Tο φιλόδοξο και µεγαλύτερο πρόγραµµα µεταρρύθµισης στις Ενοπλες ∆υνάµεις από τη δηµιουργία του νέου ελληνικού κράτους θα παρουσιάσει στην αρµόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραµµάτων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, την Τρίτη 4 Μαρτίου, µε το οποίο τίθενται οι βάσεις για τη ριζική µεταρρύθµιση στην Εθνική Αµυνα, µια διαπιστωµένη ανάγκη για τη χώρα, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκεκριµένες πρωτοβουλίες έρχονται ως συνέχεια του ράλι των εξοπλισµών που ξεκίνησε στη διάρκεια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, µε τα µεγάλα προγράµµατα σε αέρα, θάλασσα, αλλά και ξηρά, και έρχονται να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες και το αµυντικό δόγµα των επόµενων ετών.

Ένοπλες ∆υνάµεις: Πρόγραµµα-σταθµός µε φόντο το 2030 - Τι προβλέπεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άµυνας

Στον σχεδιασµό του υπουργείου Εθνικής Αµυνας για τα εξοπλιστικά προγράµµατα προβλέπονται hi-tech επικοινωνίες και δορυφόρος, ενώ για τις τοµές που προωθεί στις Ενοπλες ∆υνάµεις το υπουργείο θα τοποθετηθεί και από το βήµα της Βουλής ο πρωθυπουργός (ο οποίος και θα δώσει το ακριβές στίγµα και τις στοχεύσεις των εν λόγω παρεµβάσεων), καταδεικνύοντας τη σηµασία που προσδίδει η κυβέρνηση στις πολιτικές για την αµυντική θωράκιση της πατρίδας. Το περιεχόµενο του νέου µακροπρόθεσµου εξοπλιστικού σχεδιασµού στοχεύει στην πλήρη αναβάθµιση των επικοινωνιών των Ενόπλων ∆υνάµεων και θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εθνικής Αµυνας Νίκο ∆ένδια, σε συνδυασµό µε όλες τις άλλες µεγάλες αλλαγές που φέρνει η µεταρρύθµιση µε την ονοµασία «Ατζέντα 2030». Μία µεταρρύθµιση την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως τη µεγαλύτερη στην ιστορία των Ενόπλων ∆υνάµεων, µε τον Νίκο ∆ένδια να έχει προχωρήσει στη σύλληψη και υλοποίηση του ολοκληρωµένου σχεδίου, που δίνει βάρος στη νέα δοµή οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων ∆υνάµεων, στη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων οπλικών συστηµάτων, σε ένα σύγχρονο µοντέλο θητείας και εφεδρείας, που λαµβάνει υπόψη τις δηµογραφικές εξελίξεις στην πατρίδα µας και στην ανάπτυξη της εγχώριας αµυντικής βιοµηχανίας. Στόχος της τελευταίας παραµέτρου είναι να πάψουµε να «ψωνίζουµε από το ράφι», όπως λένε παραδοσιακά έµπειροι επιτελείς των Ενόπλων ∆υνάµεων, οπλικά συστήµατα και µέσα, και η δηµιουργία ενός αµυντικού οικοσυστήµατος για την ανάπτυξη της Καινοτοµίας και της Τεχνολογίας.

Πηγές του ΥΠΕΘΑ τονίζουν ότι η αναβάθµιση των επικοινωνιών συνεπάγεται αναβάθµιση και των υφιστάµενων δικτύων δεδοµένων ευρείας περιοχής που διαθέτουν οι ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύµφωνα µε τις αποκλειστικές πληροφορίες που παρουσιάζει σήµερα η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», το νέο πρόγραµµα, µε χρονικό ορίζοντα πενταετίας, θα περιλαµβάνει µεταξύ άλλων την προ µήθεια ολοκληρωµένων συστηµάτων κρυπτασφάλισης εξοπλισµών µε αλγόριθµους τελευταίας τεχνολογίας (κρυπτοσυσκευές), καθώς και την επέκταση των παραπάνω δικτύων σε ένα ενιαίο, ασφαλές, υπερυψηλής ταχύτητας δίκτυο επικοινωνίας και δεδοµένων, τόσο µε επίγεια όσο και µε δορυφορική δροµολόγηση, αξιοποιώντας υπάρχουσες και νέες δορυφορικές υποδοµές. Με το δίκτυο αυτό θα καταστεί δυνατή η σύγχρονη διασύνδεση τόσο των αεροσκαφών της Πολεµικής Αεροπορίας όσο και των πλοίων και υποβρυχίων του Πολεµικού Ναυτικού, καθώς και των υφιστάµενων Συστηµάτων ∆ιοίκησης και Ελέγχου. Με τον τρόπο αυτό θα παρέχεται υψηλής ποιότητας και ασφαλής επικοινωνία σε πραγµατικό χρόνο, η οποία θα διασφαλίσει και θα επαυξήσει τη µαχητική ικανότητα και την αποτελεσµατικότητα των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων.

Τα παραπάνω συνδυάζονται µε τη διασφάλιση λειτουργίας ενός αποτελεσµατικού συστήµατος ∆ιοίκησης-Ελέγχου και την αποτελεσµατική αντιµετώπιση στρατηγικών και «έξυπνων» όπλων αντίπαλης χώρας, όπως και υβριδικών απειλών και επιθέσεων κυβερνοπολέµου.

Κεντρικό σηµείο της πολιτικής του Νίκου ∆ένδια, ο οποίος πέραν της θητείας του ως υπουργού Αµυνας είχε περάσει νωρίτερα ως γνωστόν και από τη θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας, έχοντας αποκτήσει µια απολύτως σφαιρική άποψη για τις ανάγκες που µπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγµή, είναι επίσης η απόκτηση δορυφόρου που θα προσδώσει ικανότητες εξελιγµένων δορυφορικών επικοινωνιών στις ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις.

Hi-tech επικοινωνίες με δορυφόρο και συστήματα κρυπτασφάλισης θα θωρακίζουν την Αμυνα – Η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα μεταρρύθμιση αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας

Το ζήτηµα του δορυφόρου των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων έχει αποτελέσει άλλωστε αντικείµενο δύο συναντήσεων του υπουργού Εθνικής Αµυνας µε τον υπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, ∆ηµήτρη Παπαστεργίου, και τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη, στο Πεντάγωνο, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού ∆ηµήτριου Χούπη. «Περνάµε σε µια νέα εποχή, στην οποία οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι απαραίτητο στοιχείο για να µπορέσουµε να υλοποιήσουµε το δόγµα της αποτροπής. Το θέµα του επικοινωνιακού δορυφόρου των Ενόπλων ∆υνάµεων για εµάς είναι µια απαραίτητη προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισµό τους», είχε δηλώσει µετά τη συνάντηση στις 21.10.2024 στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας ο κ. ∆ένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο θέµα των µικροδορυφόρων και στο θέµα των εγκαταστάσεων -σε ήδη υπάρχουσες δοµές των Ενόπλων ∆υνάµεων- φορέων του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης. Να σηµειωθεί επίσης ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την επιλογή της Ελλάδας ως µιας εκ των δύο εδρών του προγράµµατος ασφαλών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης GOVSATCOM. Εδρα στη χώρα µας θα είναι υπάρχουσα δοµή των Ενόπλων ∆υνάµεων στην Αττική.

Βασικοί πυλώνες στον µακροπρόθεσµο σχεδιασµό της πολιτικής εθνικής ασφάλειας και άµυνας αποτελούν η µετά Ερντογάν πορεία της Τουρκίας, η πορεία ενσωµάτωσης των ∆υτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., η διαµόρφωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που καθορίζουν τις ισορροπίες που θα διαµορφωθούν τα επόµενα χρόνια, την ώρα που η περιοχή µας δεν επιτρέπει εφησυχασµό, γεγονός που αναδεικνύει σε εθνική προτεραιότητα την ανάγκη να παραµείνει η Ελλάδα αξιόπιστος παράγοντας σταθερότητας και αποτροπής στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε ακόμα: Ένοπλες Δυνάμεις: Καθορίσθηκε ο αριθμός των Επαγγελματιών Οπλιτών για κατάταξη για το 2025

Τη συγκεκριµένη εθνική ανάγκη υπηρετεί η «Ατζέντα 2030», την οποία υλοποιεί το ΥΠΕΘΑ, που αποτελεί τον σχεδιασµό που απαντά στις σηµερινές αλλά και µελλοντικές προκλήσεις ασφάλειας της χώρας και προωθεί πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισµό της δοµής και εξορθολογισµό της λειτουργίας των Ενόπλων ∆υνάµεων, την επικαιροποίηση και προτεραιοποίηση εξοπλιστικών προγραµµάτων, την εισαγωγή της Καινοτοµίας στις Ενοπλες ∆υνάµεις, την εξυγίανση της εγχώριας Αµυντικής Βιοµηχανίας, τη βαρύτητα στη θητεία και την εκπαίδευση, αλλά παράλληλα εκπονείται και στεγαστικό πρόγραµµα για τα στελέχη των Ενόπλων ∆υνάµεων και πολιτικές για την κοινωνική συνεισφορά των Ενόπλων ∆υνάµεων.

Η πρόταση του πρωθυπουργού

Η παρουσίαση του νέου εξοπλιστικού προγράµµατος έρχεται σε µια περίοδο που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη συζήτηση για την αναγκαιότητα µιας ισχυρής ευρωπαϊκής άµυνας, καθώς ήδη οι αµυντικές δαπάνες της ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υποστηρίξει τη στρατηγική αυτονοµία της Ευρώπης και την ανάγκη για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άµυνας και της ευρωπαϊκής αµυντικής βιοµηχανίας εν µέσω πολλαπλών προκλήσεων, σηκώνοντας το θέµα στην Ε.Ε., όπου έχουν βρεθεί εσχάτως ευήκοα ώτα στην ελληνική πρόταση, µε το θέµα να αποκτά -µε φόντο τη γενικότερη διεθνή ρευστότητα- ακόµη σηµαντικότερες διαστάσεις και ως εκ τούτου να αποτελεί βασικό αντικείµενο συνοµιλιών στους κόλπους των Βρυξελλών.

Ηδη από τον περασµένο Μάιο ο πρωθυπουργός -από κοινού µε τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ- µε επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε προτείνει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άµυνας µε ένα εγχείρηµα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, µια ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα που θα πρέπει να χρηµατοδοτηθεί µε κοινοτικούς πόρους. Στην τελευταία έκτακτη σύνοδο της Ε.Ε., µε αποκλειστικό αντικείµενο την Ευρωπαϊκή Αµυνα, ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε τη δηµιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηµατοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα µπορεί να χρηµατοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισµούς, κατά το πρότυπο του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πρόταση περιλαµβάνει εισηγήσεις για αυξηµένη ευελιξία στους δηµοσιονοµικούς κανόνες, ώστε να δοθεί δηµοσιονοµικός χώρος στα κράτη-µέλη για τις επενδύσεις στην Αµυνα: η εξαίρεση δηλαδή των επενδύσεων στην Αµυνα από τους δηµοσιονοµικούς στόχους να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων, πρόβλεψη που θα αύξανε τον δηµοσιονοµικό χώρο στα κράτη-µέλη που επιθυµούν να επενδύσουν στην άµυνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δηµοσιονοµική τους αξιοπιστία.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»