Σαφείς αιχµές για τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στις εκατοντάδες σφαγές αµάχων αλαουιτών, χριστιανών και ∆ρούζων στη Συρία άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας παράλληλα την παρέµβαση της Αθήνας στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγµή είχε εκφράσει την επιφύλαξή της απέναντι σε αυτούς που έσπευσαν πολύ γρήγορα να αναγνωρίσουν το υφιστάµενο καθεστώς στη ∆αµασκό ως µία δύναµη η οποία είχε αποποιηθεί το παρελθόν της. Η Ελλάδα πάντα είχε τις επιφυλάξεις της για το εάν µία τέτοια µεταβολή ήταν δυνατόν να είναι εφικτή», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον διάλογο που είχε χθες µε την απερχόµενη Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε δε ότι η χώρα µας θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για την προστασία των µειονοτήτων, ειδικά των χριστιανικών πληθυσµών.

Παρέµβαση Μητσοτάκη για τις σφαγές στη Συρία: Η Ελλάδα ζήτησε από το Συµβούλιο Ασφαλείας αυστηρή στάση - Αιχμές κατά της ΕΕ από τον πρωθυπουργό

Αποστάσεις από την αµήχανη καταδίκη της ΕΕ πήρε νωρίτερα και ο υπουργός Εθνικής Άµυνας, Νίκος ∆ένδιας, αναπαράγοντας στα social media τη θέση του Μάρκο Ρούµπιο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασµό του, δεν µάσησε τα λόγια του για το πογκρόµ κατά θρησκευτικών και εθνοτικών µειονοτήτων, καταδικάζοντας «τους ριζοσπάστες ισλαµιστές τροµοκράτες, συµπεριλαµβανοµένων ξένων τζιχαντιστών» για τις σφαγές αµάχων χριστιανών, ∆ρούζων, αλαουιτών και Κούρδων. Και ο νέος ένοικος του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, εµµέσως πλην σαφώς έβγαλε στη σέντρα τους Ευρωπαίους για τη στήριξη που έσπευσαν να παρέχουν, µετά την πτώση Άσαντ, στον µεταβατικό πρόεδρο και ηγέτη των υποκινούµενων από την Άγκυρα τζιχαντιστών της HTS.

Σηµειώνεται ότι εν αντιθέσει µε τον κ. Ρούµπιο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωµατίας, Κάγια Κάλας, επέλεξε να επιρρίψει ευθύνη στους υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ και ενώ οι άµαχοι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000. Το νέο λουτρό αίµατος έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Αθήνα για την τύχη των µειονοτήτων και χριστιανών, αλλά και για τον ρόλο της Τουρκίας. Σε µια πρώτη αντίδραση φάνηκε να υιοθετεί τη γενικόλογη θέση των Βρυξελλών και να περιορίζεται στην τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη, µε τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄, στη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας ανέφερε πως πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία όλων των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Χθες, όµως, κατά την κλειστή σύσκεψη του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η χώρα µας ζήτησε αυστηρή στάση για την προστασία των εθνικών και θρησκευτικών µειονοτήτων στη Συρία που θα συνδεθεί µε την άρση των κυρώσεων και θα ζητήσει ανεξάρτητη αξιολόγηση της κατάστασης.

Όλα αυτά την ώρα που είναι ορατός ο διαµελισµός της Συρίας, µε διεθνείς αναλυτές να εκτιµούν πως η χώρα θα «κοπεί» στα τρία. Μάλιστα, το ένα κράτος ενδεχοµένως να δηµιουργηθεί στα µεσογειακά παράλια της χώρας µε τη συµµετοχή του χ ριστιανικού στοιχείου. Σε αυτή την περίπτωση, το κράτος αυτό θα έχει ΑΟΖ στη Μεσόγειο, στην περιοχή όπου η Τουρκία επιδιώκει να δηµιουργήσει ακόµα µία «λοξή» ΑΟΖ κατά το πρότυπο του παράνοµου τουρκολιβυκού µνηµονίου, αµφισβητώντας ευθέως τα συµφέροντα Ελλάδας και Κύπρου. Το κράτος αυτό θα είναι εχθρικό προς την Άγκυρα και φύσει θετικά διακείµενο προς την Αθήνα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή