυφής. Η Ελλάδα προσέρχεται µε τη θέση και τη βασική αρχή να ξεκινήσει η συζήτηση για την ειρήνη στην Ουκρανία από το καλύτερο σηµείο αφετηρίας για την ίδια την Ουκρανία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 22.02.2025