Κρίσιμο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την επανάληψη των εργασιών για την τοποθέτηση του καλωδίου ενεργειακής σύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αλλά και στο μέτωπο των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Η Αθήνα κινείται σε πολλά επίπεδα, με το βλέμμα στραμμένο στο Ισραήλ, στην Ουάσινγκτον, αλλά και στο Παρίσι.

Όσον αφορά το καλώδιο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προσεχή Κυριακή στο Ισραήλ είναι μια κρίσιμη παράμετρος των εξελίξεων. Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προχθές Δευτέρα δείχνει ότι υπάρχουν νέα δεδομένα στο τραπέζι όσον αφορά στη συνέχιση των εργασιών. «Έχω πει πάρα πολλές φορές πόντιση θα γίνει σύμφωνα με έργο και προγραμματισμό της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο, η έρευνα και η πόντιση επιφανειακών καλωδίων είναι ελεύθερες, μη υποκείμενες σε καθεστώς άδειας», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, αποστέλλοντας έμμεσο πλην σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για επανέναρξη των εργασιών -ακόμη και πριν από τα μέσα Απριλίου- χωρίς κάποιου είδους «διαπραγμάτευση».

Ηλεκτρικό Καλώδιο: Στο προσκήνιο η επανεκκίνηση των εργασιών - "Κλειδί" το Ισραήλ

Το αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», να ξεδιπλωθεί μια ακολουθία κινήσεων που αποσκοπεί στην επανεκκίνηση των εργασιών. Σημαντικός κρίκος σε αυτή την προσπάθεια αναδεικνύεται, όπως προαναφέρθηκε, το Ισραήλ. Πέρα από το άμεσο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου, που θα αναβαθμίσει τον ιδιαίτερο ρόλο του ως κόμβου ενεργειακού, το Ισραήλ μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος για να εξασφαλιστεί η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την αντίδραση της Τουρκίας. Σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε κινητικότητα μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα μέσα του μήνα.

Τα θέματα στην ατζέντα

Αυτό που επιδιώκει να εξασφαλίσει η Αθήνα είναι να δηλωθεί επισήμως η στήριξη της Ουάσινγκτον στην ολοκλήρωση του έργου, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει να εγείρει ενστάσεις και εμπόδια. Η αμερικανική στήριξη θα μπορούσε να εκδηλωθεί, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ακόμα με αμερικανική συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση του έργου. Προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η παρέμβαση του Ισραήλ, δεδομένης και της πολύ ισχυρής σχέσης της κυβέρνησης Νετανιάχου με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Το θέμα θα βρεθεί στην ατζέντα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ την προσεχή Δευτέρα.

Δεύτερο θέμα ψηλά στην ελληνική ενεργειακή ατζέντα είναι να παραμείνουν απολύτως ενεργές έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε πρόσφατα ενδιαφέρον για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως δυτικά της Κρήτης. Το ενδιαφέρον παραμένει ενεργό.

Το τρίτο θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ελληνική ατζέντα έναντι της Άγκυρας είναι στο μέτωπο των εξοπλισμών, με επίκεντρο την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. Και στο συγκεκριμένο θέμα η Τουρκία «επενδύει» στο Ισραήλ.

Σημειώνεται τέλος ότι, πριν μεταβεί στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Пαρίσι, όπου την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συγκαλεί νέα σύνοδο ηγετών για την Ουκρανία. Το ενδιαφέρον της Γαλλίας για το έργο του καλωδίου είναι δεδομένο και η Αθήνα προσβλέπει στη στήριξη του Παρισιού για την υπέρβαση των εμποδίων που έχουν προκύψει από τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, ενώ κατά τη νέα φάση των ερευνών αναμένεται στην ευρύτερη περιοχή να υπάρξει και γαλλική ναυτική «παρουσία».