Σε ευρύ ανασχηµατισµό επανεκκίνησης και «εκλογικής µάχης» προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές απέχουν δύο και πλέον χρόνια, εκτός συνταρακτικού απροόπτου, το νέο σχήµα, που ορκίστηκε θα οδηγήσει την κυβέρνηση στις εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 2027.

Χρόνος και περιθώρια για πειραµατισµούς σε πρόσωπα και δοµές δεν υπάρχουν, όπως έκρινε ο πρωθυπουργός.

Πλην της αναβάθµισης του χαρτοφυλακίου των µεταφορών σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού και της επαναφοράς της θέσης του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση, καµία άλλη αλλαγή δεν έγινε σε δοµές, ενώ σε πρόσωπα οι τρεις εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί (Παπαϊωάννου, ∆οξιάδης και Τσάφος) γνωρίζουν όλοι άριστα το αντικείµενο που θα διαχειριστούν, ενώ ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, διαθέτει πλέον ευρεία κυβερνητική εµπειρία.

Ανασχηματισμός:  Στόχος η ανανέωση, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα 

Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει γενιά και φιλοσοφία και θέτει ως πρωταρχικό στόχο την αποτελεσµατικότητα και την ταχύτητα στο κυβερνητικό έργο. Με άλλα λόγια, ποιος µπορεί να κάνει γρήγορα και καλά τη δουλειά.

Στην καρδιά του επιτελικού κράτους, στο Μαξίµου, ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, αναλαµβάνει ευρύτερο συντονιστικό ρόλο και θα έχει την εποπτεία των οικονοµικών και παραγωγικών υπουργείων.

Παράλληλα, ο Ακης Σκέρτσος, εκτός από τον γενικό συντονισµό, θα εποπτεύει και τα κοινωνικά και θεσµικά υπουργεία. Υπουργοί που κρίθηκαν αποτελεσµατικοί στο έργο τους µετακινήθηκαν σε κρίσιµα χαρτοφυλάκια: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο Οικονοµικών, ο Βασίλης Κικίλιας στο Ναυτιλίας και ο Μάκης Βορίδης στο Μετανάστευσης, ενώ θα διατηρήσει την εκπροσώπηση του πρωθυπουργού στη Βουλή, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Αµετακίνητοι κρίθηκαν: ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, που έχει να διαχειριστεί την πολύ δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία που έχει διαµορφωθεί διεθνώς. Ο υπουργός Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, ο οποίος βρίσκεται στην αρχή του ανασχεδιασµού του εξοπλισµού και της λειτουργίας των Ενόπλων ∆υνάµεων. Ο Θεόδωρος Λιβάνιος (και σύσσωµο το υπουργείο Εσωτερικών), ο Αδωνις Γεωργιάδης και επίσης σύσσωµη η πολιτική ηγεσία του Υγείας, όπου τρέχουν τα προγράµµατα προληπτικών εξετάσεων και η ανακαίνιση όλων των δοµών Υγείας µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που ήδη πετυχαίνει τα πρώτα αποτελέσµατα στη µάχη κατά της ακρίβειας. Η Νίκη Κεραµέως, µε την ανεργία επί των ηµερών της στο υπουργείο Εργασίας να έχει πέσει στο χαµηλότερο ποσοστό 17ετίας και τους µισθούς να ανεβαίνουν διαρκώς. Στη θέση τους παραµένουν και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Φλωρίδης, η Λίνα Μενδώνη, ο Κώστας Τσιάρας, η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο ∆ηµήτρης Παπαστεργίου.

Η γενιά των millennials

Τι σηµαίνει, όµως, η φράση «αλλάζει γενιά», που διαµηνύουν από το Μαξίµου; Η λεγόµενη γενιά των millennials –όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί από το 1981 και µετά– εκπροσωπείται πλέον ευρέως και πιο ισχυρά στην κυβέρνηση. Η νεότερη γενιά βουλευτών και στελεχών της Ν.∆. έχει µια ευκαιρία να αφήσει το αποτύπωµά της και παράλληλα να απευθυνθεί στα νεότερα εκλογικά κοινά. Ποιοι είναι αυτοί οι millennials;

Ο Παύλος Μαρινάκης κρίνεται επιτυχηµένος και παραµένει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Το κρίσιµο χαρτοφυλάκιο του Υποδοµών και Μεταφορών ο πρωθυπουργός το εµπιστεύτηκε στον Χρίστο ∆ήµα και στον Κωνσταντίνο Κυρανάκη ως αναπληρωτή, στον οποίο πιστώνεται η επιτυχία του Κτηµατολογίου.

Τη δύσκολη αποστολή για την αντιµετώπιση του ∆ηµογραφικού στο υπουργείο Οικογένειας ανέλαβε η ∆όµνα Μιχαηλίδου, που κυοφορεί και εκτιµάται ότι θα αποτελέσει ζωντανό παράδειγµα γυναίκας που µεγαλώνει παιδί και εργάζεται παράλληλα σε πολύ απαιτητικές συνθήκες.

Στο νευραλγικό πόστο της Πολιτικής Προστασίας υπουργός τοποθετήθηκε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έπειτα από µια επιτυχηµένη θητεία ως υφυπουργός Αµυνας, ενώ το φορολογικό κοµµάτι στο υπουργείο Οικονοµίας ανέλαβε ο Γιώργος Κώτσηρας και στην Ενέργεια ως υφυπουργός µπήκε ο Νίκος Τσάφος. Στη νεότερη γενιά των πολιτικών –αν και… λίγο µεγαλύτεροι από millennials– ανήκουν η νέα υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, ο Κώστας Κατσαφάδος, που ανέλαβε την Κρατική Αρωγή ως υφυπουργός στο Πολιτικής Προστασίας, και ο Θεόδωρος Λιβάνιος, που παρέµεινε στο Εσωτερικών.

Το άνοιγµα του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας

Ο ανασχηµατισµός σηµατοδοτεί και ένα µεγάλο άνοιγµα του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Νέας ∆ηµοκρατίας, καθώς αξιοποιούνται πολλοί βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων πρώτη φορά. Σηµασία δόθηκε επίσης στη γεωγραφική ισορροπία. Ετσι, στο κυβερνητικό σχήµα ως υφυπουργοί µπήκαν οι Γιάννης Λοβέρδος (∆υτικής Αθήνας) στο Εξωτερικών, Θανάσης ∆αβάκης (Λακωνίας) στο Αµυνας, Κώστας Βλάσης (Αρκαδίας) στο Παιδείας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ηµαθίας) στο Ανάπτυξης, Αννα Ευθυµίου (Α’ Θεσσαλονίκης) στο Εργασίας, Γιάννης Λαµπρόπουλος (Μεσσηνίας) στο Προστασίας του Πολίτη, Σέβη Βολουδάκη (Χανίων) στο Μετανάστευσης, Ελενα Ράπτη (Α’ Θεσσαλονίκης) στο Οικογένειας, Αννα Καραµανλή (Νότιος Τοµέας Αθηνών) στο Τουρισµού, Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας) στο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, και Κώστας Κατσαφάδος (Α’ Πειραιά) στο Πολιτικής Προστασίας.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»