Σε μία κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συμμετέχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται ήδη από χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίς το πρωί στις 08:30 (09:30 ώρα Ελλάδος) θα λάβει μέρος στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες των «27» έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επόμενες ενέργειες για την άμυνα. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η μετανάστευση, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η πολυμέρεια και άλλα μείζονα ζητήματα.



Στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης - Το σχέδιο για την Άμυνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες την πολυσυζητημένη «Λευκή βίβλο για την ευρωπαϊκή άμυνα» - ένα σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης, που θέτει ως στόχο έως το 2030 η Ευρώπη να έχει επανεξοπλιστεί για να έχει μια ισχυρή αμυντική στάση και έναν «αξιόπιστο αποτρεπτικό» μηχανισμό. Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι προτάσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ ιδιαίτερα θετική κρίνει την αναφορά σε αμυντικά προγράμματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, πρόταση που ο κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ στην Πρόεδρο της Κομισιόν από τον περασμένο Μάιο.

Επίσης, σημαντικό κρίνεται από την Αθήνα το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 150 δις (με την ονομασία SAFE) να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και όχι ως μέσο χρηματοδότησης αμυντικών βιομηχανιών τρίτων χωρών – μια ελληνική θέση που αποτυπώνεται στη Λευκή Βίβλο. Όπως σημείωναν χθες σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορούν να συμμετέχουν στον νέο κοινό ταμείο SAFE.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει την ενεργοποίηση της λεγόμενης «Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής» για να δώσει στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για να ξοδεύουν περισσότερα στην άμυνα χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες που περιορίζουν το όριο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, οι αποφάσεις για την άμυνα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τους προβληματισμούς για την ασφάλεια και τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας του συνόλου των κρατών-μελών της Ε.Ε, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφορά που επίσης υπάρχει στο κείμενο.



Εκτός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας η Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, όπως αναφέρεται στην «Λευκή Βίβλο», «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά ως προς την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με βάση την ισότιμη δέσμευση της Τουρκίας να προχωρήσει σε μια πορεία συνεργασίας σε όλα τα θέματα που έχουν σημασία για την Ε.Ε., σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024».

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι στα συμπεράσματα εκείνου του Συμβουλίου τονίζεται η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας, «με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο», ενώ αναφέρεται ότι «η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας».



Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη στο Μεταναστευτικό

Στο Μεταναστευτικό, η Ελλάδα έχει επαναλάβει ότι προτεραιότητα έχει η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και κυρίως η αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και η εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού και οι συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει μάλιστα σήμερα σε Σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών για το Μεταναστευτικό, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.



Στο επίκεντρο η Συρία

Στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής, όπου φυσικά αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στη Συρία, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα έχει καταδικάσει τις επιθέσεις σε βάρος χριστιανικών και άλλων πληθυσμών με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει σε απόφαση για την ανάγκη ειρηνικής και συμπεριληπτικής μετάβασης στη Συρία που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Η Ελλάδα υποστηρίζει, όπως έχει κάνει από την αρχή της συζήτησης, ότι η άρση των κυρώσεων έναντι της μεταβατικής κυβέρνησης πρέπει να γίνει με τρόπο σταδιακό και αναστρέψιμο και υπό προϋποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η χώρα μας υποστηρίζει την ανάγκη σημαντικής ενίσχυσής της. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη η αύξηση αυτή να συνδυαστεί και υποστηριχθεί από παραγωγικές επενδύσεις σε όλες τις οικονομίες της ΕΕ, κάτι που θα ενισχύσει την συνοχή και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της.



Οι τομές στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Τέλος, για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική θέση είναι ότι χρειάζονται τολμηρές κινήσεις και τομές, αν η Ε.Ε. θέλει να πετύχει τις διευρυμένες (υπάρχουσες και νέες) φιλοδοξίες της, σε τομείς όπως η ανταγωνιστικότητα, η συνοχή, η αγροτική πολιτική και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με περικοπή πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.