Η δη από πέρυσι το καλοκαίρι τα φαινόµενα έλλειψης νερού, που έχουν αρχίσει να κάνουν την εµφάνισή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, είχαν προκαλέσει έντονο προβληµατισµό και ανησυχία στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίµου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µάλιστα, το είχε χαρακτηρίσει τότε ως «ένα πρόβληµα το οποίο ενδεχοµένως να αποκτά δοµικά χαρακτηριστικά λόγω της κλιµατικής κρίσης». Τις λύσεις που σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο τις είχε περιγράψει λίγους µήνες αργότερα ο ίδιος. «Αλλού θα χρειαστούµε λιµνοδεξαµενές και φράγµατα, αλλού θα χρειαστούµε αφαλάτωση, αλλού θα χρειαστούµε, προφανώς, έναν συνδυασµό και των δύο αυτών λύσεων», επεσήµανε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για λύσεις «οι οποίες θα µας επιτρέψουν να µπορούµε να δροµολογούµε αυτές τις υποδοµές, όχι κατ’ ανάγκη σε τοπικό επίπεδο». Ενα παράδειγµα είναι οι αφαλατώσεις, που θα γίνουν σε κεντρικό επίπεδο µε τη βοήθεια της ΕΥ∆ΑΠ, η οποία έχει και τη σχετική τεχνογνωσία για τέτοια σύνθετα και απαιτητικά έργα, κάτι που δεν διαθέτουν οι κατά τόπους νησιωτικοί δήµοι.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της λειψυδρίας

Προκειµένου το φετινό καλοκαίρι να µη βρεθούµε αντιµέτωποι µε την ίδια κατάσταση, που σε ορισµένες περιοχές «µεταφράστηκε» πέρυσι σε πολύωρες διακοπές νερού, το υπουργείο Περιβάλλοντος υλοποιεί τον ακόλουθο σχεδιασµό:

  1. Υδροδότηση της Αθήνας µέσα από τη διερεύνηση πρόσθετων πηγών τροφοδοσίας, όπως η ενεργοποίηση γεωτρήσεων στη Μαυροσουβάλα και η προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων µέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού.
  2. Εργα ύδρευσης, λυµάτων και αφαλάτωσης, ύψους 200 εκατ. ευρώ (χρηµατοδότηση από ΕΣΠΑ).
  3. Εργα αφαλατώσεων, ταµιευτήρων πολλαπλού σκοπού, συνδυαζόµενα µε έργα ΑΠΕ κ.ά. στο Ταµείο Απανθρακοποίησης Νησιών, το οποίο βρίσκεται ακόµη σε στάδιο διαβούλευσης µε την Κοµισιόν, για να εξασφαλίσει γενναία χρηµατοδότηση.
  4. Μεταρρύθµιση για ∆ηµοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (∆ΕΥΑ), µε σηµαντική µείωση του αριθµού τους. Το σχετικό νοµοσχέδιο ήταν µέχρι προ δεκαπενθηµέρου σε δηµόσια διαβούλευση και αναµένεται να κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή. Προβλέπει, µεταξύ άλλων, τη συγχώνευση σε εθελοντική βάση των υφιστάµενων ∆ΕΥΑ, µε κίνητρα όπως την κατά 70% επιδότηση των χρεών τους προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΕΥ∆ΑΠ επεκτείνεται σε όλη την Περιφέρεια Αττικής και η ΕΥΑΥ σε όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.
  5. Κοινή Υπουργική Απόφαση κοστολόγησης-τιµολόγησης υπηρεσιών ύδατος, µε κλιµακωτή χρέωση ανάλογα µε τα επίπεδα κατανάλωσης, και ειδικό τιµολόγιο για συγκεκριµένους χρήστες, όπως είναι οι δηµόσιες κοινωνικές υποδοµές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες.
  6. Μελέτη για την καλύτερη πρόβλεψη των ακραίων υδρολογικών φαινοµένων, σε συνεργασία µε την Ακαδηµία Αθηνών.

Στο επίκεντρο της προσοχής οι αγρότες

Παράλληλα, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιµετώπισης της λειψυδρίας, στρέφει την προσοχή της και στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων από τους αγρότες. Μέσα από τα συγχρηµατοδοτούµενα έργα της παρέµβασης «Εργα υποδοµών εγγείων βελτιώσεων» επιδιώκονται η µείωση των απωλειών νερού και η βελτίωση της αποδοτικότητας της χρήσης του στη γεωργία, µέσω παρεµβάσεων όπως η συγκράτηση των χειµερινών απορροών και η µείωση των υδατικών απωλειών. Τα συγκεκριµένα έργα έχουν ως επιδίωξη την αύξηση της αποδοτικότητας στη χρήση αρδευτικού νερού. Επιπρόσθετα, φιλοδοξούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, προσφέροντας βιώσιµες λύσεις για την αντιµετώπιση της λειψυδρίας.

18 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 25 έργα

Την περασµένη εβδοµάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έβγαλε την πρόσκληση για την υλοποίηση σειράς παρεµβάσεων που στοχεύουν στην αντιµετώπιση της λειψυδρίας. Η πρόσκληση αφορά τουλάχιστον 25 έργα, που θα πραγµατοποιηθούν σε 19 δήµους της χώρας, κυρίως νησιωτικούς, και ο συνολικός προϋπολογισµός προσεγγίζει τα 18 εκατ. ευρώ. Η επιλογή των πρώτων 19 δυνητικών δικαιούχων έγινε κατόπιν συνεργασίας του γενικού γραµµατέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρου Βαρελίδη, µε τον γενικό γραµµατέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, µε βασικό κριτήριο την αναγκαιότητα που παρουσιάζεται στους συγκεκριµένους δήµους για άµεση λήψη µέτρων αντιµετώπισης της λειψυδρίας. Μεταξύ άλλων, τα έργα που προτεραιοποιούνται αφορούν την προµήθεια και εγκατάσταση µονάδων αφαλάτωσης, γεωτρήσεις για την ενίσχυση της ύδρευσης, εµπλουτισµό ζώνης υδροδότησης µέσω αγωγών κ.ά.

Τα υποψήφια για χρηµατοδότηση έργα, σε αυτήν τη φάση, είναι τα ακόλουθα (σ.σ.: m3/d είναι κυβικό µέτρο ανά ηµέρα):

  1. ∆ήµος Φούρνων Κορσεών: Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης κεντρικού οικισµού Φούρνων, δυναµικότητας 300 m3/d.
  2. ∆ήµος Λέρου: Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 1.000 m3/d.
  3. ∆ήµος Τήνου: ∆ύο µονάδες αφαλάτωσης, δυναµικότητας 300 m3/d εκάστη.
  4. ∆ήµος Πάτµου: Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 600 m3/d.
  5. ∆ήµος Αλοννήσου: α. Προµήθεια και εγκατάσταση δεξαµενής αποθήκευσης νερού, χωρητικότητας 500 m3, β. Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 200 m3/d (ΒΑ τµήµα), γ. Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 600 m3/d.
  6. ∆ήµος Κέας: α. Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 200 m3/d, β. Ανόρυξη γεωτρήσεων.
  7. ∆ήµος Ιθάκης: Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 500 m3/d.
  8. ∆ήµος Λειψών: Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 300 m3/d.
  9. ∆ήµος Παξών: Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 300 m3/d.
  10. ∆ήµος Καρπάθου: α. ∆ύο µονάδες αφαλάτωσης, δυναµικότητας 1.000 m3/d εκάστη, β. Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης στον οικισµό Απέρι, δυναµικότητας 300 m3/d.
  11. ∆ήµος Μεγανησίου: Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 600 m3/d.
  12. ∆ήµος Νάξου: Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 2.000 m3/d.
  13. ∆ήµος Σπετσών: Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 600 m3/d.
  14. ∆ήµος Πόρου: Προµήθεια και εγκατάσταση µονάδας αφαλάτωσης, δυναµικότητας 1.200 m3/d.
  15. ∆ήµος Υδρας: Αγωγός για σύνδεση µονάδων αφαλάτωσης µε το δίκτυο ύδρευσης.
  16. ∆ιαδηµοτική Επιχείρηση Υδρευσης-Αποχέτευσης ∆ήµων Κέρκυρας (∆ΙΑ∆ΕΥΑΚ): Νότια Κέρκυρα - ανόρυξη γεωτρήσεων, σωληνώσεις, προµήθεια και εγκατάσταση µονάδων αποσιδήρωσης, ανακαίνιση δεξαµενής για την ύδρευση περιοχών του ∆ήµου Νότιας Κέρκυρας.
  17. ∆ΕΥΑ Λιβαδειάς: Ανόρυξη τριών γεωτρήσεων για την ενίσχυση της ύδρευσης του οικισµού Αγίας Άννας.
  18. ∆ΕΥΑ Κύµης-Αλιβερίου: Εµπλουτισµός ζώνης υδροδότησης Αλιβερίου µέσω καταθλιπτικού αγωγού από πηγή Παραµεριτών.
  19. ∆ήµος Βέλου-Βόχας: α. ∆ιυλιστήριο δυναµικότητας 300 m3/ώρα, β. Αγωγός 5 χλµ. προς το διυλιστήριο παροχής 300 m3/ώρα (διατοµή 200-240 mm).


Στέφανος Γκίκας: "Η κυβέρνησή αφουγκράζεται τους νησιώτες µας και δίνει λύσεις στα προβλήµατά του"

Με δήλωσή του στα «Π», ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, τονίζει χαρακτηριστικά: «Υλοποιούµε συνολικά ως κυβέρνηση ένα ολιστικό σχέδιο παρεµβάσεων για τη διαχείριση και την αντιµετώπιση του προβλήµατος της λειψυδρίας των νησιών µας. Σε συνέχεια των πολλών παρεµβάσεων που έχουµε αναλάβει ως υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έρχεται να προστεθεί και µία νέα. Σε αγαστή συνεργασία µε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χρηµατοδοτούνται έργα και παρεµβάσεις σε 16 νησιωτικούς δήµους της χώρας, ύψους αρκετών εκατοµµυρίων ευρώ, που είναι απαραίτητες. Η κυβέρνησή µας, σε συνεννόηση µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιών, αφουγκράζεται τους νησιώτες µας και δίνει λύσεις στα προβλήµατά τους».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά